In 5 stappen klaar voor de wet transparante arbeidsvoorwaarden
- 26 juli 2022
- Laatste update: 6 september 2023
In de EU is afgesproken dat werkgevers in de EU moeten zorgen voor heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voor hun personeel. In Nederland gaat daarom op 1 augustus 2022 de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in.
Deze nieuwe wet heeft gevolgen voor verschillende arbeidsvoorwaarden en bedingen in de arbeidsovereenkomst. Hieronder lichten we toe wat jij als agrarisch werkgever hiervan moet weten, inclusief de actiepunten die je voor jouw organisatie moet oppakken. Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact op met de Werkgeverslijn.
Interview met werkgever
De wet transparante arbeidsvoorwaarden is sinds 1 augustus van kracht. Deze wet vereist een aantal maatregelen, waaronder aanscherping van de arbeidsovereenkomsten. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw biedt daarom geüpdatete modelovereenkomsten aan in onder andere het Pools en Roemeens. Fruitteler Yvonne van Doorn geeft ons haar inkijk op de nieuwe wet en deelt haar ervaringen met de nieuwe modelovereenkomsten.
Artikel 7:655 van het Burgerlijk Wetboek schrijft voor welke informatie je als werkgever verplicht moet verstrekken aan de werknemer. Deze informatieplicht van de werkgever wordt met ingang van 1 augustus 2022 uitgebreid. De informatie moet uiterlijk 1 week na aanvang van het dienstverband schriftelijk verstrekt zijn aan de werknemer. In de meeste gevallen kan dat via de arbeidsovereenkomst of door een verwijzing naar de bepalingen in de cao.
De uitbreiding van de informatieplicht van werkgevers bestaat uit de volgende punten:
Werkgevers mogen voor verplichte scholing op grond van de wet of cao vanaf 1 augustus 2022 geen kosten meer op werknemers verhalen. Het gaat om scholing die noodzakelijk is voor de werknemer om zijn werk uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld ter voorkoming van disfunctioneren, aanpassing door technologische ontwikkelingen of bij het vervallen van de functie en omscholing noodzakelijk is.
Verplichte scholing moet dus kosteloos zijn voor de werknemer. En de scholing moet in principe tijdens werktijd volbracht kunnen worden. Die werktijd wordt dan beschouwd als arbeidstijd. Een studiekostenovereenkomst voor verplichte scholing is nietig met ingang van 1 augustus 2022. Dit geldt ook voor de studiekostenovereenkomsten voor verplichte scholing die voor 1 augustus zijn afgesproken.
De mogelijkheid om als werkgever de werknemer te verbieden elders te werken komt te vervallen per 1 augustus 2022. De uitzondering is een objectieve rechtvaardigheidsgrond waarbij een werkgever moet motiveren waarom hij een beroep doet op het beding. Voorbeelden hiervoor zijn: het is in strijd met de Arbeidstijdenwet, gezondheid & veiligheid, bescherming & vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, overtreden van de wetsvoorschriften of je hebt een belangenconflict.
In de praktijk is het advies gebruik te maken van een beding waarbij de werkgever toestemming moet geven voor het verrichten van arbeid voor een ander. De redenen hoeven niet meteen al in het beding zelf te staan. Wel moet de reden aan de orde zijn op het moment dat de werkgever de werknemer aan het beding houdt. De reden moet op dat moment aan de werknemer worden medegedeeld en uitgelegd.
In de Wet flexibel werken is geregeld dat een werknemer de werkgever kan verzoeken om een aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidstijd en werkplek. Vanaf 1 augustus 2022 kan de werknemer de werkgever daarnaast (schriftelijk) vragen om een meer voorspelbare arbeidsrelatie. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verzoek voor een vaste arbeidsovereenkomst of een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren.
Op grond van de richtlijn wordt de positie van werknemers die werken op grond van een geheel of grotendeels onvoorspelbaar werkpatroon versterkt. Deze werknemers krijgen een minimaal niveau van voorspelbaarheid. Van een onvoorspelbaar werkpatroon is sprake als de werkgever (in)direct de tijdstippen waarop arbeid wordt verricht vooral in overwegende mate bepaalt. De richtlijn schrijft dan voor dat de werkgever een referentieperiode (dagen en uren) moet afspreken waarbinnen de werknemer kan worden opgeroepen. Voldoet de werkgever hier niet aan of wordt de werknemer opgeroepen buiten de kaders, dan mag de werknemer de oproep weigeren.
Per 1 augustus moeten in deze contracten de referentiedagen worden vastgelegd: de dagen en tijdstippen waarop de werknemer verplicht kan worden te komen werken.
Hieronder vind je een heel aantal model arbeidsovereenkomsten, toegespitst op de verschillende cao’s en/of soorten dienstverband. Ook kun je een addendum downloaden voor bijvoorbeeld toepassing van de collectieve cafetariaregeling en de seniorenregeling. Tevens zijn er documenten beschikbaar voor het inzetten van zzp’ers.
Ben je abonnee en wil je graag een tool in een andere taal ontvangen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Glastuinbouw Model arbeidsovereenkomst
Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens
Open Teelten model arbeidsovereenkomst
Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens / Roemeens / Bulgaars
Model oproepovereenkomst
Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens / Roemeens / Bulgaars
Productiegerichte Dierhouderij model arbeidsovereenkomst
Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens
Piekarbeid model arbeidsovereenkomst
Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens / Roemeens / Bulgaars
Model addendum arbeidsovereenkomst inzake toepassing cafetariaregeling
Nederlands / Engels / Roemeens / Bulgaars / Pools
Modelovereenkomst agrarische werkzaamheden geen werkgeversgezag - LTO Nederland
Nederlands
Model aanbod vaste arbeidsomvang voor oproepkrachten
Nederlands/ Engels/ Pools/ Bulgaars/ Roemeens