Fruitteler Yvonne: “Ik ben blij met de modelovereenkomsten van de Werkgeverslijn”

De wet transparante arbeidsvoorwaarden is sinds 1 augustus van kracht. Deze wet vereist een aantal maatregelen, waaronder aanscherping van de  arbeidsovereenkomsten. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw biedt daarom geüpdatete modelovereenkomsten aan in onder andere het Pools en Roemeens. Fruitteler Yvonne van Doorn geeft ons haar inkijk op de nieuwe wet en deelt haar ervaringen met de nieuwe modelovereenkomsten.

Fruitteler Yvonne van Doorn

 

Yvonne van Doorn samen met haar medewerkers bezig met de perenpluk

Samen met haar man en zoon runt Yvonne het 45-hectare-tellende fruitteelt- en loonwerkbedrijf G.J. van Doorn. De meeste hectares gaan naar een breed scala aan peersoorten, daarnaast telen ze ook ander fruit zoals appels en kersen. In het jaar lopen er zo’n vijftien vaste werknemers rond op het bedrijf. Daar komen tijdens de kersenpluk tien en bij de perenpluk zelfs vijfenveertig medewerkers bij. Allemaal werknemers waarvoor Yvonne de (loon)administratie doet. Op die manier krijgt zij als werkgever te maken met de nieuwe wet.

Wat veranderde er?

‘In juni kwam ik erachter dat er een nieuwe wet zou komen. Het nieuws las ik in een nieuwsbrief, en later nogmaals op de site van de Werkgeverslijn. Voor ons bedrijf veranderde er in feite niet zo veel. Bijvoorbeeld over zaken als het aanvangsbedrag, opzegtermijn en wanneer medewerkers hun loon krijgen waren we al duidelijk. Ik heb wel nog een keer scherp gekeken naar het gedeelte in de overeenkomst dat gaat over de werkplek. We werken namelijk in verschillende boomgaarden. We hebben nu in de arbeidsovereenkomst benoemd welke boomgaard je vaste werkplek is, maar dat ook de mogelijkheid bestaat dat je soms in een andere boomgaard komt te werken.  Deze aanpassing was een kleine moeite. Transparant zijn over arbeidsvoorwaarden was voor ons al vanzelfsprekend, nu is het ook een verplichting geworden.

Wat vinden werknemers?

Werknemers informeer ik over deze nieuwe wet via onze bedrijfsvertegenwoordiger. Dat is de aangewezen persoon voor als werknemers iets bij ons willen aankaarten. Hij spreekt namens de werknemers en informeert ze dus ook over dit soort zaken. Daarnaast zetten wij het ook in onze nieuwsbrief voor medewerkers. We hebben tot nu toe nog niet veel reactie gehad van werknemers op de nieuwe wet. Dat zal deels ook komen doordat er voor ons niet veel verandert.

Wat kun je met de modelovereenkomsten van de Werkgeverslijn?

De modelovereenkomst Piekarbeid van de website van Werkgeverslijn heb ik gedownload en naast mijn eigen modelovereenkomst gelegd. De veranderingen heb ik bekeken en ik heb mijn eigen overeenkomst aangescherpt. Ik ben blij met de modelovereenkomsten van de Werkgeverslijn. De (loon)administratie doe ik nog niet zo lang, vanaf het jaar 2021. Maar sinds ik dit werk doe maak ik gebruik van de contracten van de Werkgeverslijn. Ik vind het heel prettig werken. Vooral de vertaalde contracten schelen mij veel werk, zo hoef ik zelf geen vertaler te raadplegen. Het is echt geweldig! Inmiddels heb ik al twintig arbeidsovereenkomsten laten ondertekenen die aan de wet transparante arbeidsvoorwaarden voldoen. Die medewerkers kunnen dus weer lekker aan de slag met waar het om draait, peren plukken!’

Gerelateerde berichten

In 5 stappen klaar voor de wet transparante arbeidsvoorwaarden

In de EU is afgesproken dat werkgevers in de EU moeten zorgen voor heldere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voor hun personeel.