Europese grenzen: open of dicht?

Laatste update: 5 november 2021, 15:46

De situatie aan de grenzen

Na ruim 1,5 jaar corona veranderen de coronamaatregelen van Nederland en andere landen nog steeds regelmatig. Dit heeft ook invloed op het reizen van en naar Nederland. Het is daarom van belang dat je je kort voor vertrek op de hoogte stelt van de meest recente situatie. Deze pagina helpt je daarbij. Je leest hier meer informatie over het Digitaal Corona Certificaat (DCC) en het testen en vaccineren in relatie tot reizen. Ben je agrarisch werkgever of cao-abonnementhouder en heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact op met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw door te bellen naar 088 – 888 66 88.

Op www.nederlandwereldwijd.nl vind je de actuele reisadviezen per land. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken om direct pushberichten te ontvangen wanneer reisadviezen wijzigen.

Digitaal Corona Certificaat

Landen verlangen in de meeste gevallen dat reizigers een herstelbewijs, negatieve testuitslag bij zich dragen of (volledig) gevaccineerd zijn. EU-lidstaten hebben afgesproken dat ieder land een systeem voor coronabewijzen moet hebben. Dat noemen zij het EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC). In Nederland is dit de app CoronaCheck. Andere EU-landen hebben een eigen DCC. Internationale werknemers die in Nederland zijn gevaccineerd, doen er goed aan de Nederlandse applicatie te downloaden. Is men in het thuisland gevaccineerd, dan moet de ‘eigen’ app gebruikt worden.

Nederland inreizen

Verblijf je nu in het buitenland en wil je (terug) naar Nederland. Controleer dan de checklist Nederland inreizen tijdens corona voor vertrek. Door het invullen van land van herkomst, reisdata, vervoermiddel en eventuele tussenstop krijg je een goed overzicht van de maatregelen waar je tijdens je reis mee te maken krijgt.

Testen na aankomst in Nederland

De overheid geeft reizigers mét een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs het dringende advies om na aankomst een zelftest te doen voordat zij weer anderen ontmoeten of naar het werk gaan. Reizigers zónder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Ga bij klachten altijd direct in quarantaine. En maak ook dan een testafspraak bij de GGD. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Reisadviezen per land

De reisadviezen op www.nederlandwereldwijd.nl worden zeer regelmatig door de overheid bijgewerkt. Kijk dus op deze website of klik direct op de links hieronder voor het reisadvies van de meest voorkomende landen.

België

Bulgarije

Duitsland

Polen

Roemenië