Controleren Bewijs van Verblijf Oekraïners

Heb je medewerkers afkomstig uit Oekraïne op jouw bedrijf aan het werk, of overweeg je personen uit Oekraïne aan te nemen? Dan is het belangrijk dat je goed nakijkt of zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen en dus mogen werken in Nederland. In dit artikel lees je hoe je dit kunt controleren aan de hand van het bewijs van verblijf in combinatie met het identiteitsbewijs.

Personen met de Oekraïense nationaliteit

Deze personen hebben een pasje of sticker met datum 4 maart 2025. Wanneer er een andere datum op het pasje of de sticker staat dan hebben zij een verlengingsbrief ontvangen van de IND waarmee de sticker of het pasje geldig blijft tot het einde van de Richtlijn tijdelijke Bescherming. De tijdelijke bescherming voor personen met de Oekraïense nationaliteit is momenteel verlengd tot 4 maart 2025. De persoon ontvangt hierover 1 x een brief. Dus wanneer deze brief al in januari 2023 is verstuurd, dan geldt deze nog steeds. De persoon kan dus met het pasje of de sticker en deze brief aantonen dat hij onder de richtlijn valt en mag werken in Nederland. Let op: Alleen de brief met de persoonlijke gegevens van de persoon (dus niet de vertaalde brieven) is geldig. Welke brief zij hebben, hangt af van of zij een pasje of een sticker hebben, de brieven verschillen namelijk. Wil je de brieven inzien? Dat kan op de website van het IND.

Personen met een niet-Oekraïense nationaliteit met permanent verblijf of gezinslid in Oekraïne

Zij hebben een pasje met einddatum 4 maart 2025. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming is ook voor deze groep verlengd tot 4 maart 2025. Wanneer er een andere datum instaat dan hebben zij in februari 2024 een brief gehad om een nieuw pasje op te halen. In de brief staat dat zij een afspraak kunnen maken om een nieuw pasje op te halen. Het nieuwe pasje (een Vreemdelingen Identiteitsbewijs Type O (O-document)) is dan geldig tot 4 maart 2025.

Personen met een niet-Oekraïense nationaliteit met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders)

Derdelanders (die voldoen aan onderstaande voorwaarden) mogen toch nog steeds gebruik maken van de rechten die horen bij de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. De staatssecretaris heeft het stoppen van de tijdelijke bescherming bevroren. Het Hof van Justitie van de Europese Unie moet een uitspraak doen hierover. Tot deze uitspraak mogen derdelanders gebruik maken van de rechten van de richtlijn. Wanneer deze uitspraak op 4 maart 2025 nog niet is gedaan stoppen de rechten vooralsnog op die dag.

De bevriezing geldt wanneer voldaan is aan de volgende voorwaarden:

    • De tijdelijke bescherming is gestopt op 5 maart 2024
    • Persoon staat ingeschreven bij de gemeente in de BRP. Wanneer hij zich na 4 maart 2024 heeft uitgeschreven dan moet hij voor 4 mei 2024 aan de gemeente hebben laten weten dat hij zich opnieuw wil laten inschrijven. Inschrijving mag dan ook plaatsvinden na 4 mei 2024, als de aanmelding maar daarvoor was.
    • De persoon is niet vertrokken uit Nederland met hulp van Dienst Terugkeer & Vertrek of andere financiële hulp. Ook is de persoon niet vertrokken uit de Schengenlanden.

Als de persoon voldoet aan deze voorwaarden dan heeft de IND op 2 mei een brief gestuurd waarin staat dat hij langer in Nederland mag blijven. Deze brief geldt dan als tijdelijk bewijs van verblijf totdat de persoon een sticker heeft opgehaald, samen met het pasje (O-document) of W-document als de persoon in de asielprocedure zit. Deze sticker komt in het paspoort en heet een verblijfsaantekening. Hiermee kan de persoon aantonen dat de bevriezing voor hem geldt. Vanaf 6 mei kunnen afspraken gemaakt worden voor het ophalen van de sticker en deze kan alleen worden opgehaald bij het IND-loket in Amsterdam.

Zie voor meer informatie de website van de IND over Oekraïners en derdelanders.

Gerelateerde berichten

Verlenging Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne tot 4 maart 2026

Je hebt een abonnement nodig om dit artikel te lezen. Al abonnee? Log in. Krijg als abonnee onbeperkt toegang tot…

Verlenging Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne tot 4 maart 2026

Ontheemden uit Oekraïne die onder de RTB vallen, mogen tot 4 maart 2026 in loondienst werken vanwege de verlenging van…

Derdelanders Oekraïne: voorlopig nog tijdelijke bescherming

Op 17 januari heeft de hoogste rechter (Raad van State) uitspraak gedaan of derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne gebruik mogen blijven maken van de rechten van de Richtlijn tijdelijke bescherming.