Werken met internationale werknemers
- 11 november 2024
- Laatste update: 11 november 2024
Veel agrarische bedrijven die te maken hebben met pieken tijdens de oogst, kiezen ervoor om gedurende een korte periode in het jaar personeel te zoeken buiten Nederland: internationale werknemers.
Wanneer je werkt met werknemers uit het buitenland, dan moet je als werkgever veel belangrijke zaken regelen. Op deze themapagina vind je alle informatie om te werken met internationale werknemers.
Op zoek naar (internationale) werknemers? Het begint vaak bij werving en selectie. Werving en selectie is het proces rondom het vinden van een nieuwe werknemer. Het aannemen en inwerken van een nieuwe werknemer kost veel tijd. Een gedegen aanpak aan het begin en zelfs al in het voortraject van de nieuwe arbeidsrelatie voorkomt problemen en onduidelijkheid later.
Lees meer over werving- en selectieIemand kan op meerdere manieren bij jou komen werken. Je kunt bijvoorbeeld een werknemer zelf in dienst nemen of via het uitzendbureau. Werkgevers gaan hier op verschillende manieren mee om. Soms zijn er binnen een bedrijf zowel werknemers in eigen dienst, als via het uitzendbureau.
Via het uitzendbureau is een manier die duurder is, maar veel minder administratieve lasten heeft. De werknemer heeft dan een arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau en niet met jou. Formeel is het uitzendbureau dan de werkgever. Het uitzendbureau is dan verantwoordelijk voor zaken als doorbetaalde vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte. Daarnaast neemt het uitzendbureau vaak de werving op zich, zodat jij geen tijd kwijt bent aan het zoeken naar kandidaten.
Jij als opdrachtgever geeft aan hoeveel werk je hebt, of hoeveel werknemers je zoekt. Het uitzendbureau gaat proberen om geschikte werknemers te vinden voor de hoeveelheid werk die je hebt. Je betaalt per gewerkt uur. Vaak zijn er geen extra kosten, en zitten alle kosten in het uurtarief van de uitzendkracht verwerkt.
Een andere manier om mensen bij je te laten werken, is zelf werven. Je neemt de werknemer dan rechtstreeks bij jou in dienst en regelt zelf een contract en de verloning. Groot voordeel is een directe bindingen met je werknemers. Daarnaast is het zelf organiseren van het contract en de verloning, makkelijker dan je denkt.
De Werkgeverslijn heeft een tool ontwikkeld om te kijken waar je allemaal op moet letten als je werknemers inzet als ‘derden’. Dit houdt in dat werknemers niet direct bij jou in dienst zijn, maar via een uitzendbureau of bijvoorbeeld als ZZP’er. Je vindt de tool onder ‘downloads’. Of via deze link.
Ben je direct op zoek naar gemotiveerde internationale werknemers? Seasonalwork is een vacaturesite van LTO Arbeidskracht om internationale werknemers binnen de agrarische sector te werven. Dit platform is in de taal van de medewerkers en hier zoeken ook medewerkers banen die al in Nederland verblijven.
Er zijn regels over welke nationaliteiten bij jou mogen werken en onder welke voorwaarden.
Iedereen met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland mag in Nederland werken. De landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein vallen onder de EER. Voor deze landen geldt vrij verkeer van werknemers.
Voor werknemers uit Oekraïne gelden aparte regels. Zij mogen in Nederland werken wanneer zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze Richtlijn is enige tijd geleden verlengd tot 4 maart 2026. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt of zij vallen onder de richtlijn of niet. Indien dat zo is, dan geven zij een bewijs van verblijf af. Ook voor Oekraïense werknemers geldt dat zij een BSN nodig hebben. Tot slot moet je de werknemer aanmelden bij het UWV voordat hij bij jou aan het werk gaat.
Wil je graag medewerkers met de Oekraïense nationaliteit aannemen op jouw bedrijf? Kijk dan op onze themapagina wat daarbij komt kijken.
De Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav) regelt dat internationale werknemers buiten deze landen een tewerkstellingsvergunning (TWV) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig hebben om in Nederland te mogen werken.
Of de werknemer nu via het uitzendbureau bij jou komt werken of je hebt deze zelf geworden, de identiteit van de werknemer moet je te allen tijde vaststellen. De arbeidsinspectie heeft een stappenplan ontwikkeld dat je goed kan helpen bij deze verificatieplicht.
Iedereen die voor jou wil werken, moet zich kunnen identificeren. Dat controleer je vóórdat iemand bij jou begint met werken. Je moet van iedereen in je bedrijf de identiteit controleren. Dus ook van buitenlandse arbeidskrachten. Onechte, vervalste, beschadigde of veranderde documenten zijn niet geldig als identiteitsbewijs.
Controleer of de persoon die voor je staat ook degene is die in het document wordt genoemd.
Mensen met de Nederlandse nationaliteit mogen voor jou werken. Ook personen uit de EER en Zwitserland mogen voor jou werken. Heeft de persoon die voor jou wil werken niet de nationaliteit van één van de EER-landen of Zwitserland? Dan moet deze persoon een bewijs kunnen laten zien dat hij of zij in Nederland mag werken. Let op: Wanneer een persoon over een Burgerservicenummer (BSN) beschikt, betekent dit niet automatisch dat deze persoon ook in Nederland mag werken.
Kijk op de website van de arbeidsinspectie wanneer je een kopie van het identiteitsbewijs moet bewaren en wanneer dat juist niet mag.
Wees je bewust van cultuurverschillen en eventuele taalbarrières. Zorg bijvoorbeeld voor informatie in de taal van de internationale werknemer en verdiep je in de cultuur van de werknemer. Wil je meer informatie over de cultuurverschillen en hoe je daar mee om zou kunnen gaan? Volg dan module 5 van onze e-learning ‘Succesvol je personeel behouden’ waarin je in iets meer dan een uur wegwijs wordt gemaakt in de cultuurverschillen die je bij jou op de werkvloer kunt tegenkomen.
Doorloop onze gratis e-learningHeb je de juiste werknemer gevonden? Zorg dan dat je afspraken maakt, de juiste dingen voor jouw nieuwe medewerker regelt en je dat allemaal goed vastlegt. Want welke arbeidsregels gelden er eigenlijk voor internationale werknemers, hoe verkrijgen zij een BSN, hebben zij huisvesting nodig en hoe regel je dat dan goed? Hoe leg je gemaakte afspraken vervolgens goed vast en wat bewaar je in jouw administratie? Het komt allemaal aan bod.
Internationale werknemers moeten, willen zij in Nederland kunnen werken en wil je ze als werkgever kunnen verlonen, een BSN hebben. Heeft jouw werknemer nog geen BSN en verblijft hij korter dan 4 maanden in Nederland, dan moet het BSN door de buitenlandse werknemer in persoon aangevraagd worden bij één van de 19 RNI-gemeenten in Nederland. Bij een verblijf langer dan 4 maanden is inschrijving in het BRP (Basis Registratie Personen) nodig. Ook hiervoor moet de internationale werknemer zich in persoon melden bij de gemeente. Als een werknemer zijn BSN niet meer weet dan is inschrijving niet opnieuw nodig, maar kan – tegen betaling – bij een RNI-loket gevraagd worden om een uittreksel. Bekijk voor uitgebreide informatie over het aanvragen van een BSN bij een RNI-loket dit nieuwsbericht of download de factsheet.
Het is verstandig om te controleren of je nieuwe internationale werknemer behoefte heeft aan huisvesting. Soms heeft de werknemer zelf iets weten te vinden, maar je kunt ook meedenken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om eventueel zelf huisvesting aan te bieden. Dit kan door zelf huisvesting op je terrein te plaatsen of zelf iets te huren en de werknemers hierin onderbrengen. Goede huisvesting vormt namelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde om internationale werknemers aan te trekken en te behouden. En bij jou als ondernemer ligt de verantwoordelijkheid om te zorgen voor deze goede huisvesting.
Het zelf verzorgen van huisvesting zorgt ervoor dat je meer binding hebt met je personeel, er is meer sociale controle en omwonenden ervaren minder overlast. Maar er komt ook veel bij kijken, waaronder wet- en regelgeving. Lees alles over huisvesting op onze themapagina.
Voor al jouw werknemers geldt het Nederlandse arbeidsrecht en de cao waaronder jouw bedrijf valt. Dit geldt ook voor de internationale werknemers, voor hen gelden exact dezelfde regels. Dit gaat dan bijvoorbeeld om de arbeidsvoorwaarden, zoals loon, aantal uren, toeslagen en vakantiedagen, en de werkomstandigheden zoals werktijden. Deze afspraken, die dus gelijk zijn voor elke werknemer in jouw bedrijf, worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Wij maakten verschillende voorbeelden van arbeidsovereenkomsten voor diverse cao’s in de agrarische sector. Niet alleen in het Nederlands, maar ook beschikbaar in o.a. het Pools, Roemeens, Oekraïens en Engels. Wil je meer weten over dit onderwerp? Op onze themapagina Arbeidsovereenkomst krijg je antwoord op vragen als: “Hoe zorg je voor een passende arbeidsovereenkomst? En is het mogelijk om een werknemer in eigen dienst flexibel in te zetten?
In het personeelsdossier van jouw (internationale) werknemer bewaar je in ieder geval de contactgegevens, het arbeidscontract, een kopie van de legitimatie en de BSN. Wat je nog meer in het dossier zou kunnen bewaren en wat er niet in mag worden opgenomen lees je op de website van de autoriteit persoonsgegevens.
Als alle afspraken zijn vastgelegd gaat de internationaal werknemer bij jou aan het werk. Belangrijk is dat hij een warm ontvangst krijgt en goed begeleid wordt op zijn eerste werkdag. Soms kan het inzetten van een buddy nuttig zijn. Een buddy werkt al langer bij jou op het bedrijf en kan een nieuwe werknemer goed wegwijs maken. Met name werknemers uit het buitenland hebben soms meer moeite om zich ergens thuis te voelen. In het thuisland gaat het er op de werkvloer misschien wel heel anders aan toe. Een buddy kan de nieuwe werknemer uitleg geven.
Wanneer je een nieuwe werknemer in dienst neemt, stel je de functie vast die hij of zij gaat vervullen. Wanneer jouw bedrijf onder een van de cao’s valt dan dien je onder andere bij de loonbepaling rekening te houden met de afspraken uit de betreffende cao. Je hebt de functienaam nodig om het bijbehorende loon te bepalen. Om een functie correct te kunnen indelen in een salarisgroep, staat in iedere agrarische cao een functieraster.
In de agrarische cao’s Productiegerichte Dierhouderij, Glastuinbouw en Open Teelten is overeengekomen dat bij de indeling van functies van werknemers gebruik gemaakt wordt van het ORBA-functiewaarderingssysteem. Dit is een hulpmiddel dat het mogelijk maakt een goede salaris indeling te maken voor de werknemers binnen een bedrijf. Deze afspraak heeft geleid tot functiehandboeken voor deze verschillende agrarische sectoren. Met het functiehandboek kunnen de verschillende functies op het agrarisch bedrijf op een eenduidige manier worden ingedeeld. Het indelen van de functie van een werknemer is noodzakelijk om een koppeling met de cao-loonschalen te kunnen maken.
Iedere werknemer moet ten minste het Nederlands wettelijk minimumloon en vakantiebijslag krijgen . Ook als het gaat om internationale werknemers die je inhuurt of via aan- of onderaanneming laat werken, ben je er verantwoordelijk voor dat zij minstens het minimumloon krijgen. Het minimumloon wordt in Nederland per uur uitgedrukt. Het minimum uurloon is voor elke sector hetzelfde. Ongeacht de fulltime arbeidsduur per week. In onze agrarische sector is de fulltime arbeidsduur per week 38 uur. Een fulltime werknemer moet in ieder geval het voor hem geldende minimumuurloon maal 38 uur per week verdienen.
Iedereen die in Nederland woont en werkt is verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Dit is dan wel de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf, maar als werkgever ben je er wel bij gebaat als werknemers goed verzekerd zijn. Op onze themapagina Zorgverzekering voor arbeidsmigranten vind je relevante informatie en tips.
Wist je dat in de praktijk ondernemers vaak opdraaien voor de zorgkosten van de werknemers? Daarnaast kunnen werknemers zonder zorgverzekering een boete krijgen van het CAK. Jouw werknemers direct aan een zorgverzekering helpen? Regel het eenvoudig via LTO Arbeidskracht.
Werk je met werknemers via een uitzendbureau? Je leest er meer over in het artikel Zorgverzekering voor internationale werknemers via het uitzendbureau.
De cafetariaregeling biedt belastingvoordeel voor agrarische werkgevers en internationale werknemers. Vanaf 1 januari 2024 gelden vernieuwde afspraken tussen LTO Nederland en de Belastingdienst. Meer informatie vind je op onze themapagina over de cafetariaregeling en de Brochure Cafetariaregeling 2024
Het voorkomen van discriminatie en het bevorderen van respect en begrip tussen werknemers zijn essentieel voor een inclusieve werkomgeving. Een cultuur waarin samenwerking en waardering voor verschillende perspectieven centraal staan, stimuleert innovatie en versterkt de organisatie als geheel.
Voor internationale werknemers zijn professionele ontwikkelingsmogelijkheden en mentorschapsprogramma’s waardevolle instrumenten die integratie en groei ondersteunen. Deze aanpak bevordert niet alleen hun betrokkenheid maar speelt ook in op specifieke behoeften en uitdagingen.
Een inclusieve werkomgeving vereist voortdurende aandacht en inzet. Door actief te werken aan begrip en samenwerking creëren we een werkomgeving waarin ieder individu zich gewaardeerd en ondersteund voelt.
Om te zorgen dat je als werkgever aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt en werknemers blijft binden en boeien is het goed om de tevredenheid en de prestaties van jouw internationale werknemers te meten en te monitoren. Vraag eens of zij zich nog thuis voelen, of dat zij graag dingen anders zien. Hoe vonden ze het inwerkprogramma of het werken met een buddy? Je kunt ook, bijvoorbeeld jaarlijks, een medewerkers tevredenheidsonderzoek houden om zicht te houden op of jouw (internationale) werknemers nog altijd graag voor je werken. En pas je beleid erop aan als blijkt dat er veranderingen nodig zijn.
Werk je met internationale werknemers of ga je met internationale werknemers werken op je bedrijf? Maak dan gebruik van onze handige onderstaande documenten.
Piekarbeid model arbeidsovereenkomst
Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens / Roemeens / Bulgaars
Model volmacht - voor de vastlegging van het inhouden van kosten voor zorgverzekering en/of huisvesting op het loon
Nederlands / Engels / Pools / Oekraïens / Russisch
Model Informatieblad rechten en plichten bij de huur van huisvesting (WORD)
Nederlands/ Engels/ Pools/ Russisch/ Roemeens/ Oekraïens/ Bulgaars