In deze vaste rubriek lichten we een kwalitatief goed voorbeeld van huisvesting voor internationale medewerkers toe. Van de totstandkoming, de samenwerking tussen gemeenten en de initiatiefnemers tot het eindresultaat. Ter inspiratie voor iedereen die betrokken is bij de huisvesting van internationale medewerkers. Deze keer staat Van Dijck Groenteproducties in America (Limburg) centraal.
Van Dijck Groenteproducties
Initiatiefnemer: Van Dijck Groenteproducties
Locatie: America (Limburg)
Bouwjaar: 2019
Aantal units: 50 woningen (300 bedden)
Gesprekspartner: Eric Muijsers
Wat was de aanleiding om aan de slag te gaan?
Wij werken als bedrijf nu al meer dan twee decennia met internationale medewerkers en ervaren dat we in een wereld leven waarin arbeid schaars is en dat je dus moet investeren in je internationale medewerkers. Het is een groot misverstand als mensen denken dat dit laagwaardig werk is en dat het alleen maar gaat om goedkope arbeid. Dat doet geen recht aan de mensen en hun vakmanschap. Het ergste dat je kunt zeggen is dat deze mensen werk doen, wat wij niet willen doen. Nee, deze mensen verrichten arbeid die wij niet meer kunnen doen.
Als je dat als visie hebt, dan weet je dat je moet investeren in goede huisvesting als secundaire of misschien wel als primaire arbeidsvoorwaarde. Dan weet je ook dat hoe zaken, zoals huisvesting, in het verleden waren georganiseerd, niet meer van deze tijd zijn. Daarom hebben wij dus het heft in eigen hand genomen wat betreft de huisvesting.
Heeft de locatie het AKF- of SNF-keurmerk?
We hebben het SNF-keurmerk. Maar bovenal hebben we onze eigen standaard. Wat dat laatste betreft is het belangrijk mee te geven dat wij echte huizen hebben gebouwd, ook al betreft het tijdelijke huisvesting voor een periode van tien jaar. Dat lijkt haaks te staan op elkaar, maar voor ons was altijd duidelijk dat als je investeert in mensen, je ook in echte huisvesting moet investeren.
Zijn de bewoners tevreden?
We hebben een wachtlijst, ik denk dat dat genoeg zegt. Voor ons was trouwens de relatie met twee, pal nabijgelegen, recreatiecentra ook heel belangrijk. Dat zijn twee heel belangrijke economische actoren in deze regio en het was absoluut niet aan de orde dat wij op enige wijze overlast zouden veroorzaken. We zijn er trots op te constateren dat dit ook absoluut niet het geval is.
Wat was de aanleiding om zelf te gaan bouwen?
Zoals aangegeven was het vooral investeren in de factor arbeid. Maar een belangrijke directe aanleiding was ook het beleid van de gemeente om twee grotere pilots voor nieuwbouw te faciliteren. Daar zijn we direct op ingesprongen. Wat vooral belangrijk is, is dat wij ons als bedrijf voorstaan op kwaliteit, zowel van onze producten als van de wijze waarop wij produceren. Daar horen ook goede arbeidsomstandigheden en woonomstandigheden bij. Sinds 2013 hebben wij hier een prachtige locatie voor onze productie en distributie en wij hadden het plan om daar ook een kwalitatief hoogwaardige woonlocatie bij te plaatsen. Dat maakt het eigenlijk één mooi geheel.
Welke partijen waren erbij betrokken?
Wij hebben als Van Dijk Groenteproducties zelf zorggedragen voor de realisatie en zoals aangegeven was er van de zijde van de gemeente ruimte voor twee pilots.
Wie heeft zorg gedragen voor de kosten?
Van Dijk Groenteproducties.
Hoe was de samenwerking met de gemeente en andere bevoegde gezagen?
De samenwerking met de gemeente was goed. We hebben ook veel tijd gestoken in overleg met de nabijgelegen buurtbewoners en de dorpsraad. Dat is nodig en het blijft altijd moeilijk. Immers,
de weerstand tegen huisvesting voor internationale medewerkers heeft vooral te maken met de negatieve uitstralingseffecten zoals lawaai, rommel, e.d. Wat dat betreft kun je het vergelijken met bezwaren die mensen hebben tegen windmolens: de samenleving heeft er baat bij en wil het, maar jij ervaart als omwonende geen voordelen. Het enige dat je kunt doen, is proberen deze negatieve effecten te voorkomen. Daar zijn we, denk ik, in geslaagd, want tot op heden ervaart niemand overlast. Noch de omwonenden, noch de recreatieparken. Het is vooral heel belangrijk dat we het project in een periode van ruim één jaar hebben kunnen realiseren. De vergunningverlening ging heel snel en omdat we uitgaan van een periode van tien jaar hoeven we dus niet een hele officiële planprocedure te doorlopen. Ik denk dat we juist door deze snelle realisatie ook de gemeente enorm hebben geholpen met het realiseren van haar doelen op het gebied van goede huisvesting, zoals het voorkomen van overlast en vrijspelen van reguliere woningen voor woningzoekenden.
Hoe is het sociaal beheer van de locatie georganiseerd?
We hebben hier een beheerder/toezichthouder op het terrein en we hebben cameratoezicht. Ook hebben we een speciaal verlichtingsplan opgesteld dat de mensen goed de weg wijst, maar geen lichtvervuiling in de omgeving veroorzaakt.
Hoe past het initiatief binnen het gemeentelijk beleid?
De gemeente Horst aan de Maas erkent het grote economische belang van de internationale werknemers. Niet alleen voor de tuinbouwsector, maar ook voor transport en logistiek. Dat is heel belangrijk. De gemeente is zich er ook in toenemende mate van bewust dat het traditionele beleid, waarbij min of meer werd geëist dat deze mensen ook gehuisvest zouden worden in ‘gewone’ woningen, niet meer werkt en eigenlijk nooit heeft gewerkt. Immers, de medewerkers zijn hier tijdelijk en willen gewoon een goede betaalbare tijdelijke huisvesting en de reguliere woningen moeten in deze tijd van schaarste toch vooral worden toegewezen aan de woningzoekenden. Met onze aanpak voorkomen wij juist druk op de woningmarkt. Dat is in toenemende mate een heel
sterk argument om soortgelijke projecten te realiseren. Want de woningnood is enorm en gaat niet weg. Dus wat dat betreft past onze aanpak heel goed in het gemeentelijk beleid. De onderlinge sociale controle moet trouwens ook niet worden onderschat. De mensen willen in rust wonen.
Hoe is de relatie met de lokale bevolking?
De relatie is goed. Vooral dus omdat van overlast geen sprake is.
Op welke wijze is invulling gegeven aan duurzaamheid?
We hebben dus gekozen voor echte huizen, dat is al een vorm van duurzaamheid. Ze zijn ook goed geïsoleerd en we gebruiken zonne-energie. Verder zijn de woningen voorzien van warmtepompen. Wat daarnaast ook belangrijk is, is dat we woon-werkverkeer voorkomen. De mensen lopen gewoon naar de naastgelegen productielocatie.
Wat waren de succesfactoren en wat zijn de lessen voor andere ondernemers die aan de slag willen met huisvesting voor internationale medewerkers?
Ik denk dat het heel goed is om het project sterk privaat te positioneren. Dus gekoppeld aan het bedrijf. Ik denk dat het goed is dat we kijken of de bezettingsgraad soms wat omhoog kan, maar
ik denk dat je moet uitkijken als je bepaalde maatschappelijke doelen-– zoals permanent wonen – gaat opnemen in je project. Dan wordt het gewoon een reguliere woningbouwlocatie en wij willen niet gezien worden als projectontwikkelaar. Nee, wij bouwen voor onze internationale medewerkers. De periode van tien jaar is natuurlijk veel te kort en je hoopt dat het langer kan duren. Maar de keuze voor ‘tijdelijkheid’ heeft wel sterk in het voordeel gewerkt bij een snelle realisatie.
Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk het inspiratieboek ‘Een plek onder de zon’ voor meer goede voorbeelden van huisvesting voor internationale medewerkers.
Kijk ook op onze themapagina Huisvesting.