Zorgverzekering voor arbeidsmigranten

Laatste update: 7 maart 2019, 14:56

Zorgverzekering voor arbeidsmigranten

Wanneer iemand in Nederland woont of een inkomen ontvangt, verplicht de overheid hem of haar om een zorgverzekering af te sluiten. In het kader van goed werkgeverschap en om problemen te voorkomen is het belangrijk uw buitenlandse werknemers te helpen met het afsluiten van een zorgverzekering. Neem voor meer informatie contact op met de Werkgeverslijn via 088 – 888 66 88 of info@werkgeverslijn.nl. U kunt ook direct contact opnemen met LTO Arbeidskracht via 088 – 472 42 00.

Regel het samen met én voor uw werknemer 

Uw buitenlandse werknemer heeft een reisverzekering afgesloten. Of een Europese zorgverzekering. U denkt daarom misschien dat een Nederlandse zorgverzekering voor uw werknemer niet nodig is. Toch wel! Wanneer iemand woont of een inkomen heeft in Nederland, is hij/zij verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Uw werknemer kan een boete krijgen van het CAK wanneer hij/zij geen Nederlandse zorgverzekering heeft. Belangrijk dus dat dat goed geregeld wordt, bijvoorbeeld via LTO Arbeidskracht.

Goed werkgeverschap 

Het is ook voor u als werkgever verstandig om een zorgverzekering te regelen voor uw buitenlandse werknemers.

  • In de praktijk blijkt dat bij een onverzekerde werknemer, de (financiële) ongemakken ‘op het bord’ van de werkgever terecht komen.
  • Zorgkosten kunt u inhouden op de loonstrook, de werknemer heeft daarnaast vaak recht op zorgtoeslag.
  • In Nederland liggen de kosten van zorg meestal veel hoger dan in het thuisland van de werknemer, de eigen verzekering van de werknemer voldoet vaak niet.
  • Zorgkosten zijn veel eerder gemaakt dan men denkt. Niet alleen bij een bedrijfsongeval, maar de werknemer kan ook buiten werktijd een hartaanval krijgen of zijn been breken.

Veelgestelde vragen

Op de website van LTO Arbeidskracht vindt u vragen & antwoorden over dit onderwerp die door andere ondernemers zijn gesteld. Zoals: hoe werkt het eigen risico? Hoe sluit ik een zorgverzekering af? De vragen die de Werkgeverslijn het meest krijgt hebben wij hieronder voor u op een rij gezet.

Waarom is een reisverzekering met buitenlanddekking niet voldoende?

De Nederlandse wet eist dat iedereen die in Nederland woont en/of werkt een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten. Dit is dus wettelijk bepaald. Bovendien vergoeden reisverzekeringen vaak niet alle zorgkosten die worden gemaakt.

Wat als een werknemer weigert een zorgverzekering af te sluiten?

Ga allereerst bij uzelf ten rade of u wel met deze werknemer wilt werken. U houdt zelf controle op het afsluiten van zorgverzekeringen wanneer u dit voor uw werknemer regelt. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Kunnen de zorgkosten van een onverzekerde werknemer op mij worden verhaald?

In theorie niet, maar in de praktijk zien we regelmatig dat de werkgever benaderd wordt wanneer er zorgkosten zijn gemaakt door een buitenlandse werknemer. Dit is zelfs makkelijk wanneer de buitenlandse werknemer is gehuisvest op het agrarisch bedrijf en hetzelfde adres heeft.

Is er informatie in het Engels/Pools/enz beschikbaar over zorgverzekeringen?

Jazeker, LTO Arbeidskracht heeft informatie over zorgverzekeringen in zes talen beschikbaar: Pools, Roemeens, Engels, Bulgaars, Litouws en Nederlands. Deze informatie kan bij LTO Arbeidskracht opgevraagd worden.

Ondernemer aan het woord

Martens Asperges, met vestigingen in Noord-Limburg en in Apeldoorn, verzekert de medewerkers via LTO Arbeidskracht. Daar zijn enkele redenen voor, vertelt Chantal Hendrikx van het bedrijf. “LTO Arbeidskracht heeft veel kennis in huis en werkt efficiënt wanneer we nieuwe werknemers aanmelden.  Belangrijk, want in de piekperiode moet soms in één week de verzekering voor tachtig nieuwe mensen geregeld worden. Dan moet je niet eerst drie pagina’s formulieren hoeven in te vullen.” Lees meer.

 

Wist u dat…

  • De zorgkosten in Nederland vaak (veel) hoger liggen dan in het buitenland? Zo betaal je voor een ambulance 600 euro en voor een gebroken been of arm gemiddeld 6000 euro.
  • In de praktijk de ondernemer vaak op draait voor de zorgkosten wanneer zijn/haar werknemer iets overkomt. Voorkom verrassingen en regel de zorgverzekering van uw werknemers zelf.
  • De kosten voor het afsluiten van een zorgverzekering onder voorwaarden mogen worden ingehouden op het loon van de werknemer? Daarnaast krijgt de werknemer vaak zorgtoeslag waardoor de uiteindelijke kosten voor een Nederlandse zorgverzekering beperkt blijven.