Gevolgen invoering avondklok

Gevolgen invoering avondklok
21 januari 2021 Diana Eleveld

Laatste update: 25 februari 2021, 15:54

Werkgeversverklaring avondklok beschikbaar

Vanaf zaterdag 23 januari tot woensdag 3 maart 4:30uur 2021 bestaat in Nederland een avondklok. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends. Zorg voor dieren en planten is cruciaal werk dat tijdens de avondklok mag worden uitgevoerd. Ondernemers en werknemers in de land- en tuinbouw mogen hiervoor dus ’s avonds blijven reizen, mits zij een eigen verklaring én een werkgeversverklaring avondklok bij zich hebben.

Iedereen in Nederland die noodzakelijkerwijs naar buiten moet tijdens de avondklok, moet het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft men geen formulier nodig.

Als het nodig is dat uw werknemers bedrijfsmatig op pad gaan tijdens de avondklok, moeten zij daarnaast óók een werkgeversverklaring kunnen tonen. Als werkgever geeft u deze verklaring af voor de periode dat werknemers voor werk in de avonduren naar buiten moeten. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te bepalen of en wat noodzakelijk is. Dit geldt overigens ook voor ondernemers zelf, ook zij dienen beide verklaringen te kunnen tonen tijdens de avondklok. Beide verklaringen kunnen ofwel geprint of digitaal meegenomen worden.

Twee formulieren

Het is niet de bedoeling dat u uw eigen formulieren maakt. De Rijksoverheid heeft beide formulieren (de eigen verklaring en de werkgeversverklaring) beschikbaar gesteld op hun website.

[Update 29 januari 2021] De verklaringen zijn ook beschikbaar in diverse talen. Tevens kunt u op de website van de Rijksoverheid een informatieposter over de avondklok downloaden, deze ook is ook in diverse talen beschikbaar.

Hoe vul ik als werkgever het formulier in?

Stel deze verklaringen tijdig beschikbaar aan uw werknemers. Voor iedere werknemer vult u een eigen formulier in. Dit hoeft niet iedere dag opnieuw. U vult in voor welke dagen en tijdstippen uw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Ondertekenen met handtekening is alleen nodig als u het formulier uitprint. Als u het formulier digitaal invult hoeft u het niet te ondertekenen. U vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld. Overtreding van de avondklokregels kunnen worden beboet met een boete van € 95,-. Het afgeven of gebruiken van valse verklaringen wordt strafrechtelijk vervolgd.

Meer informatie

Hier treft u ons overzicht van veelgestelde vragen & antwoorden. Bekijk ook de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de avondklok.

0 Reacties

Laat een reactie achter