Aan de slag met goed verhuurderschap

Checklist Wet goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 gelden landelijke regels voor goed verhuurderschap. Ook werkgevers in de land- en tuinbouw die huisvesting verhuren worden geacht zich aan deze regels te houden. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft voor die werkgevers alles rondom goed verhuurderschap op een rijtje gezet in de ‘Checklist Wet goed verhuurderschap’.

Model Informatieblad rechten en plichten bij de huur van huisvesting

Eén van de punten waar je aan moet voldoen is het informeren van je huurder over een aantal rechten en plichten. Dit kan je doen als onderdeel van de huurovereenkomst of via een apart formulier. Hiervoor heeft de Werkgeverslijn land- en tuinbouw het ‘Model Informatieblad rechten en plichten bij de huur van huisvesting’ ontwikkeld. Dit model is beschikbaar in verschillende talen.

Aanvullend op deze landelijke regels, kan het zijn dat je eigen gemeente ook nog een verhuurvergunning invoert. Daar kunnen aanvullende voorwaarden aan worden verbonden. Houd daarvoor de informatievoorziening vanuit je gemeente in de gaten. De Werkgeverslijn blijft hierover graag op de hoogte: voert je gemeente een dergelijke vergunningsplicht in, meld het ons via info@werkgeverslijn.nl.

Indien je huisvesting uitbesteedt, adviseren wij je om te controleren of aan de eisen van de Wet goed verhuurderschap wordt voldaan. Vraag bij het uitzendbureau na of en hoe zij zich aan de wet houden. Het is aan te bevelen hiervan bewijzen te vragen en deze in de eigen administratie op te slaan.

Beide tools tref je aan in de downloads hieronder (dit zijn eerste versies; bij nieuwe inzichten en/of nieuwe informatie worden deze geüpdatet):

Internationale werknemers

Werk je met internationale werknemers of ga je met internationale werknemers werken op je bedrijf? Maak dan gebruik van onze handige onderstaande documenten.

Piekarbeid model arbeidsovereenkomst (PDF)

Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens / Roemeens / Bulgaars

Model volmacht - voor de vastlegging van het inhouden van kosten voor zorgverzekering en/of huisvesting op het loon (PDF)

Nederlands / Engels / Pools / Oekraïens / Russisch

Checklist kwaliteit huisvesting (PDF)

Nederlands

Model Informatieblad rechten en plichten bij de huur van huisvesting (WORD)

Nederlands/ Engels/ Pools/ Russisch/ Roemeens/ Oekraïens/ Bulgaars

Checklist Wet goed verhuurderschap (PDF)

Nederlands

BSN aanvragen

Factsheet aanvraag BSN voor internationale werknemers

Nederlands

Inspiratieboek tijdelijke huisvesting van internationale werknemers (PDF)

Nederlands

Gerelateerde berichten

huisvesting internationale werknemers
Wet goed verhuurderschap per 1 juli van kracht

De Wet goed verhuurderschap treedt op 1 juli 2023 in werking. Dat betekent dat verhuurders zich vanaf 1 juli aan de landelijk geldende normen moeten houden. Deze kunnen door gemeenten worden gehandhaafd.

Wet Goed verhuurderschap aangenomen

Het wetsvoorstel Goed verhuurderschap is afgelopen week door de Eerste Kamer aangenomen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het uitvoeren van de aanbevelingen van ‘Roemer’. Met de wet wordt een landelijke norm voor goed verhuurderschap geïntroduceerd.

Huisvesting
Huisvesting van internationale werknemers in de land- en tuinbouw

Internationale werknemers zijn van groot belang voor de land- en tuinbouw. Een belangrijke randvoorwaarde voor internationale werknemers is goede huisvesting. Daarbij komt nog best wat kijken.