De nieuwe generatie in de Dierhouderij: Hoe scholing en ontwikkeling de toekomst bepalen

De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om een hernieuwde visie binnen de agrarische en groene sectoren. Technologische vooruitgang, maatschappelijke veranderingen en de nadruk op duurzaamheid dwingen ons om anders te denken over werk en werkgelegenheid. Hoewel de toekomst onzeker is, zijn thema’s zoals Goed werkgeverschap, Leven Lang Leren, Boeien, Binden en Behouden en Imago en Instroom cruciaal.

In dit artikel geeft Pleun Leeijen (bestuurslid Producenten Organisatie Varkens­houderij (POV) en lid Sector Commissie Dierhouderij) haar visie op de arbeidsmarkt van de toekomst in de Dierhouderij.

 Welke ontwikkelingen zie je op dit moment in de dierhouderij?

“Wij staan momenteel voor een aantal uitdagingen. Door de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) stoppen sommige bedrijven. Dit is lastig voor personeel, maar meestal kan het personeel overstappen naar andere bedrijven binnen de sector. Een groter probleem is de afname van instroom in het dierhouderijonderwijs van jongeren, wat leidt tot minder opleidingsmogelijkheden en een toenemende afhankelijkheid van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Hoewel uitzendbureaus in de behoefte aan arbeidskrachten voorzien, blijft het behouden van deze krachten lastig. Daarom zijn initiatieven zoals de praktijkopleiding Varkenshouderij belangrijk. Deze opleiding helpt zij-instromers zich verder te ontwikkelen, met als doel hen te binden aan de sector en hen bewust te maken van hun belangrijke rol binnen de voedselketen.”

Hoe belangrijk is het om te investeren in de ontwikkeling van werknemers?

“Investeren in de ontwikkeling van werknemers is essentieel voor het behouden van personeel. Werknemers die plezier hebben in hun werk en zich gewaardeerd voelen, blijven langer bij een bedrijf en dragen meer bij aan het succes ervan. Professionele ontwikkeling vergroot het bewustzijn van hun rol binnen het bedrijf en de sector, wat de motivatie en betrokkenheid versterkt. Daarnaast is vakbekwaam personeel wettelijk verplicht, wat bedrijven extra aanspoort om hierin te investeren.”

Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen de komende tijd?

“Een van de grootste kansen voor de varkenshouderij ligt in het verder ontwikkelen en actueel houden van het Leerplein KPV. Dit platform biedt een divers aanbod aan cursussen, trainingen en praktijkopleidingen, opgezet door varkenshouders voor varkenshouders. Het leerplein speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij scholing en ontwikkeling. Dit is essentieel om de instroom van nieuwe krachten te stimuleren en ervoor te zorgen dat werknemers up-to-date blijven binnen hun vakgebied. Een belangrijke uitdaging is de toenemende rol van data en technologie in de sector. Bedrijven moeten hun werknemers hierin meenemen om ze voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen, zoals A.I.”

Pleun Leeijen (bestuurslid Producenten Organisatie Varkens­houderij (POV) en lid Sector Commissie Dierhouderij) geeft haar visie op de arbeidsmarkt van de toekomst in de Dierhouderij.

Welke kennis en vaardigheden worden volgens jou steeds belangrijker?

“Dierenwelzijn, gezondheid, klimaat en voeding worden steeds belangrijker in de dierhouderij. Werknemers moeten in staat zijn om signalen van dieren te herkennen en hier adequaat op te reageren, eventueel met behulp van technologie. Dit bewustzijn is cruciaal, omdat gezonde dieren uiteindelijk natuurlijk ook leiden tot betere bedrijfsresultaten. Via subsidieregelingen van Colland Arbeidsmarkt zoals de loopbaancheck en scholingsvouchers kunnen werknemers zich verder ontwikkelen op deze gebieden.”

Kun je kort uitleggen hoe de loopbaancheck werkt en wat de voordelen hiervan zijn?

“De loopbaancheck is een hulpmiddel dat bedrijven kunnen inzetten om hun personeel te ontwikkelen en te binden. Het geeft inzicht in de kwaliteiten en motivatie van de medewerker en helpt bij zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling. Dit wordt belangrijker in een steeds veranderende arbeidsmarkt.”

Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle inzet van een scholingsvoucher?

“In de melkveehouderij heeft een ondernemer van een kaasbedrijf haar personeel geholpen zich verder te specialiseren binnen hun vakgebied. Met behulp van scholingsvouchers hebben zij daarvoor trainingen en cursussen gevolgd. Dit versterkte niet alleen hun werkplezier, maar ook hun positie op de arbeidsmarkt.”

Wil je meer weten over de scholingsvoucher? Klik hier.

Een Leven Lang Ontwikkelen

Je wilt toch ook altijd beschikken over voldoende werknemers met de juiste kennis en vaardigheden? Voor de continuïteit van jouw onderneming is het van belang dat je als ondernemer inzet op een leven lang ontwikkelen van jezelf, maar ook van jouw werknemer(s).  

Meer informatie over Leven Lang Ontwikkelen

Hoe zie jij de arbeidsmarkt van de toekomst voor de sector dierhouderij?

“De toekomst van de arbeidsmarkt vraagt om betere aansluiting bij initiatieven zoals het arbeidsmarktplatform Beter Uitzicht, dat mensen zonder groene opleiding of ervaring aantrekt voor een carrière in de land- en tuinbouw. Het imago van de sector is vaak dat het om zwaar, fysiek werk gaat, maar de dierhouderij is zoveel meer dan dat. Met initiatieven zoals The Pig Story laten we zien dat de sector vol technologie zit en het varken een cruciaal onderdeel is van de voedselproductie en verwerking van reststromen. Samenwerking en het leren van andere sectoren zijn hierbij belangrijk om de kwaliteiten van het personeel optimaal te benutten.”

Meer weten? Kijk op www.collandarbeidsmarkt.nl

Gerelateerde berichten

Ben je beginnend paddenstoelenkweker of heb je juist al veel ervaring en wil je meer de diepte in? Dan is de branche-ondersteunende Vakopleiding Paddenstoelen iets voor jou.