Quarantaineplicht per 1 juni, vooralsnog beperkt gevolgen voor internationale werknemers

Een nieuwe wet bepaalt dat reizigers, en dus ook internationale werknemers, uit zogenaamde ‘zeer hoogrisico-gebieden’ met ingang van 1 juni aanstaande verplicht in quarantaine moeten. Omdat landen als Polen, Roemenië en Bulgarije op dit moment ‘hoogrisico-gebieden’ zijn, geldt de quarantaineplicht voor internationale werknemers uit deze landen dus niet. Voor alle reizigers uit deze ‘hoogrisico-gebieden’ blijft wel een negatieve PCR-test verplicht én blijft het dringende advies om wel in quarantaine te gaan.

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine verplicht als reizigers, en dus ook internationale werknemers, uit een ‘zeer hoogrisico-gebied’ komen. Deze verplichting geldt voor alle reizigers die per bus, boot, vliegtuig of auto Nederland binnenkomen. Deze verplichte thuisquarantaine, een verplichte negatieve PCR-test bij binnenkomst in Nederland én een verplichte quarantaineverklaring gelden vanaf 1 juni vooralsnog alleen voor reizigers uit Cyprus, Zweden en Litouwen en uit vrijwel alle landen buiten de EU. Deze verplichting geldt ook als de reiziger gevaccineerd is.

Negatieve PCR-test ook bij autoreis

Komen reizigers uit andere landen binnen de EU én voor zover dat land kleurcode oranje heeft, dan is alleen een negatieve PCR-test verplicht en geldt het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan die na een negatieve test op de 5e dag stopt. Met ingang van 1 juni aanstaande geldt de testverplichting ook voor reizigers die per auto ons land binnenkomen. Als een land geel of groen kleurt dan vervalt de verplichte PCR-test en het quarantaine-advies voor reizigers naar Nederland.

Afspraken over werkquarantaine bij eventuele quarantaineplicht

LTO Nederland en de aangesloten vaktechnische organisaties hebben de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met de overheid en vakbonden over de gevolgen van een eventuele quarantaineplicht voor internationale werknemers uit belangrijke herkomstlanden als Polen, Roemenië of Bulgarije. Vooralsnog geldt de quarantaineplicht voor deze landen dus niet. Mocht deze verplichting in de komende maanden alsnog gaan gelden, dan zijn er afspraken gemaakt over een zogenaamde ‘werkquarantaine’ met voorwaarden. Als deze situatie zich voordoet zal de Werkgeverslijn werkgevers hierover informeren.

Blijf op de hoogte

Afhankelijk van de ontwikkeling van de coronasituatie per land bepaalt de overheid de kleurcode van een land en de daarbij geldende verplichtingen voor reizigers uit die landen. Dit kan snel veranderen. Uiteraard houdt de Werkgeverslijn jou op de hoogte van de actuele situatie per land.