Krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt is de laatste tijd een hot item. Er zijn veel vacatures op alle opleidingsniveaus en het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden en te behouden. Ook werkgevers in de land- en tuinbouw hebben hiermee te maken.

Niet alleen bij vacatures voor teelt- en oogstwerkzaamheden, maar ook bij het vervullen van vacatures voor andere functies. We gaan dit dan ook niet op korte termijn oplossen met elkaar. Maar er zijn misschien wel dingen die je als werkgever kunt doen om toch op te vallen in deze gespannen arbeidsmarkt. De Werkgeverslijn wil je hierover graag inspireren en informeren.

Hoe val je op in deze arbeidsmarkt? Tips van de Werkgeverslijn 

Zet jouw bedrijf op de kaart

Maak bijvoorbeeld een leuke bedrijfsfilm om een beeld te geven van het werk, de functies en vacatures op jouw bedrijf, en deel dit op social media.

Neem je vacatureteksten onder de loep. Zijn ze origineel, enthousiast en geven ze een goed beeld van de werkzaamheden? Maak gebruik van verschillende wervingskanalen om te adverteren. Voor internationale werknemers kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Seasonalwork.nl.

Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden

Kijk welke mogelijkheden je hebt om een financiële prikkel te geven. Je mag altijd een hoger salaris geven dan wat je conform cao verplicht bent. Of misschien is een eenmalige bonus een optie?

Voor internationale werknemers is het natuurlijk van belang dat ze een prettige plek hebben om te verblijven tijdens de periode dat ze bij je werken. Zorg er dus voor dat je huisvesting op orde is!

Fruitteler op trekker

Bied ontwikkelingskansen 

Heb aandacht voor ontwikkeling en doorgroei van alle werknemers in je bedrijf. Doen ze al jaren hetzelfde werk? Misschien vinden ze het leuk om daar wat meer verantwoordelijkheid in te krijgen? Of een cursus te volgen die daarbij gaat helpen? Ga regelmatig het gesprek hierover aan met jouw werknemers.

Investeer in het aantrekken van jonge werknemers en bied deze bijvoorbeeld een traineeship waarin ze in één of twee jaar alle facetten van het bedrijf leren kennen.

Denk buiten de kaders

Wees flexibel in je werktijden om andere doelgroepen aan te spreken. Misschien zijn er in jouw buurt wel huismoeders die onder schooltijd graag wat bij willen verdienen?

‍ Wees je bewust van de verschillen tussen generaties, daar liggen verschillende behoeften als het gaat om werktijden, ontwikkelingskansen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook hiervoor is het belangrijk om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan.

Doe eens iets extra’s om je werknemers te verrassen. Organiseer bijvoorbeeld wat leuks rondom de feestdagen. Een kerstpakket, een etentje, een personeelsfeest. Maar ook voor de internationale werknemers die rond die periode juist niet hier werken: stuur een kaartje of een kleine attentie op met als boodschap ‘bedankt dat je in 2021 bij ons hebt gewerkt, zien we je volgend jaar weer terug?’

hans koehorst

Arbeidsmarktkrapte: probleem of kans?

De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe! Steeds meer media schrijven over de teruglopende  werkloosheid en de problemen van werkgevers om vacatures vervuld te krijgen. Ook werkgevers in de land- en tuinbouw ervaren de krapte omdat iedereen vist in een steeds kleinere vijver met steeds minder vissen. Wat is dan de oplossing?

Lees de oplossingen die Hans Koehorst van LTO Nederland aandraagt en de kansen die hij ziet in zijn column.

Laat je inspireren

Waar vind je nieuw personeel en hoe behoud je ze voor je organisatie? Laat je inspireren door deze poster van het ondernemersnetwerk Gezond Beleid waarin de metafoor van een autoreis wordt gebruikt om de verschillende stappen in beeld te brengen.

‘Ruim aanbod aan personeel in vacaturebank Seasonalwork.nl’

Voor werving en selectie van buitenlandse werknemers maakt vollegrondsgroenteteeltbedrijf maatschap Hop al jaren gebruik van Seasonalwork.NL. Hop ervaart dat er in de vacaturebank van Seasonalwork.NL vooral gemotiveerde mensen te vinden zijn. Europese werkzoekenden zijn specifiek op zoek naar werk in de agrarische sector. Lees verder…

TWV’s

Steeds vaker ontvangen we bij de Werkgeverslijn de vraag of het ook mogelijk is om werknemers van buiten de EU in Nederland te laten werken. Hier is echter nog steeds een Tewerkstellingsvergunning (TWV) voor nodig, waar strikte voorwaarden aan verbonden zijn. Het UWV verstrekt alleen voor bijzondere groepen, zoals bijvoorbeeld kennismigranten of Aziatische koks, tewerkstellingsvergunningen. LTO Nederland blijft zich inzetten voor TWV’s.

Webinar ‘krapte op de arbeidsmarkt’ terugkijken

Hoe val je op in deze krappe arbeidsmarkt?! Hierover organiseerde de Werkgeverslijn land- en tuinbouw op 16 november een webinar. Tijdens dit webinar is Maartje Jager in gesprek met Hans Koehorst (LTO Nederland) en Diana Eleveld (adviseur bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw). Aan de orde komt:

  • Hoe kijkt LTO Nederland tegen de arbeidsmarktkrapte aan?
  • Wat gebeurt er op dit thema qua belangenbehartiging?
  • Welke praktische tips zijn er voor werkgevers om toch op te vallen op de arbeidsmarkt?

Verder bellen we tijdens het webinar in met Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht. Zij vertelt vanuit haar rol bij Seasonalwork.NL over haar ervaringen met de huidige krappe arbeidsmarkt. Bekijk het webinar hiernaast.