Salaris: wel of niet vermelden in een vacature?

Als je op zoek bent naar personeel zal je er vast bij hebben stilgestaan: het melden van het salaris. Ga je voor ‘We bieden een marktconform salaris’ of benoem je de salarisrange? In de laatste webinar van de Werkgeverslijn deelden agrarische werkgevers hun ervaringen.

Matthijs is teeltmanager en HR-manager bij een vaste plantenkweker benoemd altijd het loon dat mensen kunnen verwachten. ‘Dat doen we pas sinds kort.’ Een vacature waar het salaris bij staat vermeld valt sneller op. ‘Het triggert toch,’ vertelt Matthijs. En omdat je een minimum en maximum hanteert heb je nog steeds veel speelruimte.

‘Ik vertel liever in een gesprek wat ik sollicitanten te bieden heb,’ vertelt varkenhoudster Elien. ‘Dat is echt een bewuste keuze. Natuurlijk is de cao wel de ondergrens. Afhankelijk van de achtergrond en het niveau vertel ik liever aan tafel wat wij nog meer te bieden hebben. Ik wil ook wel eerst zien of mensen een bepaald salaris waard zijn.’

 

Meer geschikte kandidaten

Veel bedrijven vinden het spannend om een salaris te vermelden bij een vacature. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder bekend zijn met de agrarisch werk de sector associëren met lage lonen. ‘Dus eigenlijk verras je er altijd mee als je het salaris wel vermeldt,’ weet Robert Veenstra, projectleider werkgeverschap bij LTO Noord. ‘De meeste agrarische bedrijven vallen onder een cao, dus eigenlijk hoef je de kaarten ook niet tegen de borst te houden.’

Is je salarisrange heel groot doordat je open staat voor een schoolverlater, maar ook voor een meer ervaren collega? Kies er dan voor om twee aparte vacatures te publiceren om beide doelgroepen aan te spreken.

Door open te zijn over het salaris dat je biedt zullen er meer geschikte werkzoekenden solliciteren. Benieuwd wat andere werkgevers bieden? Blader door de beroepengids van Beter Uitzicht of  zoek de functie hier op.

 

Meer weten over werving van personeel? Bekijk hierboven het webinar.