Europese grenzen: open of dicht?

Laatste update: 21 juni 2021, 11:47

De situatie aan de grenzen

Grenzen open of dicht? Deze pagina geeft een overzicht van de bijzondere omstandigheden en reisbeperkingen van de landen waar veel internationale werknemers in de agrarische sector vandaan komen. Ben je werkgever in de agrarische sector en heb je vragen over grensopenstellingen? Neem dan gerust contact op met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via ons contactformulier of bel naar 088 – 888 66 88.

❗ Het algemene advies blijft: stel je kort voor vertrek op de hoogte van de meest actuele situatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Op www.nederlandwereldwijd.nl vind je de actuele reisadviezen per land. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken om direct pushberichten te ontvangen wanneer reisadviezen wijzigen.

Overzicht van bijzondere omstandigheden

Hieronder vind je een overzicht van landen en de coronamaatregelen en eventuele reisbeperkingen die op dit moment van toepassing zijn.

België

Reizen naar Nederland Reizen naar België
Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend. 

Quarantaineadvies: 10 dagen in quarantaine na aankomst in Nederland. Met vijf dagen te verkorten na negatieve test bij GGD.

Testplicht: verplichte negatieve PCR-test, ongeacht vervoersmiddel.

Uitzondering voor grenswerkers op quarantaineadvies en testplicht. Voorwaarden: 1) voldoen aan IND-definitie van grenswerker en 2) fysieke aanwezigheid grenswerker is noodzakelijk.

Bekijk de checklist inreizen in Nederland voor meer informatie.

Grenssituatie: het reisverbod voor niet-essentiële reizen is opgeheven. Er geldt nog wel een negatief reisadvies. 

 

Quarantaine/testen: voor geheel België geldt nog wel de verplichting een  Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als je LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven en met vliegtuig, boot, trein of bus inreist. Dit geldt ook voor ingezetenen die vanuit het buitenland naar België terugkeren. Niet-Belgen die naar België reizen en die een PLF moeten invullen (zie hiervoor), dienen ook een negatieve PCR-test te kunnen overleggen. Voor grenswerkers geldt een uitzondering. Na invullen van het PLF, ontvang je vanzelf informatie over de quarantaineregels die voor jou gelden.

Bulgarije

Reizen naar Nederland Reizen naar Bulgarije
Grenssituatie: reis via Servië/Roemenië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland is mogelijk bij doorreis met de auto.

Quarantaineadvies en testplicht zijn voor Bulgarije vervallen. Het land staat op geel.

Bekijk de checklist inreizen in Nederland voor meer informatie.

Grenssituatie: reis via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië/Roemenië is mogelijk bij doorreis met de auto.

 

Quarantaine/testen: reizigers dienen bij aankomst in Bulgarije een negatieve PCR-testuitslag of antigeensneltest te kunnen overleggen. Deze test mag maximaal 72 (PCR) of 48 (antigeen) uur vóór binnenkomst zijn afgenomen. Een bewijs van volledige vaccinatie die 14 voor inreizen is afgerond kan ook volstaan. Een derde alternatief is een bewijs dat je corona de afgelopen zes maanden hebt doorgemaakt. Dat moet blijken uit een positieve PCR- of RAT-test die tenminste 15 tot maximaal 180 dagen voor inreizen is afgenomen.

Bulgaren of personen die langdurig in Bulgarije verblijven, kunnen ook volstaan met 10 dagen quarantaine of binnen 24 uur na aankomst alsnog een PCR-test uit te voeren. Bij een negatief resultaat kan de quarantaine achterwege blijven.

Duitsland

Reizen naar Nederland Reizen naar Duitsland
Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend.

Quarantaineadvies en testplicht zijn voor Duitsland vervallen. Het land staat op geel.

Grenssituatie: Nederland is ingeschaald als risicogebied (met uitzondering van Friesland, Groningen en Zeeland). Daarmee vervallen een aantal verplichtingen.

Quarantaine/testen:

Reizigers uit risicogebieden moeten zich van te voren registreren en bij aankomst in quarantaine. Een negatieve testuitslag zorgt ervoor dat je niet in quarantaine hoeft.

Uitzonderingen op registratie-, test- en quarantaineplicht voor:

 • Grenswerkers
 • Verblijven korter dan 24 uur
 • Reizigers op doorreis

Hongarije

Doorreis door Hongarije
Doorreizen is mogelijk, houd daarbij rekening met de volgende voorwaarden:

 • De reizigers hebben geen corona-gerelateerde symptomen;
 • Gebruik alleen de aangewezen grensovergangen en aangewezen routes, waaronder Nagylak – Nadlac (Nagylak) (Roemenië) en Hegyeshalom-Nickelsdorf II (Oostenrijk);
 • Alleen aangewezen tankstations gebruiken;
 • Toegewezen route niet verlaten;
 • Bij de grens moet aangetoond kunnen worden dat men het land weer verlaat. Een arbeidsovereenkomst en werkgeversverklaring kunnen daarbij behulpzaam zijn;
 • Reizigers in transit dienen Hongarije via de toegewezen route binnen 24 uur weer verlaten te hebben.

Oostenrijk

Doorreis door Oostenrijk
Doorreis is zonder beperkingen mogelijk. Dus ook geen testverplichting. Zorg voor aanvullende bewijsstukken, zoals een arbeidsovereenkomst. Tussenstops zijn niet toegestaan, behalve voor bijvoorbeeld toiletbezoek. Houd rekening met vertragingen aan de verschillende grenzen.

Polen

Reizen naar Nederland Reizen naar Polen
Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend.

Quarantaineadvies en testplicht zijn voor Polen vervallen. Het land staat op groen.

Grenssituatie: geen belemmeringen aan de grens bekend.

Quarantaine/testen: alle reizigers (ongeacht het vervoersmiddel) die Polen inreizen, dienen na aankomst tien dagen in quarantaine te gaan. Deze quarantaine kan worden verkort door een negatieve testuitslag. Quarantaine kan verder achterwege blijven als je bij inreizen een negatieve testuitslag van een PCR- of antigeentest die maximaal 48 uur oud is kunt overleggen.

Personen die aantoonbaar zijn ingeënt, hoeven niet in quarantaine en hoeven ook geen negatieve testuitslag bij zich te dragen. De testuitslag is opgesteld in Poolse of Engelse taal.

Roemenië

Reizen naar Nederland Reizen naar Roemenië
Grenssituatie: reis via Hongarije, Oostenrijk en Duitsland is mogelijk bij doorreis met de auto. Houd rekening met controles aan de Hongaarse en Oostenrijkse grens. Zorg voor bewijsstukken dat je onderweg bent naar Nederland.

Voor doorreis via Hongarije volgende grensovergangen in gebruik:

 • Csengersima
 • Vállaj
 • Nyírábrány
 • Ártánd
 • Gyula
 • Battonya
 • Csanádpalota
 • Nadlac

Voor grensovergang Hongarije-Oostenrijk is Hegyeshalom in gebruik.

 

Quarantaineadvies en testplicht zijn voor Roemenië vervallen. Het land staat op groen.

Grenssituatie: reis via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije is mogelijk bij doorreis met de auto. Houd rekening met controles aan de Oostenrijkse en Hongaarse grens. Zorg voor bewijsstukken dat je onderweg bent naar Roemenië.

 

Voor doorreis via Hongarije volgende grensovergangen in gebruik:

 • Csengersima
 • Vállaj
 • Nyírábrány
 • Ártánd
 • Gyula
 • Battonya
 • Csanádpalota
 • Nadlac

Voor grensovergang Hongarije-Oostenrijk is Hegyeshalom in gebruik.

De inreisbeperkingen voor Roemenië zijn met ingang van 18 juni vervallen. Dat komt omdat Nederland als groene zone is aangewezen.

Disclaimer: de grenssituatie in een land kan per dag en soms per uur veranderen. Wij streven ernaar het overzicht zo vaak als nodig aan te passen. Aan deze informatie kun je echter geen rechten ontlenen. De informatie is voorzien van een datum ‘laatste update’ (bovenaan deze pagina).

Noodzakelijke bewijsstukken voor internationaal reizen en negatieve testuitslag

Een werkgeversverklaring kan van waarde zijn voor het doorreizen van landen die een garantie willen dat de reiziger onderweg is en het land verlaat. Zie in de tabel hierboven voor welke landen dat op dit moment geldt. Seizoenarbeiders kunnen dan wel aantonen met een geldige reden onderweg te zijn, dat ontslaat ze echter niet van het in acht nemen van lokale coronamaatregelen. De belangrijkste is het handhaven van de 1,5 meter – ook in de auto.

Een groot aantal landen verlangt van reizigers een negatieve testuitslag. Dat is meestal een PCR-test, eventueel aangevuld met een sneltest. De uitslag van een test die bij de GGD wordt afgenomen, voldoet niet aan de eisen die landen stellen aan een negatieve testuitslag. Bovendien kan men zonder klachten op dit moment niet bij de GGD terecht. Daarom is het noodzakelijk om bij een commerciële aanbieder, bijvoorbeeld Travel Clinic, een coronatest af te laten nemen. Je krijgt dan een verklaring met daarop: naam zoals in het paspoort, dag waarop de test is afgenomen, soort test, de uitslag en contactgegevens van kliniek. Dat zijn gegevens die landen voorschrijven om van een geldige testuitslag te kunnen spreken. De kosten van deze tests liggen tussen de € 125 en € 160. Zorg ervoor dat je ook een Engelstalige verklaring krijgt. De overheid onderzoekt momenteel of er een gratis voorziening kan komen voor reizigers.