Vakopleiding Paddenstoelen

Logo Vakopleiding Paddenstoelen

Verdiepen in paddenstoelen en substraat, voor werknemers en werkgevers!

Ben je beginnend kweker of heb je juist al veel ervaring en wil je meer de diepte in? Werkgever of werknemer? In september 2023 is de branche-ondersteunende vakopleiding Paddenstoelen voor het eerst gestart met de module Vaktechnische teelt. Deze module wordt opnieuw aangeboden in het najaar van 2024 en 2025. In mei 2024 is de module over Ondernemerschap & Werkgeverschap gestart. Deze module wordt opnieuw aangeboden in het voorjaar van 2025.

Direct aanmelden

 

Eindelijk weer een vakopleiding!

“Scholing is cruciaal voor de sector om nu en in de toekomst bij te kunnen blijven. Het reguliere onderwijs biedt ons als sector niets meer waardoor we zelf de handschoen hebben opgepakt”

In de paddenstoelensector is veel vraag naar een branche ondersteunende opleiding voor werknemers en werkgevers, voor zowel paddenstoelenbedrijven als compostbedrijven. Vanuit de Vakgroep Paddenstoelen van LTO en de Sectorcommissie Paddenstoelen van Colland is in 2022 het idee ontstaan om binnen de paddenstoelensector een brancheopleiding te gaan ontwikkelen.

Ko Hooijmans is scholingsconsulent paddenstoelen en coördineert de vakopleiding: “In lijn met de positieve signalen vanuit de kantine gesprekken dit voorjaar met u allen, wil ik mij hiervoor inzetten en hoop ik, met deze brancheopleiding in de vorm van vakopleiding  –paddenstoelen en compost – Ondernemerschap en Werkgeverschap  als paddenstoelensector breed samen met u allen extra elan te kunnen ontwikkelen!”

Kies je eigen richting!

De branche-ondersteunende vakopleiding Paddenstoelen bestaat uit twee modules, deze zijn ook los te volgen. Ook binnen de twee richtingen zijn de onderwerpen los te volgen.

  • Module Vaktechnische Teelt. Hierbij komen alle facetten aan bod voor de teelt van paddenstoelen en de basis voor compost. Deze richting wordt uitgevoerd door Mushroom Office.
  • Module Ondernemerschap & Werkgeverschap. Deze wordt door mensen uit de paddenstoelgelieerde bedrijven gegeven. Dus echt uit de praktijk! Denk hierbij aan: teeltstrategie, leidinggeven aan een team en hoe maak je een ondernemersplan. Uiteraard is er ook uitgebreid aandacht voor arbo en veiligheid.

Na het succesvol hebben afgerond van beide onderdelen, heb je de branche-ondersteunende vakopleiding afgerond en ontvang je het certificaat.

De richtingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Praktijkles vakopleiding Paddenstoelen

Vaktechnische teelt

1. Introductie en basis compost
2. Dekaarde en vullen van de cel
3. Myceliumgroei en herstelgroei
4. Klimaat en verdamping
5. Afventileren
6. Vluchten
7. Oogsttechnieken
8. Oogstmanagement

Ondernemerschap & Werkgeverschap

1. Arbo en veiligheid, RI&E
2. HR
3. Verbreding binnen de sector, diversificatie
4. Leiding geven
5. Ondernemersplan
6. Teeltstrategie

Module Vaktechnische teelt

De vaktechnische module geeft een goede basis om de champignonteelt onder de knie te krijgen en te verbeteren. De dagelijkse praktijk wordt gekoppeld aan de theorie van de champignonteelt. Hierdoor kun je als teler betere beslissingen nemen onder de steeds wisselende omstandigheden. En zo een optimaal productieniveau halen. De opleiding bestaat uit e-learning en praktijkbijeenkomsten. Deze module is bedoeld voor beginnende kwekers en ervaren kwekers die meer van de achtergrond willen weten.

E-learning Champignonsignalen

Deze e-learning bestaat uit 8 verschillende modules, gericht op de stappen in het teeltproces. Je rondt telkens een module van de e-learning af voordat je naar een praktijkbijeenkomst komt. Je leest eerst een gedeelte van het boek Champignonsignalen (geïntegreerd in elke module). Daarna krijg je vragen om te zien of je de inhoud goed begrepen hebt. Dan krijg je praktische oefencases: vragen waarmee je in logische stappen praktische zaken gaat bekijken, erover gaat nadenken en oplossingen vindt. Op alle vragen krijg je direct feedback. Aan het einde van alle modules wordt een test afgenomen. Hiermee heb je al een goede basiskennis, die tijdens de bijeenkomst wordt besproken en uitgediept. Heb je vragen, dan kun je deze direct per mail stellen aan je trainer, maar ook tijdens de bijeenkomsten.

Praktijkbijeenkomst

Tijdens de praktijkbijeenkomst wordt er nog dieper op de materie ingegaan en wordt de dagelijkse praktijk besproken. Wat kom je tegen, hoe los je dat op? Ook zul je samen met je medecursisten opdrachten moeten maken en de compost, dekaarde en teelt op bedrijven moeten beoordelen. Hierdoor ga je de opgedane kennis direct toepassen, zodat je dit kunt voorzetten op je eigen bedrijf.

Na de e-learning en praktijk wordt er een theoretisch en mondeling examen afgenomen.

Bekijk het volledige programma van 2024-2025
Cursusdagen 2024-2025 Data
Inleiding vakopleiding champignonteelt Maandag 23 september 2024
Inleiding composteren Woensdag 30 oktober 2024
Dekaarde en vullen van de cel Dinsdag 26 november 2024
Myceliumgroei en herstelgroei Maandag 6 januari 2025
Klimaat en verdamping Donderdag 6 februari 2025
Afventileren Woensdag 12 maart 2025
Vluchten Dinsdag 8 april 2025
Oogsten Donderdag 8 mei 2025
Oogstmanagement Maandag 2 juni 2025
Mondeling examen op eigen bedrijf 10 tot 13 juni 2025

 

Deze module wordt uitgevoerd door Mushroom Office. De module Vaktechnische teelt kost € 2041. De sector heeft interessante subsidieregelingen vanuit Colland Arbeidsmarkt. Neem voor subsidiemogelijkheden contact op met de scholingsconsulent.

Module Ondernemerschap en werkgeverschap

De ondernemerschapsmodule kenmerkt zich door de praktische insteek met voorbeelden en ervaringen uit de praktijk. Ondernemers uit de sector delen hun ervaring met jou en je krijgt alle ruimte om binnen de onderdelen kennis en ervaringen met je medestudenten te delen.

De bijeenkomsten vinden hoofdzakelijk plaats op locatie bij werkgevers uit de sector. Elke dag wordt gegeven door een of meerdere experts van het onderwerp. Ieder onderdeel bestaat uit een dag of dagdeel. Het onderdeel Ondernemersplan bestaat uit twee dagdelen en hierbij heb je ook voorbereidingstijd doormiddel van een e-learning.

Cursusdagen 2024 Data
Arbo & Veiligheid Donderdag 16 mei 2024
HRM Donderdag 20 juni 2024
Diversificatie, er is meer dan champignon? Donderdag 4 juli 2024
Ondernemerschapsplan dag 1 Donderdag 5 september 2024
Leidinggeven in de paddenstoelensector Donderdag 26 september 2024
Teeltstrategie Donderdag 10 oktober 2024
Ondernemerschapsplan dag 2 Donderdag 7 november 2024

De module Ondernemerschap en werkgeverschap kost € 950. De sector heeft interessante subsidieregelingen vanuit Colland Arbeidsmarkt. Neem voor subsidiemogelijkheden contact op met de scholingsconsulent.

Klassikale les tijdens vakopleiding Paddenstoelen

Module Composteren

Compost is de basis voor een succesvolle champignonteelt. In module Vaktechnische Teelt komt composteren als basisonderdeel aan bod. Voor composteerders en iedereen die geïnteresseerd is in het maken van compost, is een specialisatiemodule ontwikkeld.  Dit is geen onderdeel van de vakopleiding, maar is vooral te voeren als verdiepingscursus of als de compostteelt ook onderdeel is van jouw bedrijf.

Aanmelden vakopleiding Paddenstoelen

Stap 1 van 3

Inschrijven vakopleiding Paddenstoelen

Vragen?

Scholingsconsulent Ko Hooijmans vertelt je graag meer over de vakopleiding Paddenstoelen. Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op.

Logo Vakopleiding Paddenstoelen

Vakopleiding Paddenstoelen is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanLogo Colland Arbeidsmarkt.

Gerelateerde berichten

Werkzaamheden in kas

Je wilt toch ook altijd beschikken over voldoende medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden? Voor de continuïteit van jouw onderneming is het van belang dat je als ondernemer inzet op een leven lang ontwikkelen van jezelf, maar ook van jouw medewerker(s).