Werken met zzp’ers

Melkstel onderhangen bij koe

Wil je voor een specifieke opdracht op je bedrijf een zzp’er inschakelen?  Op deze themapagina vind je alle relevante informatie over werken met zzp’ers. Bekijk de modelovereenkomst voor werken met zzp’ers, het stappenplan en de veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen via 088 – 888 66 88 of ons contactformulier.

Wat is een zzp’er?

Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is een begrip dat gebruikt wordt in de volksmond, door de Nederlandse Belastingdienst en de sociale zekerheidsinstellingen. Het is geen echte ondernemingsvorm. Het gaat hier om een ondernemer die geen personeel in dienst heeft en voor eigen rekening en risico arbeid aanbiedt. Een andere term is freelancer.

De zzp’er is zelfstandig in die zin dat de zzp’er geen arbeidsovereenkomst heeft. In de agrarische sector wordt relatief veel met deze vorm gewerkt, enerzijds doordat agrarische ondernemers zzp’ers inhuren, anderzijds doordat zij zichzelf in rustige perioden verhuren als zzp’er.

Tulpen oogsten

Wet DBA

Als je een zzp’er in wilt huren voor een klus, dan is het van belang dat je er zeker van bent dat het op een zelfstandige ondernemer gaat, en dat er geen verkapt dienstverband ontstaat. Voorheen gaf een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) hier zekerheid over, maar per 1 mei 2016 is deze afgeschaft. Sindsdien is de wet DBA in werking getreden (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Met de komst van deze wet is er niet meer één document waarmee de opdrachtnemer kan verklaren dat hij door de Belastingdienst als zzp’er wordt gezien.

Daarvoor in de plaats moeten jij en de opdrachtnemer bij iedere arbeidsrelatie die jullie aangaan beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. Om hierover maximale zekerheid te geven zijn er modelovereenkomsten ontwikkeld die zijn beoordeeld door de Belastingdienst. Hiermee kun je schriftelijk overeenkomen dat er wat jullie betreft sprake is van een opdrachtgever – opdrachtnemer relatie en dat een dienstverband is uitgesloten. In de praktijk moet vervolgens ook volgens deze overeenkomst worden gewerkt.

Opheffing Handhavingsmoratorium 1 januari 2025

In september van 2024 kondigde het kabinet aan het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 op te heffen. Het handhavingsmoratorium, werd in 2016, kort na de invoering van de wet DBA, ingesteld, omdat die nieuwe wet voor veel onduidelijkheid, onrust en discussie leidde. Sindsdien wordt er door de Belastingdienst wel gecontroleerd maar volgen er in principe geen naheffingen, correctieverplichtingen en boetes; er wordt niet gehandhaafd. Het nieuwe kabinet wil graag de (gedwongen) schijnzelfstandigheid aanpakken en heeft daarom besloten vanaf 1 januari 2025 weer te gaan handhaven hierop.

De Belastingdienst heeft aangegeven niet uit te breiden in het aantal controles, maar gaat naast controleren wel handhaven. Krijg je op jouw bedrijf controle na 1 januari 2025 en is er volgens de Belastingdienst sprake van schijnzelfstandigheid dan kunnen naheffingen volgen. De Belastingdienst gaat niet verder terug naheffen dan 1 januari 2025. Het kan zijn dat er ook een boete volgt. Heb je er als werkgever alles aan gedaan om schijnzelfstandigheid te voorkomen en kun je dat ook aantonen aan de Belastingdienst, dan zal eerst nog een waarschuwing volgen. Er geldt een overgangsjaar waarin je in deze gevallen nog een extra kans krijgt om het op orde te brengen. Ook heeft het kabinet aangegeven dat er vooral risicogericht zal worden gehandhaafd.

De Belastingdienst zal bij controle kijken naar de arbeidsrelatie. Zij beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. Je kunt zelf ook de arbeidsrelatie die je met iemand hebt beoordelen. Een belangrijk toetsingscriterium is werkgeversgezag.

Een zzp’er:

  • Werkt volledig zelfstandig
  • Bepaalt zelf hoe hij de klus klaart
  • Gebruikt eigen materiaal
  • Bepaalt zijn eigen werkwijze
  • Bepaalt zelf met wie hij samenwerkt om de werkzaamheden uit te voeren

Een zzp’er heeft dan ook géén werkgeversgezag.

Bepaal jij als werkgever hoe iemand zijn werkzaamheden uitvoert en geef je instructies mee zoals je dat ook aan reguliere werknemers binnen jouw bedrijf doet? Dan is de kans groter dat er sprake is van een dienstbetrekking. 

De overheid biedt een aantal mogelijkheden om jouw arbeidsrelatie te checken. De webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie kun je hiervoor gebruiken. De website hetjuistecontract.nl kan ook duidelijkheid geven.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie

Omdat de wet DBA niet altijd de duidelijkheid geeft die wel gewenst wordt, is door de overheid een webmodule ontwikkeld die hierbij kan helpen. De webmodule bestaat uit een digitale vragenlijst die je anoniem kunt invullen. De uitkomst van de vragenlijst geeft vervolgens meer duidelijkheid over of voor bepaalde werkzaamheden een zelfstandige mag worden ingehuurd of dat die werkzaamheden binnen een dienstbetrekking moeten worden verricht.  Lees meer over de maatregelen bij inhuur van zelfstandigen en vind de link naar de webmodule op de website van de Rijksoverheid.

Wat is een redelijk tarief?

Als je een opdracht geeft aan een zzp’er wil je deze een redelijk tarief betalen. Het tarief wordt uiteraard mede bepaald door de markt; de zzp’er is ondernemer en wil graag wat verdienen. Jij zoekt aan de andere kant naar een zo goed mogelijke invulling van het werk dat gedaan moet worden en wilt dit wellicht afzetten tegen andere mogelijkheden om het werk uitgevoerd te kunnen krijgen. Om in te kunnen schatten wat een redelijk tarief is, kun je de hoogte van het tarief koppelen aan de kosten die de zzp’er moet maken om voor u te werken. Lees meer over redelijke tarieven voor zzp’ers op deze pagina.

Modelovereenkomst ZZP

LTO Nederland heeft met de belastingdienst overeenstemming bereikt over een modelovereenkomst voor het inschakelen van zzp’ers op land- en tuinbouwbedrijven. Door gebruik te maken van deze modelovereenkomst én te werken volgende de afspraken uit de modelovereenkomst heb je vooraf zekerheid dat je geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen. De LTO modelovereenkomst agrarische werkzaamheden geen werkgeversgezag vind je hier. In december 2024 is besloten de geldigheid van de modelovereenkomsten te verlengen tot 31 december 2029.

Stappenplan werken met zzp’ers

Heb je besloten dat je voor een specifieke opdracht of klus een zzp’ers wilt inschakelen en heb je een geschikte zzp’er gevonden? Bekijk in het stappenplan hoe je de modelovereenkomst voor werken met zzp’ers kunt gebruiken.

Veelgestelde vragen

In onze rubriek veelgestelde vragen vind je een aantal vragen die we vaker van ondernemers krijgen over het werken met zzp’ers. Wanneer is er sprake van zzp? Welke risico’s loop ik als ondernemer? En welke modelovereenkomst kan ik gebruiken? Lees de antwoorden hier op deze (en meer) veelgestelde vragen.

 

Na de invoering van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) in 2016 ontstond er discussie en onrust over de regels, deze waren niet duidelijk. De handhaving op deze wet werd daarom opgeschort; het zogenoemde handhavingsmoratorium. Dit houdt in dat de Belastingdienst wel controleert maar niet handhaaft. Er volgen dus geen naheffingen en correctieverplichtingen.

Per 1 januari 2025 wordt dit handhavingsmoratorium opgeheven. Dat wil zeggen dat er naast controles ook weer handhaving plaats zal vinden. Constateert de Belastingdienst bij een controle op jouw bedrijf dat er sprake is van een dienstbetrekking in plaats van zzp, dan ben je als werkgever inhoudingsplichtig voor de loonheffingen en zullen er naheffingen en correctieverplichtingen volgen.

De webmodule is een online vragenlijst die is ontwikkeld om de regels te verduidelijken. Het helpt jou om antwoord te krijgen op de vraag of er in de relatie tot de persoon die bij jou werkt sprake is van zzp of van een dienstbetrekking. De uitkomst van de webmodule is geen juridische beslissing en je kunt er dus ook geen rechten aan ontlenen. Wil je gebruik maken van de webmodule of wil je meer informatie, klik hier.

Het kabinet wil het gebruik van een modelovereenkomst zzp afschaffen. Er worden geen nieuwe modelovereenkomsten meer beoordeeld en bestaande worden niet meer verlengd. De LTO modelovereenkomst agrarische werkzaamheden geen werkgeversgezag is nog geldig tot 29 december 2029. Tot die tijd kun je deze gebruiken, je kunt deze hier downloaden. Hier tref je tevens een stappenplan voor het gebruik van de LTO modelovereenkomst.

Nee, het werken met een modelovereenkomsten is niet verplicht. Het is een handig hulpmiddel bij het vormgeven van de relatie en de afspraken met de persoon die bij jou werkt als zzp’er. Het kan in twijfelgevallen duidelijkheid geven over de vraag of de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer gevolgen heeft voor de loonheffingen. Belangrijk is wel dat de praktijk overeenkomt met wat er in de modelovereenkomst is afgesproken. Mocht u niet willen werken met een modelovereenkomst, dan is het wel raadzaam om afspraken over de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer schriftelijk vast te leggen.

Zzp is geen officiële term en het is dan ook voor opdrachtgevers lastig om te beoordelen of iemand een zzp’er is. Een zzp’er is feitelijk een zelfstandige zonder personeel die voor eigen rekening en risico opdrachten uitvoert. Bij controles bij de opdrachtgever zal door de Belastingdienst worden gekeken of een arbeidsrelatie voldoet aan de voorwaarden van een dienstbetrekking. Van een dienstbetrekking is wettelijk sprake als alle drie de kenmerken aan de orde zijn:

1) Persoonlijke arbeid
2) Gezagsverhouding (tussen werkgever en werknemer)
3) Loon

Als een zzp’er bij jou werkzaam is, en alle drie de kenmerken zijn aan de orde, dan zal de Belastingdienst dit bij een controle aanmerken als een dienstbetrekking. Er is dan geen sprake van een opdrachtnemer maar van een werknemer, voor wie je als werkgever inhoudingsplichtig bent voor de loonheffingen. Wordt dit door de Belastingdienst vastgesteld, dan krijg je te maken met correctieverplichtingen of naheffingen en eventueel een boete.

Let op! Behalve de bovengenoemde ‘echte’ dienstbetrekking zijn er ook fictieve dienstbetrekkingen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de arbeidsrelatie van een thuiswerker, commissaris of stagiaire. Ook al is er geen echte dienstbetrekking, de opdrachtgever moet bij deze arbeidsrelaties toch loonheffingen inhouden en betalen.

Bij het inschakelen van een zzp’er mag er geen gezagsverhouding zijn. Dit is een lastig begrip, hier bestaat geen eenduidige definitie van. De Belastingdienst geeft als concreet handvat dat je met een zzp’er bijvoorbeeld wel het resultaat van de opdracht mag afspreken, maar niet hoe hij dit moet uitvoeren. Hoe hij het resultaat bereikt, dat is de verantwoordelijkheid van de zzp’er. Hij doet dit naar eigen inzicht en zonder leiding en toezicht van de opdrachtgever. Als je een zzp’er toch instructies geeft over hoe hij het werk moet doen, dan zal de verhouding tussen jou en de zzp’er al gauw worden beoordeeld als gezagsverhouding en moet je loonheffingen afdragen.

Als je met een zzp’er werkt, maar in de praktijk zijn alle kenmerken van een dienstbetrekking aanwezig, dan zal de Belastingdienst deze arbeidsrelatie bij controle beoordelen als een dienstbetrekking. Je bent dan werkgever voor de Belastingdienst, en dus verantwoordelijk om de loonheffingen af te dragen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst kan jou hiervoor een naheffingsaanslag loonheffingen opleggen.

Om dit risico te voorkomen moet je eerst kritisch kijken naar de arbeidsrelatie tussen jou en jouw zzp’er. Is er geen sprake van een dienstbetrekking, leg dan de afspraken vast in een (model-)overeenkomst. Is er feitelijk wel sprake van een dienstbetrekking, dan kun je er beter voor kiezen om de zzp’er zelf in dienst te nemen of via een uitzendbureau of payrollbedrijf te laten werken.

Nee. Het heeft nooit in de wet gestaan dat een zzp’er minimaal drie opdrachtgevers moet hebben, maar de Belastingdienst gaf dit eerder als één van de richtlijnen om te bepalen of er sprake was van een zelfstandig ondernemer. Voor jouw als opdrachtgever is dit niet van belang, want de Belastingdienst beoordeelt iedere arbeidsrelatie op zichzelf. Het is voor jou dus van belang dat je kijkt naar de werkzaamheden die de zzp’er bij jou uitvoert en of tussen jou en die zzp’er sprake is van een dienstbetrekking. De opdrachtgever moet er wel mee instemmen dat de opdrachtnemer ook opdrachten voor andere opdrachtgevers verricht.

Voor de zzp’er zal het wel van belang zijn dat de Belastingdienst hem ziet als zelfstandig ondernemer. Dat wordt pas beoordeeld wanneer de aangifte inkomstenbelasting wordt gedaan. Dan is het van belang of sprake is van een ondernemerschap om gebruik te kunnen maken van de fiscale voordelen voor zelfstandigen. Bij die beoordeling is het aantal opdrachtgevers wel relevant. Dit is echter slechts één criterium wat bij die beoordeling relevant is.

Er hoeft niet voor iedere opdracht een nieuwe modelovereenkomst te worden opgesteld, mits de inhoud van de afspraken niet is veranderd. Wel is het verstandig om de nieuwe data (looptijd) en werkzaamheden vast te leggen en te verwijzen naar het nummer van de eerdere gebruikte overeenkomst. Dat kan ook in een e-mail.

Nee, de modelovereenkomst op zichzelf biedt geen vrijwaring, zoals de VAR-WUO of de VAR-DGA dat voorheen wel deden. Het gaat er uiteindelijk om dat de praktijk overeenkomt met wat je schriftelijk met de opdrachtnemer bent overeengekomen. Als er bijvoorbeeld een ‘modelovereenkomst zonder werkgeversgezag’ is gebruikt en ondertekend, en in de praktijk blijkt ook dat er echt geen gezagsverhouding is tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer, dan zal de Belastingdienst deze situatie beoordelen als een situatie waarin werkzaamheden buiten dienstbetrekking worden verricht en krijg je geen naheffingen. De praktijk is dus leidend bij het bepalen of je risico loopt.

Een zzp’er zal over het algemeen over eigen materialen beschikken. Als het mogelijk is, zal hij hier ook gebruik van maken bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Kom je overeen dat de zzp’er materialen van jou gebruikt, dan kun je dat overeenkomen. Bij werken buiten dienstbetrekking ligt het voor de hand dat je daarvoor een vergoeding in rekening brengt.

Wij adviseren om bij aanneming van werk in de agrarische sector zelf een nieuwe overeenkomst ter beoordeling aan de Belastingdienst voor te leggen. De vraag doet zich namelijk snel voor of hierbij toch sprake kan zijn van werkgeversgezag, de arbeidsrelatie met aannemers van werk en hun hulpen zijn mogelijk fictieve dienstbetrekkingen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst. Voor specifieke vragen over jouw situatie kun je ook contact opnemen met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via het telefoonnummer 088 – 888 66 88 of onze contactpagina. 

Gerelateerde berichten

Klaar voor het jaar 2025

De decemberweken staan altijd in het teken van terugkijken en vooruitkijken. 2024 stond in het teken van de vorming van het nieuwe kabinet en de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld. Er heerst onzekerheid over wat de toekomst zal brengen. Voor werkgevers in onze sectoren hebben de diverse ontwikkelingen in meer en mindere mate impact op de bedrijfsvoering. Wat 2025 ons gaat brengen is grotendeels onbekend. Op het gebied van arbeidsrecht gaan er een aantal wijzigingen doorgevoerd worden. We zetten het graag voor jou op een rij!

Nog geen boete bij schijnzelfstandigheid in 2025

In 2025 zal de belastingdienst nog geen boetes opleggen bij geconstateerde schijnzelfstandigheid. Dat is de uitkomst van de motie die werd ingediend naar aanleiding van alle onrust die de afgelopen periode in de arbeidsmarkt is ontstaan na de aankondiging van de opheffing van het zogenoemde handhavingsmoratorium.

Premium
Duur 1:04
Webinar Werken met zzp’ers per 1 januari 2025

Per 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit webinar geeft jou als agrarisch werkgever praktisch advies om boetes en naheffingen te voorkomen. Ben je werkgever in de Open Teelten, Productiegerichte Dierhouderij of Paddenstoelen, en heb je géén Werkgeverslijnabonnement? Neem dan contact met ons op om dit webinar te kijken.

Volledige handhaving wet zzp’ers per 1 januari 2025

De Belastingdienst heeft aangekondigd per 1 januari 2025 volledig te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Het zogenoemde handhavingsmoratorium wordt per deze…