Agro Werkt Onbeperkt Rivierenland

Laatste update: 30 mei 2023, 16:02

Maar liefst 1 op de 5 werkgevers verwacht dit jaar praktisch personeel te kort te komen. Jij ook?

 

Dat vraagt om nieuwe oplossingen voor het zoeken van personeel. In regio Rivierenland willen we samenwerken met ondernemers die denken vanuit kansen. Samen gaan we op zoek naar een goede match tussen jouw bedrijf en persoonlijke kwaliteiten van statushouders, zij-instromers en mensen met een arbeidsperking. Zo zorgen we samen voor een duurzame plaatsing van onbenut arbeidspotentieel en heb jij straks een gemotiveerde werknemer!

 

 

 

Hoe we dit aanpakken?

Samen met de ondernemer van het bedrijf gaan we kijken welke van de drie onderstaande methodes het beste geschikt is om de drempel voor werknemers te verlagen.

Traineeship

Bij een traineeship zal de trainee meedraaien/werken op drie tot vier bedrijven binnen de gehele breedte van de sector (plant, dier en ketenpartijen). Op de deze manier maakt de trainee kennis met allerlei sectoren en komt hij/zij erachter wat bij hem past.

 

Open hiring

Het aannemen van personeel zonder werving en selectie. Er vinden dus geen sollicitatiegesprekken plaats en het presenteren van een CV is ook niet nodig. Iedereen die aangeeft te willen werken kan gewoon aan de slag gaan. De werknemers krijgt een regulier arbeidscontract en salaris vanaf de startdatum.

Job carving

Het analyseren van verschillende taken van een baan of banen en die opnieuw samenvoegen tot een nieuwe baan of banen. Op deze manier wordt er een passende functie voor één of meerdere personen gecreëerd.

Robert Veenstra

Koudwatervrees

Projectleider Robert Veenstra van LTO Noord ziet veel kansen voor werkgevers in de agrarische sector, maar begrijpt ook de koudwatervrees die hij vaak ziet. “In andere sectoren, zoals in de techniek, is het al gebruikelijk dat werkgevers alle kansen aangrijpen om personeel binnen te halen. We begrijpen heel goed dat agrarische werkgevers tot nu toe nog wat voorzichtig zijn. Want ja, het eerlijke verhaal is dat het meer tijd kost om bijvoorbeeld een statushouder of iemand die al jaren werkloos is aan te nemen en in te werken. Maar de krapte op de arbeidsmarkt vraagt een open blik en ervaringen leren ons ook dat de tijdsinvestering heel veel kan opleveren.”

Veenstra kent veel voorbeelden van werkgevers die een succesvolle plaatsing hebben meegemaakt van een werknemer met afstand tot de arbeidsmarkt en daarna dolenthousiast zijn. “Iemand met een frisse blik en een andere achtergrond brengt andere ervaring mee en kan een verrijking voor het hele team zijn. Daarnaast zijn werknemers die deze kans krijgen vaak heel loyaal naar het bedrijf, als er een goede match is.”

Erik Kaemingk, namens Greenport: ‘Denken in kansen in plaats van in beperkingen’

Voor mensen zonder passende opleiding, met een arbeidsbeperking, langdurig werklozen en statushouders zijn er vaak hoge drempels op de arbeidsmarkt. De agrarische sector in regio Riverenland is echter voortdurend op zoek naar goed personeel en biedt kansen voor werknemers vanuit allerlei achtergronden. LTO Noord, Tree Centre Opheusden en Greenport Gelderland slaan de handen ineen met het project ‘Dichterbij dan je denkt’ en willen onbenut arbeidspotentieel matchen met agrarisch werkgevers in de regio.

 

Onze wervingsflyer is beschikbaar in verschillende talen! Download hem hieronder

 

 

 

Roemeense vlag

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: