Goed werkgeverschap wordt steeds belangrijker

Werkhanden vol appels

Afgelopen maand organiseerden we in samenwerking met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en regionale en vaktechnische organisaties vier werkgeversbijeenkomsten.

Werkgevers werden tijdens de bijeenkomsten in Stavenisse, Geldermalsen, Maria Hoop en Swifterbant bijgepraat over actuele zaken rondom werkgeverschap. Zoals over de kosten van de verschillende wijzen om arbeid in te vullen, werken met Oekraïners, uitzendbureaus veilig inschakelen en het huisvesten van internationale werknemers.

Aandacht voor goed werkgeverschap

Peter Baltus van de NFO en Diana Eleveld van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw waren de sprekers van de avond. Hoewel de presentatie overal hetzelfde was, was iedere bijeenkomst uniek. ‘De bijeenkomst in Stavenisse had een mooie opkomst met veertig ondernemers, voornamelijk fruittelers. Maria Hoop was daarentegen met twintig personen een kleiner gezelschap. Wat juist weer ruimte bood voor meer diepgaande gesprekken en uitwisseling van ervaringen’, vertelt Diana. Bij alle bijeenkomsten werden veel vragen gesteld en discussies gevoerd. Wat Diana vooral opviel was dat werkgevers meer aandacht hebben voor goed werkgeverschap. Het belang hiervan wordt door de krappe arbeidsmarkt steeds zichtbaarder, ‘Je moet gewoon zuinig zijn op iedere medewerker die je hebt en die je kunt krijgen’.

Uniek kijkje bij huisvesting

Bij de bijeenkomst in Maria Hoop bij de familie Goertz was ook Marten van Lenthe, adviseur bij de Werkgeverslijn, aanwezig. Familie Goertz teelt onder andere asperges en blauwe bessen en heeft daarnaast een winkel met koffiebar. Eigenaar Franc vertelde welke producten er allemaal geteeld worden en deelde een stuk van de bedrijfsgeschiedenis. De bijeenkomst had als onderdeel ook een rondleiding over het bedrijf. De rondleiding gaf een unieke kans om de huisvesting voor internationale werknemers van binnen te zien. ‘Deze huisvesting zag er erg verzorgd en ruim uit. Daarnaast was het mooi om te zien hoe de ondernemers met elkaar in gesprek raakten over belangrijke zaken zoals brandveiligheid en het borgen van de privacy van medewerkers’, aldus Marten.

Kennisdeling

De werkgeversbijeenkomsten zijn geen éénrichtingsverkeer, maar juist een plek om kennis met elkaar te delen. Omdat veel fruittelers aan het begin van hun oogst staan kijken ze nu ook naar het inzetten van Oekraïense werknemers op hun bedrijf. ‘Hier kwamen mooie gesprekken over op gang’, verteld Diana. ‘Werkgevers die al met vluchtelingen werken deelden hun ervaring en de kennis over wet- en regelgeving deelden Peter en ik. Zo hebben andere werkgevers nu concrete informatie waarmee ze aan de slag kunnen. Een mooi voorbeeld van hoe we elkaar versterken tijdens de bijeenkomsten.’

Signalen opvangen en meenemen

Een groot voordeel van deze bijeenkomsten is dat de Werkgeverslijn land- en tuinbouw signalen uit het werkveld opvangt. Bijvoorbeeld over de wachttijden bij de RNI-loketten voor het aanvragen van BSN, uitvoering van de PAWW en acties vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie. ‘Dit geeft ons heel veel aanknopingspunten om met deze organisaties in gesprek te gaan, om stappen te zetten en om processen beter te organiseren of laten verlopen’, aldus Diana.