Goede werknemers vind je dichterbij dan je denkt!

Maar liefst 1 op de 5 werkgevers verwacht dit jaar praktisch personeel te kort te komen. Jij ook?

Dat vraagt om nieuwe oplossingen voor het zoeken van personeel. In regio Rivierenland willen we samenwerken met ondernemers die denken vanuit kansen. Samen gaan we op zoek naar een goede match tussen jouw bedrijf en persoonlijke kwaliteiten van statushouders, zij-instromers en mensen met een arbeidsbeperking. Zo zorgen we samen voor een duurzame plaatsing van onbenut arbeidspotentieel en heb jij straks een gemotiveerde werknemer!

Aanmelden? Mail naar r.veenstra@ltonoord.nl

Hoe pakken we dit aan?

Samen met de ondernemer van het bedrijf gaan we kijken hoe we de drempel voor werknemers op jouw bedrijf kunnen verlagen. Dit kan onder andere door onderstaande methoden.

Traineeship

Bij een traineeship zal de trainee meedraaien/werken op drie tot vier bedrijven binnen de gehele breedte van de sector (plant, dier en ketenpartijen). Op de deze manier maakt de trainee kennis met allerlei sectoren en komt hij/zij erachter wat bij hem past.

Open hiring

Het aannemen van personeel zonder werving en selectie. Er vinden dus geen sollicitatiegesprekken plaats en het presenteren van een CV is ook niet nodig. Iedereen die aangeeft te willen werken kan gewoon aan de slag gaan. De werknemers krijgt een regulier arbeidscontract en salaris vanaf de startdatum.

Job carving

Het analyseren van verschillende taken van een baan of banen en die opnieuw samenvoegen tot een nieuwe baan of banen. Op deze manier wordt er een passende functie voor één of meerdere personen gecreëerd.

Koudwatervrees

Projectleider Robert Veenstra van LTO Noord ziet veel kansen voor werkgevers in de agrarische sector, maar begrijpt ook de koudwatervrees die hij vaak ziet. “In andere sectoren, zoals in de techniek, is het al gebruikelijk dat werkgevers alle kansen aangrijpen om personeel binnen te halen. We begrijpen heel goed dat agrarische werkgevers tot nu toe nog wat voorzichtig zijn. Want ja, het eerlijke verhaal is dat het meer tijd kost om bijvoorbeeld een statushouder of iemand die al jaren werkloos is aan te nemen en in te werken. Maar de krapte op de arbeidsmarkt vraagt een open blik en ervaringen leren ons ook dat de tijdsinvestering heel veel kan opleveren.”

Veenstra kent veel voorbeelden van werkgevers die een succesvolle plaatsing hebben meegemaakt van een werknemer met afstand tot de arbeidsmarkt en daarna dolenthousiast zijn. “Iemand met een frisse blik en een andere achtergrond brengt andere ervaring mee en kan een verrijking voor het hele team zijn. Daarnaast zijn werknemers die deze kans krijgen vaak heel loyaal naar het bedrijf, als er een goede match is.”

Vragen?

Doelgroep
Heb je een voorkeur met welke doelgroep je zou willen werken?
Heb je na het lezen van de pagina nog vragen, wil je eerst overleggen of wil je meedoen?

 

In Rivierenland zijn er verschillende partijen die werkgevers helpen met ondersteunende en/of financiële regelingen

Deze zijn hieronder kort op een rij gezet:

Leerloket Rivierenland

Het Leerloket Rivierenland adviseert werkgevers over scholing en ontwikkeling binnen hun organisatie en helpen bij het ontwikkelen en opstarten van leertrajecten. Ook is het leerloket Rivierenland te benaderen voor informatie omtrent financieringsvormen.

Klik hier voor meer informatie over het Leerloket Rivierenland.

Werkzaak Rivierenland

Werkzaak Rivierenland adviseert werkgevers over regelingen en subsidies die zij kunnen aanvragen bij het in dienst nemen van minder kansrijke werkzoekenden. Denk hierbij aan mensen met een arbeidshandicap.

Wanneer je er als werkgever voor kiest om een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, kun je mogelijk aanspraak maken op loonkostensubsidie. Dit geeft werkgevers financiële ruimte om iemand in dienst te nemen met een arbeidsbeperking. Werkzaak Rivierenland helpt je bij het aanvragen van deze subsidie. Lees hier meer over het aanvragen van deze subsidie.

Werkzaak Rivierenland biedt werkgevers ook diverse gratis trainingen om met deze doelgroep kandidaten aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan Mentorwijs. Mentorwijs is een gratis training bedoeld voor werkgevers. Je leert er vaardigheden, houding en specifieke kennis die je kunt toepassen tijdens de dagelijkse begeleiding en coaching van kwetsbare medewerkers op de werkvloer. Klik hier voor het actuele trainingsaanbod.

WerkgeversServicepunt Rivierenland

Wie personeel werft via WerkgeversServicepunt Rivierenland (WSP) kan gebruik maken van verschillende subsidies en regelingen. Dit helpt jou om als werkgever mensen in dienst te nemen en te houden.

Het WerkgeversServicepunt Rivierenland heeft een divers bestand werkzoekenden die graag weer aan de slag willen gaan. Het WerkgeversServicepunt Rivierenland helpt werkgevers met de werving en selectie van nieuw personeel en het opzetten van een leertraject. Ook kan het WSP jou helpen met welke subsidies en regelingen er actief zijn in jou regio.

Klik hier en bekijk of het WerkgeversServicepunt Rivierenland wat voor jou kan betekenen.

Erik Kaemingk: ‘Denken in kansen in plaats van in beperkingen’

Voor mensen zonder passende opleiding, met een arbeidsbeperking, langdurig werklozen en statushouders zijn er vaak hoge drempels op de arbeidsmarkt. De agrarische sector in regio Riverenland is echter voortdurend op zoek naar goed personeel en biedt kansen voor werknemers vanuit allerlei achtergronden. LTO Noord, Tree Centre Opheusden en Greenport Gelderland slaan de handen ineen met het project ‘Dichterbij dan je denkt’ en willen onbenut arbeidspotentieel matchen met agrarisch werkgevers in de regio, aldus Erik Kaemingk van Greenport Gelderland.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

           

Gerelateerde berichten

(Ex-)gedetineerden: een vergeten doelgroep als werknemers op je agrarische bedrijf?

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn (ex-)gedetineerden misschien niet de eerste doelgroep waar je aan denkt om aan arbeidskracht te komen. Dit artikel legt uit hoe je met deze gemotiveerde doelgroep aan de slag kunt.

Goede werknemers vind je dichterbij dan je denkt!

Ben jij als agrarische werkgever in de regio Rivierenland op zoek naar personeel en denk je graag vanuit kansen in plaats van beperkingen? Dan helpen wij jou graag!

Werken met AOW’ers

Heb jij al wel eens geprobeerd om te werken met ouderen? Prins Orchidee zet al jaren gepensioneerden in tijdens piekperioden en ziet grote voordelen. Ze zijn echt betrokken en werken vooral voor hun plezier.