Gezond en vitaal werken in 2024: waar ga jij mee aan de slag?

Aan het begin van het jaar maken we plannen voor het komend jaar. Gezondheid en vitaliteit spelen daarin vaak een rol. Waar ga je de focus op leggen in het nieuwe jaar? Een aantal handige tests kunnen je dan goed op weg helpen zodat je snel een weloverwogen beslissing kunt maken.

Vitaliteitsscan

De vitaliteitsscan is een digitale vragenlijst die meet in hoeverre jouw medewerkers lichamelijk en geestelijk in staat zijn hun werk te doen. Het is een breed medewerker onderzoek dat op individueel niveau en op groepsniveau inzicht geeft.

Test Lichamelijke belasting

Klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47 procent van het ziekteverzuim In de agrarische en groene sectoren. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan tillen en dragen en steeds dezelfde bewegingen maken.

Stoftest

Als je in de agrarische en groene sector werkt, kom je vaak in aanraking met stof. Bijvoorbeeld bij het oogsten en het verwerken van gewassen, bij contact met dieren in de stal en bij het verwerken van granen, groenten, zaden, aardappels en bloembollen. Stof bevat bijna altijd schadelijke deeltjes die nadelig zijn voor je gezondheid. Gezondheidsklachten  beginnen vaak met onschuldige klachten zoals niesen en hoesten. Dit kan overgaan in ernstige klachten zoals astma, benauwdheid of een stoflong. Als je longen vandaag beschadigen, is dat morgen niet over.

Op de website van Stigas vind je alle informatie over deze testen en de links om de testen te kunnen doen.

Gerelateerde berichten

Vertrouwenspersoon via Stigas

Medewerkers kunnen op het werk te maken krijgen met agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht je medewerkers hiertegen te beschermen en dien je als werkgever een actief beleid hierop te voeren.

Uitbreiding dienstverlening Stigas

Het ziekteverzuim in Nederland stijgt, ook in de agrarische sector. Reden te meer om stil te staan bij de vraag of je je verzuimbegeleiding goed geregeld hebt.