Een Leven Lang Ontwikkelen

Werkzaamheden in kas

Je wilt toch ook altijd beschikken over voldoende werknemers met de juiste kennis en vaardigheden? Voor de continuïteit van jouw onderneming is het van belang dat je als ondernemer inzet op een leven lang ontwikkelen van jezelf, maar ook van jouw werknemer(s).

Op deze themapagina vind je de informatie over scholing en ontwikkeling op één plek. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. Ook kun je contact opnemen met één van de sectoradviseurs Leven Lang Ontwikkelen. Hun contactgegevens vind je ook op deze pagina.

Column Eric Douma

“Als portefeuillehouder Ondernemerschap en Onderwijs LTO Nederland sta ik samen met ons landelijk team van bestuurders en medewerkers aan de lat om vanuit onze sectoren en regio’s voor renderend ondernemerschap en verbindend onderwijs te gaan.”

Onze belangrijkste taak is voldoende ondernemersruimte te ontwikkelen en te behouden op het boer- en tuinderserf zodat onze sectoren een gezond rendement kunnen realiseren op de investeringen die ondernemers doen.

Om in ons domein van de belangenbehartiging hieraan bij te dragen hebben wij landelijk vijf pijlers afgesproken om van daaruit onze ambities en mijlpalen te toetsen en verder vorm te geven. Eén van die pijlers is ‘verbindend onderwijs en leven lang ontwikkelen’.

Als sector investeren we in het onderwijs en in onze ondernemers met verbindend onderwijs en leven lang ontwikkelen. Daarbij leggen we verbindingen tussen ondernemers binnen en buiten de sector. Tussen wat nú nodig is en waar stráks behoefte aan is. Tussen huidige én volgende generaties boeren en tuinders.

Een mooi voorbeeld hiervan is het SER-advies traject ‘Groene Transities en Arbeidsmarkt’ waar de SER op verzoek van de ministeries LNV en I&W een advies uitbrengt wat er nodig is op de groenblauwe arbeidsmarkt én in het onderwijs, om de transities waar we voor staan ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. LTO Nederland is als 1 van de 3 centrale werkgeversorganisaties betrokken bij het uitbrengen van dit advies. Hier zie je en ervaar je dat de samenwerking overheid, onderwijs en bedrijfsleven zo belangrijk is en ons echt verder kan brengen. En dat de uitdagingen niet stoppen binnen één specifieke sector, maar dat de oplossing juist ligt bij het denken buiten de gebaande paden.

Het groene onderwijs moet een brede focus hebben en ook aantrekkelijk zijn voor jongeren en instromers. Maar uitgeleerd ben je als ondernemer of werknemer nooit. De sector moet daarom beschikken over voldoende aanbod aan leer- en onderwijsmodules. Dit kan in de vorm van brancheopleidingen. En belangrijk is dat de leercultuur op bedrijven wordt gestimuleerd.

Toevoegen op het boer en tuinderserf is belangrijker dan ooit omdat de uitdagingen ook steeds meer divers zijn. Op alle pijlers in ons domein is geen ‘one size fits all’ van toepassing omdat onze ondernemers hun onderneming op verschillende manieren runnen.

Ik prijs mij gelukkig met boeren en tuinder bestuurders die vanuit de sectoren en regio’s intrinsiek weten wat er te doen is om dit het hoofd te bieden. En dat de medewerkers binnen onze organisaties waar de bestuurders actief zijn bijdragen aan de uitdagingen op het boer- en tuinderserf in praktisch en toegespitste oplossingen. Vele uitdagingen zullen we samen met en voor onze boer en tuinders aangaan want zij zijn immers ons fundament waar wij ons elke dag voor inzetten.

Met vriendelijke groet,

Eric Douma

Portefeuillehouder Ondernemerschap & Onderwijs LTO Nederland

Subsidieregelingen

Voor alle agrarische sectoren beschikbaar

Subsidieregeling Praktijkleren

Werken er BBL’ers of deeltijdstudenten op jouw bedrijf? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Praktijkleren! Deze subsidieregeling is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Het doel van de regeling is beter opgeleid personeel dat beter is voorbereid op de arbeidsmarkt. De regeling richt zich op VMBO leerlingen, MBO-BBL leerlingen eb HBO studenten. Het maximale subsidiebedrag voor het schooljaar 2023-2024 is €2.700 per praktijk- of leerwerkplaats. De subsidie vraag je per jaar aan, na afloop van het schooljaar. De regeling is van 3 juni 2024 tot en met 17 september 2024 weer opengesteld voor aanvragen.

Naast de reguliere subsidie voor praktijkleren is er extra subsidie mogelijk voor erkende leerbedrijven die een mbo BBL leerwerkplek aanbieden in een aantal specifieke sectoren, waaronder de landbouw. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het aantal gerealiseerde weken begeleiding in het betreffende schooljaar. Het beschikbare budget wordt per gerealiseerde begeleidingsweek verdeeld over alle leerplaatsen die in aanmerking komen voor de toeslag.

Ga voor meer informatie over deze subsidie naar dit bericht.

Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg

Heb je medewerkers die graag een Mbo-opleiding willen volgen, in een combinatie van werken en leren, zonder verplichte urennorm vanuit de overheid? Kijk dan eens of je als werkgever in aanmerking komt voor de subsidie praktijkleren derde leerweg. Deze vorm van opleiding is naast BOL en BBL een derde variant. Deze opleidingsvariant is vaak korter en flexibeler, omdat het meer op maat wordt aangeboden, afgestemd op eerdere werk- en leerervaringen van de leerling of student.

Deze subsidieregeling is bedoeld als tegemoetkoming in kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling of student die een Mbo-opleiding in de derde leerweg volgt. Het maximale subsidiebedrag voor het realiseren van een praktijkplaats van minimaal 40 weken is € 2700,-. Benieuwd naar deze subsidie en de bijbehorende voorwaarden? Lees dit nieuwsbericht over de regeling. De aanvraagperiode is van 4 november tot 29 november 2024.

Subsidieregelingen per sector

Grote kas

Glastuinbouw

Open Teelten

Productiegerichte Dierhouderij

paddenstoelenkwekerij

Paddenstoelenteelt

Verhalen uit de praktijk…

”Blijven investeren in onze werknemers is de enige manier om aan de top te blijven”

Florex is een bloembollenbedrijf dat in 1988 door vader Joop Klumpenhouwer is opgericht (als zoon van een bloembollenkweker in Andijk). In 1999 namen Wim en Gertjan Klumpenhouwer het familiebedrijf Florez van hun vader over. Gertjan is naast algemeen directeur van Florex ook bestuurder van brancheorganisatie Anthos. Colland vroeg hem wat de impact van de pandemie is geweest, hoe hij zorgt voor een goed werkklimaat en welke uitdagingen hij voor de komende jaren ziet.  Lees hier het verhaal van de broers Klumenhouwer.

”Werknemers duurzaam inzetbaar houden via scholing en ontwikkeling is goed voor de sector”

In de sectorcommissie Dierhouderij vertegenwoordigen sociale partners de belangen van werkgevers en werknemers in de sector Dierhouderij. Colland sprak Wilco Brouwer de Koning (Melkveehouder en bestuurslid van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland) en Erik Honkoop (bestuurder namens CNV). ”Ons doel is gelukkige werknemers en werkgevers en een gezonde toekomstbestendige arbeidsmarkt”. Lees hier hun verhaal.

Adviseurs Leven Lang Ontwikkelingen

In de verschillende deelsectoren zijn scholingsadviseurs en kennismakelaars actief die kosteloos met je kunnen meedenken over ontwikkeling van je werknemers. Wil je eens sparren over de opleidingsmogelijkheden, het creëren van een leercultuur op je bedrijf of over subsidies die je kunt gebruiken? Neem dan contact op met de adviseur van jouw sector!

 

   Dineke Rietveld
Van links naar rechts: Jos Klop, Arna Vliegen-Verschure, Jolanda Rosloot, Hans Schilders, Marielle Gooijaers, André Hubregtse, Jeannet Mulder, Lilian van Uhm, Henriëtte Rozendaal, Dineke Rietveld, Antoon Sanders en Ronald Paardekooper.

 

Groene Persona’s

Hoewel iedereen anders is, vond Groenpact vier verschillende herkenbare groene werknemersprofielen die elk aanslaan op een andere leervorm en opleidingsaanbod: persona’s. Elk profiel geeft inzicht in hoe werknemers in hun werk staan, wat ze belangrijk vinden en wat bij ze past qua leren en ontwikkelen.

Als jij weet in welk profiel jouw werknemer valt dan kan dat een leuke start zijn voor een gesprek over persoonlijke ontwikkelingen binnen jouw bedrijf. Een onderwerp wat in deze krappe arbeidsmarkt echt aandacht nodig heeft.

Op onze themapagina vind je de vier verschillende persona’s, en handvatten hoe je dit kunt gebruiken binnen je bedrijf.

Werknemer in kippenstal

Werken met stagiairs

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Door SBB Erkende leerbedrijven zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden lever je een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. Lees hier wat je moet regelen als je leerbedrijf wilt worden of bent. Ook hebben we een model stageovereenkomst beschikbaar wat je kunt gebruiken als er een stagiair op jouw bedrijf aan de slag gaat.

Gerelateerde berichten

Aanvraagtijdvak SLIM subsidie september 2024

Wil je investeren in de kennis en vaardigheden van jouw werknemers? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de…

Klassikale les tijdens de vakopleiding paddenstoelen.
Gratis tool voor verbetering leercultuur op jouw bedrijf

Met de campagne ‘‘Vandaag gedaan, vandaag geleerd’ wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leren en ontwikkelen stimuleren. Om jou als werkgever extra handvatten te geven bij de ontwikkeling van een leercultuur binnen jouw bedrijf is er de Quickscan Leercultuur ontwikkeld.

Subsidieregeling praktijkleren derde leerweg

Heb je medewerkers die graag een mbo-opleiding willen volgen, in een combinatie van werken en leren, zonder verplichte urennorm vanuit…

Vakopleiding Paddenstoelen

Ben je beginnend paddenstoelenkweker of heb je juist al veel ervaring en wil je meer de diepte in? Dan is de branche-ondersteunende Vakopleiding Paddenstoelen iets voor jou.

Subsidieregeling Praktijkleren weer open voor aanvragen

Werken er BBL’ers of deeltijdstudenten op jouw bedrijf? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Praktijkleren! Deze…

Gratis loopbaancheck beschikbaar voor de dierhouderij

Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen moeten werknemers langer gezond doorwerken, zo ook in de dierhouderij. Aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling van je werknemers is daarbij erg belangrijk. Een loopbaancheck, gratis beschikbaar voor de dierhouderij, biedt uitkomst.

Werkgevers gezocht voor ‘Leven Lang Ontwikkelen’: ontvang maatwerkplan voor jouw bedrijf en begeleiding

Wil jij als werkgever aan de slag met leren en ontwikkelen in je bedrijf, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan we zoeken we jou!