Europese grenzen: open of dicht?

Laatste update: 30 september 2020, 13:09

De situatie aan de grenzen

In een aantal Europese landen stijgt momenteel het aantal coronabesmettingen. Dat heeft tot gevolg dat landen maatregelen nemen om die stijging te beteugelen. Deze maatregelen kunnen van invloed zijn op een reis van uzelf of van medewerkers. We zien hierbij overigens wel een iets andere aanpak dan in het begin van de coronacrisis. Een deel van de landen schrijft een verplichte test en/of quarantaine voor, en laat tegelijkertijd de grens wel open. Uitzonderingen zijn er ook: zo heeft Hongarije besloten helemaal geen buitenlanders meer toe te laten. Een doorreis zonder tussenstop is vrijwel altijd mogelijk. Het algemene advies blijft: stel u kort voor vertrek op de hoogte van de meest actuele situatie zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

In onderstaande tabel ‘overzicht van bijzondere omstandigheden’ geven wij een overzicht van de bijzondere omstandigheden en reisbeperkingen van de landen waar veel internationale werknemers in de agrarische sector vandaan komen. Bent u werkgever in de agrarische sector en heeft u vragen over grensopenstellingen? Neem dan contact op met de Werkgeverslijn via ons contactformulier of bel naar 088 – 888 66 88.

Op www.nederlandwereldwijd.nl vindt u de actuele reisadviezen per land. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken om direct pushberichten te ontvangen wanneer reisadviezen wijzigen.

Noodzakelijke bewijsstukken voor internationaal reizen

Een werkgeversverklaring kan van waarde zijn voor het doorreizen van landen die een garantie willen dat de reiziger onderweg is en het land verlaat. Zie in de tabel hieronder voor welke landen dat op dit moment geldt. Seizoenarbeiders kunnen dan wel aantonen met een geldige reden onderweg te zijn, dat ontslaat ze echter niet van het in acht nemen van lokale coronamaatregelen. De belangrijkste is het handhaven van de 1,5 meter – ook in de auto.

Corona en vakantie van werknemers

Wat als een werknemer op vakantie gaat naar een gebied met een geel, oranje of rood reisadvies? Wat als de werknemer tijdens of na z’n vakantie in quarantaine moet: loondoorbetaling of niet?

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft voor agrarische werkgevers een voorbeeldbrief ontwikkeld om werknemers te informeren.

Meestal (thuis)quarantaine bij oranje reisadvies

Het kan gebeuren dat vanuit Nederland het reisadvies wordt aangepast. Sinds 15 juni geldt namelijk dat voor alle Europese landen in principe een geel reisadvies geldt (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Door omstandigheden kan dat advies worden aangescherpt naar oranje (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen). Het gevolg van een oranje reisadvies is dat reizigers bij terugkomt 10 dagen in (thuis)quarantaine moeten. Voor een aantal landen geldt dat het reisadvies op oranje staat als reactie op de aangescherpte maatregelen van het betreffende land. In dat geval kan (thuis)quarantaine achterwege blijven.

Factsheet reizen in coronatijd

De Rijksoverheid heeft een factsheet met informatie beschikbaar gesteld die van belang is voor, tijdens en na het maken van een (buitenlandse) reis. Aan bod komt het reisadvies, de kleurcodes die aangeven hoe veilig landen of gebieden zijn, en op welke zaken gelet moet worden in het buitenland en bij terugkomst in Nederland. Download de factsheet.

Wilt u meer weten over het vervoer van internationale werknemers? Kijk dan in het coronaprotocol land- en tuinbouw.

Overzicht van bijzondere omstandigheden

Hieronder vindt u een overzicht van landen waar op dit moment een afwijkend reisadvies geldt ten opzichte van het algemene gele reisadvies. Daarnaast vindt u er een overzicht van de maatregelen van de landen zelf.

Oranje reisadvies
(geadviseerd door Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken)
Reisbeperking
(opgelegd door landen zelf)

België

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA, maar alleen voor reizigers uit de stad Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, provincie Luik en Waals-Brabant.

Voor geheel België geldt de verplichting een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven. Dit geldt ook voor ingezetenen die vanuit het buitenland naar België terugkeren.

Bij terugkeer in België vanuit de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Groningen en Flevoland is het advies om op corona te testen en in (thuis)quarantaine te gaan.

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn aangewezen als een rode zone. Dat betekent een in- en uitreisverbod voor niet-essentiële reizen. Werkzaamheden voor de land- en tuinbouw vallen onder essentiële reizen. Draag bewijsstukken bij u. Aan de grens wordt incidenteel gecontroleerd. Terugkeerders die langer dan 48 uur in België verblijven, dienen zich bij thuiskomst verplicht te laten testen en in afwachting van de uitslag in quarantaine te gaan.

 

Bulgarije

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Op dit moment geen relevante beperkingen bekend.

Duitsland beschouwt het administratieve district (“Oblaste”) Blagoevgrad als risicogebied. Mensen die daar vandaan komen moeten aantonen dat ze op doorreis zijn om te voorkomen dat ze 14 dagen in quarantaine moeten. Het kan zijn dat om een gezondheidsverklaring gevraagd wordt en/of u wordt gevraagd een formulier met contactgegevens in te vullen. Ook wordt geadviseerd werkgeversverklaring mee te nemen aan te kunnen tonen dat de persoon op doorreis is.

Duitsland

Nee De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn opgenomen in de lijst met risicogebieden. Dat betekent dat reizigers uit die provincies bij aankomst in Duitsland verplicht twee weken in quarantaine moeten en zich moeten laten testen. Bij een negatieve uitslag vervalt de quarantaineplicht. Reizigers uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht die op doorreis zijn, zijn vrijgesteld van de test- en quarantaineplicht mits zij onderweg niet overnachten. Stoppen om te tanken toegestaan mits men zich aan de geldende coronamaatregelen houdt. Hetzelfde geldt voor andere risicogebieden in Europa zoals Neamt en Caras Severin in Roemenië en de stad Boedapest en Gyor-Moson-Sopron in Hongarije.

Er vinden geen grenscontroles plaats. Ben verder ook alert op maatregelen die door deelstaten zelf genomen kunnen worden. Vooral van toepassing bij verblijf in Duitsland.

Estland

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: NEE

Vanwege de epidemiologische situatie in Nederland, is bij inreizen een thuisquarantaine van veertien dagen verplicht. Dit geldt voor alle landen waar er meer dan 16 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

Frankrijk

Rondom de steden Parijs, Lille, Reims, Nancy, Dijon, Lyon, Clermont-Ferrand, Nice, Marseille, Montpellier, Toulouse, Biarritz, Bordeaux, Poitiers, Nantes, Rennes, Orleans en Rouen. Zie ook het overzicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Op dit moment geen relevante beperkingen bekend.

Hongarije

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA, maar alleen voor reizigers uit Boedapest.

Vanwege een toename van het aantal corona besmettingen (met name in de hoofdstad), heeft de Hongaarse regering de grenzen vanaf 1 september voor niet-Hongaarse ingezetenen gesloten. Inreizen is alleen mogelijk voor heel dringende redenen, waaronder voor een bedrijfsbezoek. Tot in ieder geval 1 oktober vinden ook weer grenscontroles plaats.

Doorreizen is mogelijk, houd daarbij rekening met de volgende voorwaarden:

 • De reizigers hebben geen corona-gerelateerde symptomen;
 • Gebruik alleen de aangewezen grensovergangen en aangewezen routes, waaronder Nagylak – Nadlac (Nagylak) (Roemenië) en Hegyeshalom-Nickelsdorf II (Oostenrijk);
 • Alleen aangewezen tankstations gebruiken;
 • Toegewezen route niet verlaten;
 • Bij de grens moet aangetoond kunnen worden dat men het land weer verlaat. Een arbeidsovereenkomst en werkgeversverklaring (zie boven) kunnen daarbij behulpzaam zijn.

Letland

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: NEE

Vanwege de epidemiologische situatie in Nederland, is bij inreizen een thuisquarantaine van veertien dagen verplicht. Dit geldt voor alle landen waar er meer dan 16 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

Litouwen

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: NEE

Nederlanders kunnen onder strikte voorwaarden inreizen. Er geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en de verplichting om een bewijs mee te nemen uit Nederland van een negatief testresultaat voor COVID-19 (niet ouder dan 72 uur). Bij doorreizen is men verplicht een online formulier in te vullen.

Oostenrijk

De steden Wenen en Innsbruck.
Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA, maar niet als u alleen op de vliegvelden van Wenen en Innsbruck bent geweest.
Voor inreizen uit onder andere Roemenië of Bulgarije is een medische verklaring nodig.

Doorreis
is mogelijk na het afgeven van een schriftelijke verklaring. Zorg voor aanvullende bewijsstukken. Tussenstops zijn niet toegestaan.

Polen

Nee Op dit moment geen relevante beperkingen bekend.

 

Portugal

De regio’s Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo.

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Grenzen met Spanje zijn geopend.

Bij de grens wordt mogelijk een gezondheidscontrole uitgevoerd.

Roemenië

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Voor doorreis via Hongarije volgende grensovergangen in gebruik:

 • Csengersima
 • Vállaj
 • Nyírábrány
 • Ártánd
 • Gyula
 • Battonya
 • Csanádpalota
 • Nadlac

Voor grensovergang Hongarije-Oostenrijk is Hegyeshalom in gebruik.

Mogelijk dat u bij de Roemeens-Hongaarse grens een gezondheidscontrole moet ondergaan.

Reizigers die naar Roemenië reizen, dienen aan de grens een verklaring in te vullen. Zie link.

Spanje

Gehele land

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

In- en uitreizen mogelijk. Bij de grens wordt mogelijk een gezondheidscontrole uitgevoerd, er moet een formulier worden overhandigd en een passagier kan visueel worden beoordeeld. Dit geldt vooral voor reizen via de lucht.

Overzicht van bijzondere omstandigheden

Hieronder vindt u een overzicht van landen waar op dit moment een afwijkend reisadvies geldt ten opzichte van het algemene gele reisadvies. Daarnaast vindt u er een overzicht van de maatregelen van de landen zelf.

Oranje reisadvies
(geadviseerd door Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken)
Reisbeperking
(opgelegd door landen zelf)
België Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA, maar alleen voor reizigers uit de stad Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, provincie Luik en Waals-Brabant.

Voor geheel België geldt de verplichting een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven. Dit geldt ook voor ingezetenen die vanuit het buitenland naar België terugkeren. 

Bij terugkeer in België vanuit de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Groningen en Flevoland is het advies om op corona te testen en in (thuis)quarantaine te gaan.

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn aangewezen als een rode zone. Dat betekent een in- en uitreisverbod voor niet-essentiële reizen. Werkzaamheden voor de land- en tuinbouw vallen onder essentiële reizen. Draag bewijsstukken bij u. Aan de grens wordt incidenteel gecontroleerd. Terugkeerders die langer dan 48 uur in België verblijven, dienen zich bij thuiskomst verplicht te laten testen en in afwachting van de uitslag in quarantaine te gaan.

Bulgarije Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Op dit moment geen relevante beperkingen bekend. 

Duitsland beschouwt het administratieve district (“Oblaste”) Blagoevgrad als risicogebied. Mensen die daar vandaan komen moeten aantonen dat ze op doorreis zijn om te voorkomen dat ze 14 dagen in quarantaine moeten. Het kan zijn dat om een gezondheidsverklaring gevraagd wordt en/of u wordt gevraagd een formulier met contactgegevens in te vullen. Ook wordt geadviseerd werkgeversverklaring mee te nemen aan te kunnen tonen dat de persoon op doorreis is.

Duitsland Nee De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn opgenomen in de lijst met risicogebieden. Dat betekent dat reizigers uit die provincies bij aankomst in Duitsland verplicht twee weken in quarantaine moeten en zich moeten laten testen. Bij een negatieve uitslag vervalt de quarantaineplicht. Reizigers uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht die op doorreis zijn, zijn vrijgesteld van de test- en quarantaineplicht mits zij onderweg niet overnachten. Stoppen om te tanken toegestaan mits men zich aan de geldende coronamaatregelen houdt. Hetzelfde geldt voor andere risicogebieden in Europa zoals Neamt en Caras Severin in Roemenië en de stad Boedapest en Gyor-Moson-Sopron in Hongarije.
Er vinden geen grenscontroles plaats. Ben verder ook alert op maatregelen die door deelstaten zelf genomen kunnen worden. Vooral van toepassing bij verblijf in Duitsland.
Estland Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: NEE

Vanwege de epidemiologische situatie in Nederland, is bij inreizen een thuisquarantaine van veertien dagen verplicht. Dit geldt voor alle landen waar er meer dan 16 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.
Frankrijk Rondom de steden Parijs, Lille, Reims, Nancy, Dijon, Lyon, Clermont-Ferrand, Nice, Marseille, Montpellier, Toulouse, Biarritz, Bordeaux, Poitiers, Nantes, Rennes, Orleans en Rouen. Zie ook het overzicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Op dit moment geen relevante beperkingen bekend.
Hongarije Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA, maar alleen voor reizigers uit Boedapest.

Vanwege een toename van het aantal corona besmettingen (met name in de hoofdstad), heeft de Hongaarse regering de grenzen vanaf 1 september voor niet-Hongaarse ingezetenen gesloten. Inreizen is alleen mogelijk voor heel dringende redenen, waaronder voor een bedrijfsbezoek. Tot in ieder geval 1 oktober vinden ook weer grenscontroles plaats. 

 

Doorreizen is mogelijk, houd daarbij rekening met de volgende voorwaarden:

 • De reizigers hebben geen corona-gerelateerde symptomen;
 • Gebruik alleen de aangewezen grensovergangen en aangewezen routes, waaronder Nagylak – Nadlac (Nagylak) (Roemenië) en Hegyeshalom-Nickelsdorf II (Oostenrijk);
 • Alleen aangewezen tankstations gebruiken;
 • Toegewezen route niet verlaten;
 • Bij de grens moet aangetoond kunnen worden dat men het land weer verlaat. Een arbeidsovereenkomst en werkgeversverklaring (zie boven) kunnen daarbij behulpzaam zijn.
Letland Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: NEE

Vanwege de epidemiologische situatie in Nederland, is bij inreizen een thuisquarantaine van veertien dagen verplicht. Dit geldt voor alle landen waar er meer dan 16 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.
Litouwen Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: NEE

Nederlanders kunnen onder strikte voorwaarden inreizen. Er geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en de verplichting om een bewijs mee te nemen uit Nederland van een negatief testresultaat voor COVID-19 (niet ouder dan 72 uur). Bij doorreizen is men verplicht een online formulier in te vullen.
Oostenrijk De steden Wenen en Innsbruck. 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA, maar niet als u alleen op de vliegvelden van Wenen en Innsbruck bent geweest.

Voor inreizen uit onder andere Roemenië of Bulgarije is een medische verklaring nodig. 

Doorreis is mogelijk na het afgeven van een schriftelijke verklaring. Zorg voor aanvullende bewijsstukken. Tussenstops zijn niet toegestaan.

Polen Nee Op dit moment geen relevante beperkingen bekend.
Portugal De regio’s Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo. 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Grenzen met Spanje zijn geopend. 

Bij de grens wordt mogelijk een gezondheidscontrole uitgevoerd.

Roemenië Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

Voor doorreis via Hongarije volgende grensovergangen in gebruik: 

 • Csengersima
 • Vállaj
 • Nyírábrány
 • Ártánd
 • Gyula
 • Battonya
 • Csanádpalota
 • Nadlac

Voor grensovergang Hongarije-Oostenrijk is Hegyeshalom in gebruik.

Mogelijk dat u bij de Roemeens-Hongaarse grens een gezondheidscontrole moet ondergaan.

Reizigers die naar Roemenië reizen, dienen aan de grens een verklaring in te vullen. Zie link.

Spanje Gehele land 

Bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine: JA

In- en uitreizen mogelijk. Bij de grens wordt mogelijk een gezondheidscontrole uitgevoerd, er moet een formulier worden overhandigd en een passagier kan visueel worden beoordeeld. Dit geldt vooral voor reizen via de lucht.

 

Disclaimer: de grenssituatie in een land kan per dag en soms per uur veranderen. Wij streven ernaar het overzicht zo vaak als nodig aan te passen. Aan deze informatie kunt u echter geen rechten ontlenen. De informatie is voorzien van een datum ‘laatste update’ (bovenaan deze pagina).