Thema’s
Met regelmaat besteden we extra aandacht aan één thema bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Hieronder vind je een overzicht van de thema’s die de afgelopen jaren aan bod zijn geweest.
Werken met AOW’ers
Heb jij AOW’ers aan het werk op jouw bedrijf? Stoppen met werken als je de AOW-leeftijd hebt bereikt is steeds minder de standaard.
Collectieve cafetariaregeling 2024-2025
De cafetariaregeling biedt belastingvoordeel voor agrarische werkgevers en buitenlandse seizoenarbeiders. Vanaf 1 januari 2024 gelden hernieuwde afspraken tussen LTO Nederland en de Belastingdienst.
Oekraïne
Op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïners, hebben vluchtelingen naast huisvesting, ook recht op zorg, onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt.
Huisvesting van internationale werknemers
Internationale werknemers zijn van groot belang voor de land- en tuinbouw. Een belangrijke randvoorwaarde voor internationale werknemers is goede huisvesting. Daarbij komt nog best wat kijken.
Werken met zzp’ers
Wil je voor een specifieke opdracht op je bedrijf een zzp’er inschakelen? Op deze themapagina vind je alle relevante informatie over werken met zzp’ers.
Een Leven Lang Ontwikkelen
Je wilt toch ook altijd beschikken over voldoende medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden? Voor de continuïteit van jouw onderneming is het van belang dat je als ondernemer inzet op een leven lang ontwikkelen van jezelf, maar ook van jouw medewerker(s).
Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF)
Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen waarborgt de kwaliteit van de huisvesting op land- en tuinbouwbedrijven en certificeert de werkgever wiens huisvesting voldoet aan de AKF-normen.
Succesvol je personeel behouden
Nieuwe mensen aantrekken in de agrarische sector is één ding, ze vasthouden is een tweede. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van één werknemer gemiddeld een bruto jaarsalaris kost. Het is dus zinvoller om te investeren in het behouden van je personeel.
Zorgverzekering voor internationale werknemers
Wanneer iemand in Nederland woont of een inkomen ontvangt, is een zorgverzekering wettelijk verplicht. Wij leggen uit wat jij als werkgever moet regelen voor je internationale werknemers.
Werken met jongeren
Voor jonge werknemers gelden soms andere regels dan voor volwassenen. Denk aan werkzaamheden- en tijden. Én hoe geef je leiding aan jongeren?
Werken met internationale werknemers
Veel agrarische bedrijven die te maken hebben met pieken tijdens de oogst, kiezen ervoor om gedurende een korte periode in het jaar personeel te zoeken buiten Nederland: internationale werknemers. Deze zaken moet jij als werkgever regelen als je werkt met internationale werknemers.
Arbeidsduur
Voor veel werkgevers staat het seizoen op het punt van beginnen, waarin soms in een korte periode veel werk verzet moet worden. Het is daarbij van groot belang dat medewerkers veilig en gezond aan het werk kunnen zijn en blijven.
Aan de slag met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt – denk bijvoorbeeld aan statushouders en (ex-)gedetineerden – kunnen een interessante doelgroep zijn: zij leveren een niet te onderschatten bijdrage aan de diversiteit op de werkvloer.
Begrijpelijke taal op de werkvloer
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Op de werkvloer brengt dit problemen met zich mee.
Vakantiedagen
Rust nemen na een periode van hard werken is erg belangrijk. Wat zijn in 2024 de afspraken en mogelijkheden voor het opnemen van vakantieverlof?
Werving en selectie
Als je eenmaal hebt besloten personeel aan te nemen is de werving en selectie van de juiste persoon belangrijk. En gaat iemand aan de slag, dan wil je zorgen voor een goede start op jouw bedrijf. Op deze pagina geven wij jou praktische tips en tools voor het aannemen van personeel.
Veilig en gezond werken in de land- en tuinbouw
Je hebt ook een zorgplicht voor bezoekers aan je erf. Waar moet je dan allemaal aan denken? We sommen een aantal punten voor je op.
Inspecties: ben jij goed voorbereid?
Wil je weten of je als werkgever voldoet aan de wet- en regelgeving voor eerlijk, gezond en veilig werken? Gebruik dan de gratis zelfinspectietools op zelfinspectie.nl. Stappenplannen met vragen die vrij te gebruiken zijn.
Risico inventarisatie & evaluatie (RIE)
Een risico inventarisatie & evaluatie (RIE) zorgt voor minder kans op ongevallen en verzuim doordat u risico’s in kaart brengt én daarvoor oplossingen bedenkt.
Heffing Poolse inkomstenbelasting
Onder Poolse werknemers in Nederland gaan geruchten dat ze ‘dubbele inkomstenbelasting’ moeten betalen over het loon in Nederland en in Polen. Hoe zit dit nu precies?
In 5 stappen klaar voor de wet transparante arbeidsvoorwaarden
In de EU is afgesproken dat werkgevers in de EU moeten zorgen voor heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voor hun personeel.
Aan de slag met de groene persona’s
Hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers blijven leren en zich ontwikkelen? Wil je hierover in gesprek met je werknemers gaan maar kun je wel wat tips gebruiken?
Krapte op de arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt is de laatste tijd een hot item. Er zijn veel vacatures op alle opleidingsniveaus en het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden en te behouden.
Geldzorgen bij werknemers
Een financieel fitte werknemer is productiever en gelukkiger. Help daarom je werknemers bij geldzorgen en geldzaken! Hoe je dat doet? Herken, bespreek en verwijs!