Arbeidsovereenkomst
- 4 juni 2019
- Laatste update: 5 november 2024
Je denkt erover een medewerker in eigen dienst te nemen. Hoe zorg je voor een passende arbeidsovereenkomst? En is het wel mogelijk om een medewerker in eigen dienst flexibel in te zetten? Op deze themapagina vind je alle informatie op één plek. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen via 088 – 88 66 88 of info@werkgeverslijn.nl.
Vaak gevraagd: kun je wel flexibel werken met eigen personeel?
Als agrarisch ondernemer heb je met veel factoren te maken die jouw planning kunnen beïnvloeden. Zo hebben we bijvoorbeeld te maken met seizoenen, het weer, ontwikkelingen in de afzet etc. Dit vraagt een flexibeler inzet van menskracht dan in bijvoorbeeld een paperclipfabriek. Bij het opstellen / afspreken van cao’s is daar ook op ingespeeld.
Vraag: Mijn buitenlandse werknemers willen graag hard werken in de periode dat ze hier zijn maar willen ook graag voor een wat langere periode “naar huis” kunnen. Wat zijn de mogelijkheden om uren te compenseren?
Antwoord: De agrarische cao’s zijn ingericht op het flexibel inzetten van personeel. Het is mogelijk om overuren in een rustigere periode te compenseren. Daarnaast kan de werknemer onbetaald verlof aanvragen als hij langer naar huis wil.
Vraag: Stel dat ik te maken krijg met een calamiteit zoals een dierziekte, hagelschade, brand. Wat zijn mijn rechten en plichten als er in deze situaties ineens veel minder werk is?
Antwoord: In eerste instantie kun je proberen om deze periode te compenseren met eerder gemaakte overuren. Mochten de gevolgen van de calamiteit toch groter blijken, dan kun je mogelijk werktijdverkorting aanvragen voor jouw personeel. Lees hier verder.
Vraag: Op mijn bedrijf heb ik soms “slappe perioden” met weinig werk. Kan ik sturen op verminderde inzet van mijn werknemers in deze periode? Kan ik ze in die perioden korter laten werken?
Antwoord: In de agrarische sector is het gebruikelijk dat er perioden met weinig werkaanbod zijn. Agrarische cao’s zijn hier dan ook op ingericht. Zo kun je een werknemer een bepaalde periode per jaar minder of helemaal niet inplannen.
Vraag: In sommige perioden heb ik zoveel werk dat het niet alleen binnen de normale arbeidsuren gedaan kan worden. In hoeverre kan ik werknemers verplichten om dan over te werken? En hoe zit het dan met betaling van die overuren?
Antwoord: In een drukke periode kunt je in het kader van goed werknemerschap van jouw werknemers verwachten dat ze overwerken. Werknemers moeten hiertoe bereid zijn indien je een goede reden heeft om ze te vragen om over te werken.
Een aantal handvatten:
Zoals je kunt zien zijn er een heleboel mogelijkheden. Laat je goed informeren voordat je met een medewerker aan de slag gaat om te bepalen welke arbeidsovereenkomst het meest geschikt is. De Werkgeverslijn kan je hierbij adviseren! Neem contact met ons op via 088 – 888 66 88.
Direct downloaden: de Werkgeverslijn heeft verschillende modelovereenkomsten ontwikkeld. Je kunt deze downloaden op de downloadpagina.