Nog geen boete bij schijnzelfstandigheid in 2025
- Auteur Miranda Schenk
- 19 december 2024
- Laatste update: 19 december 2024
In 2025 zal de belastingdienst nog geen boetes opleggen bij geconstateerde schijnzelfstandigheid. Dat is de uitkomst van de motie die werd ingediend naar aanleiding van alle onrust die de afgelopen periode in de arbeidsmarkt is ontstaan na de aankondiging van de opheffing van het zogenoemde handhavingsmoratorium.
In september 2024 kondigde het kabinet aan om per 1 januari 2025 naast het controleren ook weer te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Sinds 2016 was deze handhaving opgeschort doordat er na de invoering van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) veel onduidelijkheid, onrust en discussie ontstond. Na de aankondiging van dit opheffen van het handhavingsmoratorium, volgden diverse moties om te zorgen voor een ‘zachte landing’.
Zo werd al eerder besloten dat risicogericht zou worden gehandhaafd en dat terughoudend met boetes zou worden omgegaan. Door alle onrust die in de afgelopen periode is ontstaan is een motie ingediend om in 2025 nog helemaal geen boetes op te leggen. Deze motie is met een grote meerderheid aangenomen. Wel kan de belastingdienst na boekenonderzoek nog steeds naheffen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025, wanneer sprake is van schijnzelfstandigheid. Het blijft dus nog steeds belangrijk om de arbeidsrelaties op jouw bedrijf op de juiste manier te blijven beoordelen en kwalificeren.
Modelovereenkomsten
Met de belastingdienst zijn afspraken gemaakt over modelovereenkomsten. Ook LTO heeft met de belastingdienst overeenstemming bereikt over een modelovereenkomst voor het inschakelen van zzp’ers op land- en tuinbouwbedrijven. Dit is de modelovereenkomst agrarische werkzaamheden geen werkgevergezag. Deze is te vinden op onze downloadpagina. De geldigheid van deze modelovereenkomsten is verlengd tot 31 december 2029.
Bron: Rijksoverheid