Vakopleiding Paddenstoelen

Verdiepen in paddenstoelen en substraat, voor werknemers en werkgevers!

Ben je beginnend kweker of heb je juist al veel ervaring en wil je meer de diepte in? Werkgever of werknemer? In september 2023 gaat de branche ondersteunende vakopleiding Paddenstoelen van start met zowel vaktechnische kennis als studie op het gebied van ondernemerschap.

Direct aanmelden

Eindelijk weer een vakopleiding!

“Scholing is cruciaal voor de sector om nu en in de toekomst bij te kunnen blijven. Het reguliere onderwijs biedt ons als sector niets meer waardoor we zelf de handschoen hebben opgepakt”

In de paddenstoelensector is veel vraag naar een branche ondersteunende opleiding voor werknemers en werkgevers, voor zowel paddenstoelenbedrijven als compostbedrijven. Vanuit de Vakgroep Paddenstoelen van LTO en de Sectorcommissie Paddenstoelen van Colland is in 2022 het idee ontstaan om binnen de paddenstoelensector een brancheopleiding te gaan ontwikkelen.

Ko Hooijmans is scholingsconsulent paddenstoelen en coördineert de vakopleiding: “In lijn met de positieve signalen vanuit de kantine gesprekken dit voorjaar met u allen, wil ik mij hiervoor inzetten en hoop ik, met deze Brancheopleiding in de vorm van Vakopleiding  –paddenstoelen en compost – Ondernemerschap en Werkgeverschap  als paddenstoelensector breed samen met u allen extra elan te kunnen ontwikkelen!”

Kies je eigen richting!

De branche ondersteunende vakopleiding Paddenstoelen bestaat uit twee modules, deze zijn ook los te volgen. Ook binnen de twee richtingen zijn de onderwerpen los te volgen.

  • Module 1 van de opleiding is de Vaktechnische Teelt. Hierbij komen alle facetten aan bod voor de teelt van paddenstoelen en de basis voor compost. Deze richting wordt uitgevoerd door Mushroom Office.
  • Module 2 van de opleiding is Ondernemerschap & Werkgeverschap. Deze wordt door mensen uit de paddenstoelgelieerde bedrijven gegeven. Dus echt uit de praktijk! Denk hierbij aan: teeltstrategie, leidinggeven aan een team en hoe maak je een ondernemersplan. Uiteraard is er ook uitgebreid aandacht voor arbo en veiligheid.

Na het succesvol hebben afgerond van beide onderdelen, heb je de branche ondersteunende vakopleiding afgerond en ontvang je het certificaat.

De richtingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Vaktechnische teelt

1. Introductie en basis compost
2. Dekaarde en vullen van de cel
3. Myceliumgroei en herstelgroei
4. Klimaat en verdamping
5. Afventileren
6. Vluchten
7. Oogsttechnieken
8. Oogstmanagement

Ondernemerschap & Werkgeverschap

1. Teeltstrategie
2. Leidinggeven
3. Arbo en veiligheid
4. Afzetkansen en keten denken
5. Ondernemersplan
6. HR en social media

Module 1: Vaktechnische teelt

De vaktechnische module geeft een goede basis om de champignonteelt onder de knie te krijgen en te verbeteren. De dagelijkse praktijk wordt gekoppeld aan de theorie van de champignonteelt. Hierdoor kun je als teler betere beslissingen nemen onder de steeds wisselende omstandigheden. En zo een optimaal productieniveau halen. De opleiding bestaat uit e-learning en praktijkbijeenkomsten. Deze module is bedoeld voor beginnende kwekers en ervaren kwekers die meer van de achtergrond willen weten.

E-learning Champignonsignalen

Deze e-learning bestaat uit 8 verschillende modules, gericht op de stappen in het teeltproces. Je rondt telkens een module van de e-learning af voordat je naar een praktijkbijeenkomst komt. Je leest eerst een gedeelte van het boek Champignonsignalen (geïntegreerd in elke module). Daarna krijg je vragen om te zien of je de inhoud goed begrepen hebt. Dan krijg je praktische oefencases: vragen waarmee je in logische stappen praktische zaken gaat bekijken, erover gaat nadenken en oplossingen vindt. Op alle vragen krijg je direct feedback. Aan het einde van alle modules wordt een test afgenomen. Hiermee heb je al een goede basiskennis, die tijdens de bijeenkomst wordt besproken en uitgediept. Heb je vragen, dan kun je deze direct per mail stellen aan je trainer, maar ook tijdens de bijeenkomsten.

Praktijkbijeenkomst

Tijdens de praktijkbijeenkomst wordt er nog dieper op de materie ingegaan en wordt de dagelijkse praktijk besproken. Wat kom je tegen, hoe los je dat op? Ook zul je samen met je medecursisten opdrachten moeten maken en de compost, dekaarde en teelt op bedrijven moeten beoordelen. Hierdoor ga je de opgedane kennis direct toepassen, zodat je dit kunt voorzetten op je eigen bedrijf.

Na de e-learning en praktijk wordt er een theoretisch en mondeling examen afgenomen.

Bekijk het programma

De vaktechnische opleiding wordt uitgevoerd door Mushroom Office. Voor vragen en kosten kunt u contact opnemen met de scholingsconsulent. De sector heeft interessante subsidieregelingen vanuit Colland Arbeidsmarkt.

Module 2: Ondernemerschap en werkgeverschap

De ondernemerschapsmodule kenmerkt zich door de praktische insteek met voorbeelden en ervaringen uit de praktijk. Ondernemers uit de sector delen hun ervaring met jou en je krijgt alle ruimte om binnen de onderdelen kennis en ervaringen met je medestudenten te delen.

De bijeenkomsten vinden hoofdzakelijk plaats op locatie bij werkgevers uit de sector. Elke dag wordt gegeven door een of meerdere experts van het onderwerp. Ieder onderdeel bestaat uit een dag of dagdeel. Het onderdeel Ondernemersplan bestaat uit twee dagdelen en hierbij heb je ook voorbereidingstijd doormiddel van een e-learning.

Voor vragen en kosten kunt u contact opnemen met de scholingsconsulent. De sector heeft interessante subsidieregelingen vanuit Colland Arbeidsmarkt.

Module 3: Composteren

Compost is de basis voor een succesvolle champignonteelt. In module 1 komt composteren als basisonderdeel aan bod. Voor composteerders en iedereen die geïnteresseerd is in het maken van compost, is een specialisatiemodule ontwikkeld.  Dit is geen onderdeel van de vakopleiding, maar is vooral te voeren als verdiepingscursus of als de compostteelt ook onderdeel is van jouw bedrijf.

Aanmelden vakopleiding

Stap 1 van 3

Inschrijven vakopleiding

Vragen?

Scholingsconsulent Ko Hooijmans vertelt je graag meer over de vakopleiding Paddenstoelen. Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op.

Vakopleiding Paddenstoelen is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van