Europese grenzen: open of dicht?

Laatste update: 10 augustus 2020, 12:00

De situatie aan de grenzen

Met ingang van 15 juni hebben in principe bijna alle landen hun grensmaatregelen opgeheven. Dat betekent dat vanaf die datum vrij gereisd kan worden. Toch kan het gebeuren dat maatregelen weer heringevoerd worden vanwege de verslechterende situatie. In onderstaande tabel ‘overzicht van bijzondere omstandigheden’ geven wij een overzicht van de bijzondere omstandigheden en reisbeperkingen van de landen waar veel internationale werknemers in de agrarische sector vandaan komen.

Bent u werkgever in de agrarische sector en heeft u vragen over grensopenstellingen? Neem dan contact op met de Werkgeverslijn via ons contactformulier of bel naar 088 – 888 66 88.

Op www.nederlandwereldwijd.nl vindt u de actuele reisadviezen per land. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken om direct pushberichten te ontvangen wanneer reisadviezen wijzigen.

Hulpmiddel om grenzen makkelijker te passeren

Een werkgeversverklaring kan van waarde zijn voor het doorreizen van landen die een garantie willen dat de reiziger onderweg is en het land verlaat. Zie in het overzicht hieronder voor welke landen dat op dit moment geldt. Seizoenarbeiders kunnen dan wel aantonen met een geldige reden onderweg te zijn, dat ontslaat ze echter niet van het in acht nemen van lokale coronamaatregelen. De belangrijkste is het handhaven van de 1,5 meter – ook in de auto.

Corona en vakantie van werknemers

De vakantieperiode is weer aangebroken. Wat als een werknemer op vakantie gaat naar een gebied met een geel, oranje of rood reisadvies? Wat als de werknemer tijdens of na z’n vakantie in quarantaine moet: loondoorbetaling of niet?

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft voor agrarische werkgevers een voorbeeldbrief ontwikkeld om werknemers te informeren.

(Thuis)quarantaine bij oranje reisadvies

Het kan gebeuren dat vanuit Nederland het reisadvies wordt aangepast. Sinds 15 juni geldt namelijk dat voor alle Europese landen in principe een geel reisadvies geldt (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Door omstandigheden kan dat advies worden aangescherpt naar oranje (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen). Het gevolg van een oranje reisadvies is dat reizigers bij terugkomt 14 dagen in (thuis)quarantaine moeten.

Factsheet reizen in coronatijd

De Rijksoverheid heeft een factsheet met informatie beschikbaar gesteld die van belang is voor, tijdens en na het maken van een (buitenlandse) reis. Aan bod komt het reisadvies, de kleurcodes die aangeven hoe veilig landen of gebieden zijn, en op welke zaken gelet moet worden in het buitenland en bij terugkomst in Nederland. Download de factsheet.

Wilt u meer weten over het vervoer van internationale werknemers? Kijk dan in het coronaprotocol land- en tuinbouw.

Overzicht van bijzondere omstandigheden

Hieronder vindt u een overzicht van landen waar op dit moment een afwijkend reisadvies geldt ten opzichte van het algemene gele reisadvies. Daarnaast vindt u er een overzicht van de maatregelen van de landen zelf.

Oranje reisadvies
(geadviseerd door Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken)
Reisbeperking
(opgelegd door landen zelf)
België Provincie Antwerpen (de stad Antwerpen en de gehele provincie) Advies om bij doorreis niet in de provincie te stoppen om bijvoorbeeld te rusten of te tanken. Let op: tussen 23:30 uur en 06:00 uur geldt een avondklok. Verplaatsingen anders dan noodzakelijke (voor werk, ziekenhuis) zijn dan verboden. Boetes bij niet naleven. De Belgische overheid verplicht een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven.
Spanje De provincies Barcelona (dus ook de stad) en Lerida (in de autonome regio Catalonië), de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel (in de autonome regio Aragón) en de provincie Soria (in de regio Castilië en León). Overigens neemt in heel Spanje het aantal COVID-besmettingen toe. In- en uitreizen mogelijk. Bij de grens wordt mogelijk een gezondheidscontrole uitgevoerd.
Portugal De regio Lissabon (Lisboa e Vale do Tejo) Grenzen met Spanje zijn geopend. Bij de grens wordt mogelijk een gezondheidscontrole uitgevoerd.
Bulgarije Gehele land Op dit moment geen beperkingen bekend.

Duitsland beschouwt de administratieve districten (“Oblaste”) Blagoevgrad, Dobritch, Varna als risicogebieden. Mensen die daar vandaan komen moeten aantonen dat ze op doorreis zijn om te voorkomen dat ze 14 dagen in quarantaine moeten. Het kan zijn dat om een gezondheidsverklaring gevraagd wordt. Ook wordt geadviseerd werkgeversverklaring mee te nemen aan te kunnen tonen dat de persoon op doorreis is.

Roemenië Gehele land Voor doorreis via Hongarije volgende grensovergangen in gebruik:

·         Csengersima
·         Vállaj
·         Nyírábrány
·         Ártánd
·         Gyula
·         Battonya
·         Csanádpalota
·         Nadlac

Voor grensovergang Hongarije-Oostenrijk is Hegyeshalom in gebruik.

Mogelijk dat u bij de Roemeens-Hongaarse grens een gezondheidscontrole moet ondergaan.

Reizigers die naar Roemenië reizen, dienen aan de grens een verklaring in te vullen.

Duitsland beschouwt de gebieden (“cirkels”) Arge’, Bihor, Buzau, Neamt, Ialomita, Mehedinti, Timis als risicogebieden. Mensen die daar vandaan komen moeten aantonen dat ze op doorreis zijn om te voorkomen dat ze in quarantaine moeten. Het kan zijn dat om een gezondheidsverklaring gevraagd wordt. Ook wordt geadviseerd werkgeversverklaring mee te nemen aan te kunnen tonen dat de persoon op doorreis is.

 

Disclaimer: de grenssituatie in een land kan per dag en soms per uur veranderen. Wij streven ernaar het overzicht zo vaak als nodig aan te passen. Aan deze informatie kunt u echter geen rechten ontlenen. De informatie is voorzien van een datum ‘laatste update’ (bovenaan deze pagina).