Volledige handhaving wet zzp’ers per 1 januari 2025

De Belastingdienst heeft aangekondigd per 1 januari 2025 volledig te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Het zogenoemde handhavingsmoratorium wordt per deze datum opgeheven. Het inhuren van Zzp’ers voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren kan na 1 januari 2025 een boete en naheffingen met zich meebrengen.

Het kabinet wil schijnconstructies bestrijden en bijdragen aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Het opheffen van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om dat te bereiken. Er geldt daarbij een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en zzp’ers nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. Wanneer er tijdens een controle van de Belastingdienst sprake is van schijnzelfstandigheid kan de Belastingdienst naheffingen opleggen. Deze naheffingen kunnen tot maximaal 5 jaar terug worden opgelegd. Dit gaat niet verder terug dan 1 januari 2025.

Tot 1 januari 2025 geldt dat de Belastingdienst alleen handhaaft wanneer er sprake is van kwaadwillendheid of wanneer er na een controle van de Belastingdienst aanwijzingen niet worden opgevolgd. Ook hier wordt de vijfjaarstermijn in acht genomen. 

Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR)

Het wetsvoorstel voor deze nieuwe wet ligt op dit moment bij de Raad van State. Dit voorstel bevat ook maatregelen die schijnzelfstandigheid moeten tegengaan en meer duidelijkheid moeten bieden aan echte zelfstandigen en hun opdrachtgevers. In dit voorstel is een toetsingskader opgenomen en introduceert het kabinet een rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst/werknemerschap bij een uurtarief lager dan een bepaald vastgesteld tarief. De verwachting is dat deze wet per 1 januari 2026 in werking zal treden.