Ook voor huisvestingsvragen weten arbeidsmigranten WIN-punt Breda te vinden
- Auteur Marleen van Mier
- 7 april 2025
- Laatste update: 7 april 2025
Bron: WIN-punt Breda. Links: Ola van Liefland.
De landelijke WorkinNL (WIN-)punten hebben zich ontwikkeld tot een cruciale ondersteuning voor arbeidsmigranten. Ook in de regio West-Brabant kunnen zij terecht met vragen over wonen, werken en leven in Nederland. Marianne Langkamp, projectleider, en Ola van Liefland, medewerker, vertellen over hun missie en werkwijze. Rondom huisvesting is ‘woonzekerheid’ een belangrijk terugkerend thema.
Toegankelijke informatie en ondersteuning
De WorkinNL (WIN)-punten zijn een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Via de website workinnl.nl vinden internationale werknemers bij het WIN-punt veel praktische en specifieke informatie in hun eigen taal. Denk daarbij aan vragen als het vinden van een huisarts tot hulp bij het aanvragen van toeslagen of DigiD. De medewerkers werken samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en uitzendbureaus om de drempel voor hulp te verlagen.
Een belangrijke rol van het WIN-punt is het doorverwijzen naar de juiste instanties. “Wij bieden niet alleen informatie, maar fungeren ook als brug naar hulpverlenende organisaties,” legt Langkamp uit. De kracht van het WIN-punt ligt in de meertaligheid en het begrip voor de problematiek van arbeidsmigranten.
Zichtbaarheid en vindbaarheid
Het betreffende WIN-punt in West-Brabant is gevestigd in het stadskantoor van Breda, waar migranten zich registreren bij het RNI-loket. Daar worden ze direct aangesproken en gewezen op hun rechten en plichten. Daarnaast wordt mond-tot-mondreclame steeds belangrijker: mensen die goed geholpen zijn, verwijzen anderen door. Ook sociale media, zoals Facebook en LinkedIn, worden ingezet om de zichtbaarheid te vergroten.
Huisvesting als terugkerend thema
Een groot deel van de vragen die het WIN-punt ontvangt, gaat over huisvesting. Veel arbeidsmigranten willen zich registreren op hun woonadres, maar lopen tegen obstakels aan. Bijvoorbeeld doordat oud-bewoners nog op het adres geregistreerd staan. Uitzendbureaus werken niet altijd mee, en soms moeten bewoners hun huis verlaten zonder alternatieve woonruimte. Dit zorgt voor onzekerheid en stress. “We zien dat als de basis – zoals goede en kwalitatieve huisvesting – goed geregeld is, mensen echt groeien”, concludeert Van Liefland.
Het WIN-punt ondersteunt arbeidsmigranten door hen te helpen met de juiste documenten en afspraken bij de gemeente. “Als iemand onterecht binnen drie dagen uit zijn woning wordt gezet, verwijzen wij door naar het juridisch loket,” zegt Van Liefland. Ook wordt er samengewerkt met organisaties zoals Stichting Barka, die bij noodsituaties zorgen voor tijdelijke opvang.
Vragen worden geregistreerd, maar niet op naam. Echte misstanden worden doorgegeven aan de arbeidsinspectie, maar dit gebeurt niet vaak. ‘Ik vind het een manco hoe het meldingssysteem is ingericht’, kaart Langkamp aan. ‘Vaak is er op veel terreinen – arbeid, huisvesting en gezondheid – íets aan de hand, maar is het per terrein te weinig om er echt melding van te maken. En een melding kan je alleen per terrein doen. De meldingsbereidheid zou toenemen als je meldingen kunt doen over de totale situatie.’
Bron: WIN-punt Breda.
Samenwerking met ondernemers
Bij ondernemers die huisvesting op het eigen bedrijventerrein gerealiseerd hebben, is de situatie vaak goed, zien Van Liefland en Langkamp. Werkgevers die hun verantwoordelijkheid nemen willen het goed geregeld hebben voor hun medewerkers. Goede huisvesting is een belangrijk argument om werknemers aan te trekken en te behouden.
Ondernemers krijgen niet altijd vergunningen rond om huisvesting te realiseren. Soms willen bedrijven hun medewerkers in eigen dienst nemen, maar lukt dat niet vanwege het gebrek aan woonruimte. Hierdoor blijven ze ongewild in een uitzendconstructie hangen. WIN-punt Breda moedigt gesprekken tussen ondernemers en beleidsmakers aan om tot oplossingen te komen. “Er zijn mooie voorbeelden van bedrijven die het goed regelen, en dat zorgt voor stabiliteit en groei bij werknemers,” zegt Langkamp. “Ondernemers hebben goede ideeën en suggesties voor oplossingen, ook over bijvoorbeeld registratie. Maak hier gebruik van en ga met ze in gesprek. Zij kennen de praktijk als geen ander.”
Regionale samenwerking en kennisdeling
In Brabant werken verschillende WIN-punten samen en wisselen ze kennis en ervaringen uit. Waar in West-Brabant veel arbeidsmigranten werken in landbouw, productie en logistiek, zijn in Oost-Brabant werknemers in de vleesindustrie actief. Landelijke samenwerking, ondersteund door het WorkinNL-project, zorgt voor eenduidigheid en effectiviteit. Ervaringen en kennis worden onderling uitgewisseld.
Toekomstperspectief
Het WIN-punt blijft zich inzetten om arbeidsmigranten te ondersteunen en misstanden aan te pakken. “We willen dat iedereen in Nederland fatsoenlijk kan wonen en werken,” benadrukt Langkamp. “We komen graag bij bedrijven langs om te laten zien hoe wij kunnen helpen. Zo hebben wij recentelijk een presentatie gegeven aan leden van de ZLTO Breda.” Het WIN-punt is daarmee een onmisbare schakel in de ondersteuning van arbeidsmigranten in West-Brabant, met als doel een betere toekomst voor iedereen.
Meer weten?
Vind het WIN-punt bij jou in de buurt via de landelijke website WorkinNl.nl. WIN-punt Breda komt ook graag langs bij bedrijven voor presentaties en toelichting. Ondernemers in regio West-Brabant kunnen telefonisch contact opnemen met de medewerkers van het Informatiepunt: Ola van Liefland (06-14 21 59 55) en Adina Tuca (06-14 21 59 61).
Bron: WIN-punt Breda.