Europese grenzen: open of dicht?

Laatste update: 16 september 2021, 13:40

De situatie aan de grenzen

De deltavariant zorgt voor een opleving van het aantal besmettingen. Het is mogelijk dat landen hun eerder opgeheven maatregelen weer instellen. Het is daarom van belang dat je je kort voor vertrek op de hoogte stelt van de meest recente situatie. Ook voor een (terug)reis naar Nederland kunnen beperkingen gelden. Dat is het geval bij een gele, oranje of rode kleurcode. Alle landen van de Europese Unie zijn groen of geel gekleurd. Bekijk de checklist inreizen in Nederland voor meer informatie.

Reizen: vaccineren, testen en coronabewijs

Landen verlangen in de meeste gevallen dat reizigers een herstelbewijs,  negatieve testuitslag bij zich dragen of (volledig) gevaccineerd zijn. Dit wordt ook wel een coronabewijs genoemd. Met het Digitaal Corona Certificaat kun je deze bewijzen laten zien. In Nederland is dat de app CoronaCheck. In andere landen bestaat een soortgelijke applicatie. Internationale werknemers die in Nederland zijn gevaccineerd, doen er goed aan de Nederlandse applicatie te downloaden. Is men in het thuisland gevaccineerd, dan moet de ‘eigen’ app gebruikt worden.

Bij aankomst in Nederland wordt geadviseerd om (ongeacht het herkomstland) jezelf te (laten) testen – ook als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

CoronaCheck-app
Indien je nog niet (volledig) gevaccineerd bent, zul je je in de meeste gevallen moeten laten testen. In de maanden juli en augustus is het mogelijk een gratis PCR-test te ondergaan. Maak hiervoor een afspraak via testenvoorjereis.nl. De negatieve testuitslag upload je eveneens in de CoronaCheck-app. Voor het gebruik van de CoronaCheck-app heb je een DigiD nodig.

Ben je werkgever in de agrarische sector en heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact op met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via ons contactformulier of bel naar 088 – 888 66 88.

❗ Het algemene advies blijft: stel je kort voor vertrek op de hoogte van de meest actuele situatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kijk in onderstaande tabel welke voorwaarden individuele landen hebben voor reizen.

Op www.nederlandwereldwijd.nl vind je de actuele reisadviezen per land. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken om direct pushberichten te ontvangen wanneer reisadviezen wijzigen.

Overzicht van bijzondere omstandigheden

Hieronder vind je een overzicht van landen en de coronamaatregelen en eventuele reisbeperkingen die op dit moment van toepassing zijn.

België

Reizen naar Nederland Reizen naar België
Grenssituatie: Mogelijke controles aan de grens. 

België staat op geel. Daarom is bij reizen naar Nederland een coronabewijs nodig. Uitzonderingen voor o.a. grenswerkers. Een gezondheidsverklaring is wel noodzakelijk. Deze vind je hier.

Grenssituatie: Mogelijk controles aan de grens. Nederland is voor België momenteel een rode zone. 

Quarantaine/testen:
Een quarantaineplicht geldt voor reizigers uit Nederland. Deze plicht kan komen te vervallen als je met een Digitaal Coronacertificaat (CoronaCheck) kunt laten zien dat je:

 • Minimaal twee weken geleden volledig bent gevaccineerd, of
 • Negatief getest bent met een PCR-test die niet ouder dan 72 uur voor aankomst, of
 • Hersteld bent van corona en je dat kunt tonen met een herstelbewijs dat niet ouder is dan 11 dagen.

Voor een verblijf korter dan 48 uur geldt evenmin een testplicht.

voor geheel België geldt nog wel de verplichting een  Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als je LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven en met vliegtuig, boot, trein of bus inreist. Dit geldt ook voor ingezetenen die vanuit het buitenland naar België terugkeren.

Bulgarije

Reizen naar Nederland Reizen naar Bulgarije
Grenssituatie: reis via Servië/Roemenië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland is mogelijk bij doorreis met de auto. 

Bulgarije staat op geel. Daarom is bij reizen naar Nederland een coronabewijs nodig.

Grenssituatie: reis via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië/Roemenië is mogelijk bij doorreis met de auto. 

 

Quarantaine/testen: reizigers uit Nederland mogen Bulgarije alleen inreizen als ze een van de volgende documenten kunnen laten zien:

 • Een bewijs dat je volledig bent gevaccineerd. De laatste vaccinatie moet tenminste 14 dagen voor aankomst zijn ingediend.
 • Een negatieve testuitslag. Een PCR-test mag uiterlijk 72 uur voor inreizen zijn afgenomen, een antigeentest 48 uur.
 • Een bewijs van volledig herstel van corona. De verklaring moet door een arts worden afgegeven. Op de verklaring staat dat je tenminste 11 tot maximaal 180 dagen voor inreizen corona hebt gehad.

Bulgaarse burgers en permanente inwoners die bovenstaande documenten niet hebben, kunnen ook 10 dagen in quarantaine.

App: meer informatie over de Bulgaarse CoronaApp op deze site
Let op: alleen een QR-code is niet voldoende bij inreizen in Bulgarije. Je moet je coronabewijs (vaccinatie-, test- of herstelbewijs) uitprinten en op papier meenemen.

Duitsland

Reizen naar Nederland Reizen naar Duitsland
Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend. 

Duitsland staat op geel. Daarom is bij reizen naar Nederland een coronabewijs nodig.

Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend. 

Quarantaine/testen: Voor reizen naar Duitsland bestaat geen quarantaine- of aanmeldplicht. Wel ben je verplicht een van de volgende documenten bij je te hebben:

 • Een bewijs dat je volledig bent gevaccineerd. De laatste vaccinatie moet tenminste 14 dagen voor aankomst zijn ingediend.
 • Een negatieve testuitslag. Een PCR-test mag uiterlijk 72 uur voor inreizen zijn afgenomen, een antigeentest 48 uur.
 • Een bewijs van volledig herstel van corona. Het bewijs bestaat uit een PCR-test die dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen.

Grenswerkers die geen herstel-of vaccinatiebewijs hebben, kunnen volstaan met twee keer per week een test.

Hongarije

Doorreis door Hongarije
Doorreizen per auto is mogelijk, ook zonder Digitaal Corona Certificaat. 

Reizigers uit niet Schengenlanden zonder Digitaal Corona Certificaat mogen alleen via de aangewezen grensovergangen en aangewezen routes, waaronder Nagylak – Nadlac (Nagylak) (Roemenië) en Hegyeshalom-Nickelsdorf II (Oostenrijk) Hongarije doorreizen;

Oostenrijk

Doorreis door Oostenrijk
Doorreis is zonder beperkingen mogelijk. Dus er is ook geen testverplichting. Zorg voor aanvullende bewijsstukken dat je op doorreis bent, zoals een arbeidsovereenkomst. Mocht je dit niet bij je hebben, dan gelden de inreisbeperkingen. Houd rekening met vertragingen aan de verschillende grenzen.

Polen

Reizen naar Nederland Reizen naar Polen
Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend. 

Polen staat op groen. Daarom is bij reizen naar Nederland geen coronabewijs nodig.

Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend. 

Quarantaine/testen: Voor reizen naar Polen geldt dat een tiendaagse quarantaine achterwege kan blijven als je een van de volgende documenten kunt laten zien:

 • Een bewijs dat je volledig bent gevaccineerd. De laatste vaccinatie moet tenminste 14 dagen voor aankomst zijn ingediend.
 • Een negatieve testuitslag. Een PCR-test of antigeentest mag uiterlijk 48 uur voor inreizen zijn afgenomen.
 • Een bewijs van volledig herstel van corona.

Reizigers per vliegtuig dienen een Passenger Locator Form in te vullen.

App: meer informatie over de Poolse CoronaApp op deze site

Roemenië

Reizen naar Nederland Reizen naar Roemenië
Grenssituatie: reis via Hongarije, Oostenrijk en Duitsland is mogelijk bij doorreis met de auto. Houd rekening met controles aan de Hongaarse en Oostenrijkse grens. Zorg voor bewijsstukken dat je onderweg bent naar Nederland. 

Roemenië staat vanaf 16 september op geel. Vanaf 18 september moet je een coronabewijs kunnen laten zien.

Grenssituatie: reis via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije is mogelijk bij doorreis met de auto. Houd rekening met controles aan de Oostenrijkse en Hongaarse grens. Zorg voor bewijsstukken dat je onderweg bent naar Roemenië. 

Quarantaine/testen: Voor reizen naar Roemenië geldt dat je een van de volgende documenten moet kunnen laten zien:

 • Een bewijs dat je volledig bent gevaccineerd. De laatste vaccinatie moet tenminste 10 dagen voor aankomst zijn ingediend.
 • Een negatieve testuitslag. Een PCR-test mag uiterlijk 72 uur voor inreizen zijn afgenomen.
 • Een bewijs van volledig herstel van corona. Er zitten minstens 14 dagen tussen de positieve uitslag en de aankomst in Roemenië. Je moet dit bewijzen met een groen certificaat (DCC) of het bewijs afgegeven door de sanitaire instelling die de positieve test heeft uitgevoerd. Het document moet in het Engels zijn.

Beschik je niet over bovenstaande documenten, dan moet je bij aankomst 14 dagen in quarantaine.

App: meer informatie over de Roemeense CoronaApp op deze site

Disclaimer: wij streven ernaar het overzicht zo vaak als nodig aan te passen. Aan deze informatie kun je echter geen rechten ontlenen. De informatie is voorzien van een datum ‘laatste update’ (bovenaan deze pagina).