Bewijs van verblijf Oekraïners na 4 maart 2023

Vlag Oekraïne

Oekraïense werknemers die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) hebben een bewijs van verblijf nodig om in Nederland te mogen werken. Dit bewijs bestaat uit een sticker in het paspoort, een document of een pasje. Sinds 1 november 2022 is dit verplicht om te hebben. Dit bewijs van verblijf gold tot en met 4 maart 2023.

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming was al verlengd met een jaar. Dit betekent dat de Richtlijn Tijdelijke Bescherming nu geldt tot en met 4 maart 2024. Het bewijs van verblijf moet hierbij ook verlengd worden. Werknemer en/of werkgever hoeft hiervoor geen nieuwe fysieke afspraak te maken bij de IND. Werknemer ontvangt een brief waarin staat uitgelegd hoe het bewijs van verblijf verlengd wordt. De IND zegt toe de brief te versturen voor 4 maart 2023.

Gerelateerde berichten

Vlag Oekraïne
Oekraïense werknemers zonder bewijs van verblijf

De afgelopen dagen bleek echter dat veel werknemers nog geen bewijs van verblijf hebben en dat de mogelijkheden voor een snelle afspraak bij de IND beperkt zijn. Het leek er even op dat deze groep werknemers niet meer in Nederland mocht werken.

Telefoneren
Vanaf 1 november 2022 bewijs van verblijf verplicht voor vluchteling uit Oekraïne in loondienst

Sinds 1 april 2022 geldt er een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning (TWV) voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor vluchtelingen uit Oekraïne gold een overgangsperiode.