Dag van de agrarische huisvesting – Optimisme

Op dinsdag 28 november 2023 organiseren LTO, de gelieerde vaktechnische organisaties Glastuinbouw Nederland, KAVB,NFO en Greenports Nederland de Dag van de agrarische huisvesting. Het thema van deze tweede editie is ‘Optimisme’. 

In de land- en tuinbouw is er een groot tekort aan kwalitatieve huisvesting voor internationale werknemers. Werkgevers investeren graag in goede huisvesting, maar gemeenten worstelen juist met het bieden van ruimte voor deze huisvesting. In 2023 hebben alle partijen niet stil gezeten: tijdens een reeks werkbezoeken aan agrarische huisvestingslocaties zijn gemeenten, provincies, ondernemers en agrarische bestuurders met elkaar in gesprek gegaan over hoe je gezamenlijk tot passende oplossingen kunt komen. Er komt beweging in dit dossier: er heerst optimisme. Vandaar dat ‘optimisme’ het thema is van deze tweede editie van de Dag van de agrarische huisvesting. Tijdens de Dag van de agrarische huisvesting halen we het net op: hoe ver zijn we in het realiseren van voldoende en kwalitatieve huisvesting? Waar is bij alle betrokkenen nog behoefte aan? Optimistisch kijken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit naar 2024. Tijdens deze dag worden er verschillende activiteiten voor zowel ondernemers, agrarische bestuurders als gemeenten georganiseerd. Het werkbezoek aan een huisvestingslocatie bij een agrarische ondernemer vindt één dag eerder plaats: op maandag 27 november.

Dinsdag 28 november: Digitaal “inloopspreekuurtje”

Als werkgever en agrarische bestuurder loop je mogelijk tegen uitdagingen aan bij het realiseren van huisvesting. Het ondersteuningsteam Huisvesting kan een helpende hand bieden in het geven van advies, het uitwisselen van ervaringen en het bieden van een groot netwerk. Tijdens de Dag van de agrarische huisvesting bieden we digitale inloopspreekuurtjes. Tijdens het uurtje gaan we het samen met andere werkgevers en agrarische bestuurders hebben over hoe je komt tot een werkbaar beleid en hoe je in contact kunt treden met gemeenten.

Het ondersteuningsteam huisvesting zit voor je klaar tussen:

  • 9:00 uur tot 10:00 uur
  • 14:00 uur tot 15:00 uur

Je kunt je aan aanmelden door een mail te sturen naar: r.veenstra@ltonoord.nl

Dinsdag 28 november, 16 tot 17 uur: Talkshow (online)

De huisvesting van internationale werknemers staat meer dan ooit in de belangstelling. Gemeenten ontwikkelen beleid. De Rijksoverheid neemt meer regie. Werkgevers blijven graag investeren in goede huisvesting. Tijdens een digitale talkshow praten we met spelers rondom dit thema over de ontwikkelingen en de toekomst. Want er zit eindelijk energie op en die willen we vasthouden.

Hans Van den Heuvel, algemeen directeur van LTO Nederland, is gespreksleider op dinsdag 28 november tijdens de talkshow. Aan tafel zitten Eric Douma (LTO), Thomas Zwiers (VNG), Kees Pleijsier (procesregisseur huisvesting arbeidsmigranten voor gemeenten en regio’s) en Geert-Jan van Tuyl (agrarisch ondernemer). Hans Ton (Ministerie van BZK) sluit digitaal aan.

De afgelopen jaren hebben we gezien dat ondernemers aanliepen tegen het uitblijven van vergunningen voor de realisatie van huisvesting. Enerzijds omdat gemeenten niet mee wilden werken, maar vaak ook vanwege koudwatervrees. Daarin lijkt voorzichtig iets te veranderen. Ook wetgeving om beter te kunnen sturen op aantallen en tegengaan van misstanden zullen daarbij hebben geholpen.

De talkshow is een intieme livesetting waarin ruimte is voor meningen, perspectieven, ervaringen en adviezen over huisvesting. We blikken terug op casussen, resultaten en ervaringen van het afgelopen jaar: wat werkt en wat werkt niet? Waarom zijn we optimistisch? Waarom is seizoenshuisvesting nodig? Welke adviezen van Roemer volgen we op? En hoe zorgen we met elkaar dat we in 2024 nog meer mooi resultaten behalen? Hans Van den Heuvel gaat in gesprek met ervaringsdeskundigen om antwoorden te krijgen op deze en andere vragen.
De talkshow is voor iedereen die betrokken is bij het thema huisvesting: agrarische ondernemers, agrarische bestuurders, ambtenaren, wethouders en andere geïnteresseerden.

Tip: schrijf je óók in voor de talkshow als je niet in de gelegenheid bent om live mee te kijken. Je ontvangt dan na afloop een terugkijklink. 

Aanmelden voor het webinar op dinsdag 28 november

Maandag 27 november: Werkbezoek aan huisvestingslocatie bij agrarisch ondernemer in Erica (Drenthe)

Greenports Nederland en LTO Nederland nodigen je uit voor een werkbezoek op maandag 27 november bij een huisvestingslocatie voor internationale medewerkers bij glastuinbouwbedrijf Drenthe Growers in Erica. Geïnteresseerden die te maken hebben met het thema ‘huisvesting internationale medewerkers’ zijn dan welkom bij deze komkommerkweker. De internationale medewerkers die bij Drenthe Growers werkzaam zijn, wonen en werken op dezelfde locatie. De SNF-gecertificeerde huisvesting is grotendeels gerealiseerd in arbeiderswoningen en enkele units. Daarnaast zijn er extra voorzieningen zoals een gezamenlijke kantine en een sportveld.

Het werkbezoek is onderdeel van een reeks van bedrijfsbezoeken in Nederland. Eerder werd een bezoek gebracht aan een grootschalige huisvestingslocatie in Zeewolde; aan een huisvestingslocatie op het bedrijfsterrein van een agrarisch ondernemer in Noord-Limburg; en aan een woontoren op een bedrijventerrein in Aalsmeer. Tijdens de werkbezoeken staat de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven in de realisatie van huisvestingslocaties centraal. Zo wordt een inkijk gegeven in de diversiteit van huisvestingslocaties en krijgen deelnemers inzicht in de gekozen aanpak en de lessen die geleerd zijn. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen en voor het uitwisselen van ervaringen.

Het werkbezoek begint op maandag 27 november om 10.00 uur en duurt tot 12.30 uur. U wordt bij Drenthe Growers ontvangen met koffie en thee. Inge Bergsma-de Vries van Drenthe Growers geeft een presentatie en leidt u rond door de huisvestingslocatie. De gemeente Emmen is aanwezig om vanuit de gemeente het beleid inzake huisvesting arbeidsmigranten toe te lichten. Dagvoorzitter is Sandra Berenpas, programmamanager van Greenport Noord. Ook is er kort een woord voor Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord en voor Nees van Wolfswinkel, voorzitter van de ‘Bestuurlijke tafel huisvesting internationale medewerkers’.

De aanmeldingen voor het werkbezoek op maandag 27 november gaan verlopen via Greenports Nederland en LTO Nederland. Aanmelden voor het werkbezoek kan via onderstaande knop.

De aanmelding voor het werkbezoek op maandag 27 november is gesloten

Overige activiteiten

Volg onze sociale media en blijf op de hoogte van activiteiten tijdens de Dag van de agrarische huisvesting.

Over ons

De dag van de agrarische huisvesting is een initiatief van de regionale LTO-organisaties LTO Noord, ZLTO, LLTB, LTO Nederland en de gelieerde vaktechnische organisaties Glastuinbouw Nederland, KAVB, NFO, Plantum NL, Anthos en Greenports Nederland. Partner is het Expertisecentrum Flexwonen. De Dag van de agrarische huisvesting wordt mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt. Mail voor vragen naar info@werkgeverslijn.nl

Gerelateerde berichten

Talkshow ‘optimisme’ tijdens de Dag van de agrarische huisvesting

Tijdens een digitale talkshow praten we met spelers rondom dit thema over de ontwikkelingen en de toekomst. Want er zit eindelijk energie op en die willen we vasthouden.