Coronamaatregelen actuele stand van zaken

corona-virus

De coronamaatregelen zijn aangescherpt vanwege de snelle opmars van de omikronvariant. Van zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 gaat Nederland weer in lockdown. Ook andere Europese landen voeren weer strengere maatregelen in. Wat betekent dit voor werkgevers in de land- en tuinbouw?

Noodopvang
Er is noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Wanneer je werkzaam bent in de noodzakelijke processen van de voedselketen wordt jouw beroep aangemerkt als cruciaal. De werknemer hoeft geen verklaring van de werkgever te overhandigen bij de school of BSO-locatie die noodopvang aanbiedt. Voor een volledige uitleg bekijk de website van de Rijksoverheid.

NOW steun november/december
Voor de maanden november en december kan loonsteun worden aangevraagd. De aanvraag kan gedaan worden tot en met 31 januari 2022. Voor een overzicht van de voorwaarden waar je als werkgever aan moet voldoen heeft het UWV een pagina ingericht. Ook kun je terecht op de NOW-pagina van de Werkgeverslijn.

Quarantaine
Heeft de huisgenoot van een werknemer corona? Dan moet de werknemer zelf ook in quarantaine, ongeacht of hij of zij gevaccineerd is. Twijfelt de werknemer of hij/zij in quarantaine moet? Doe de quarantainecheck voor persoonlijk advies op quarantainecheck.rijksoverheid.nl.

Grenzen
Is jouw werknemer momenteel afgereisd naar het thuisland en wil je weten waar hij of zij aan moet voldoen bij terugkeer naar Nederland? Raadpleeg dan onze themapagina. Hier worden de protocollen uitgelegd en is er reisadvies te bekijken per land.

Veelgestelde vragen corona
Voor overige informatie kun je terecht op onze geactualiseerde veelgestelde vragen-pagina.