Werkgevers in de open teelten zijn veel duurder uit dan werkgevers in België en Duitsland

In opdracht van de sectoren binnen Open Teelten is een onafhankelijk salarisonderzoek gedaan tussen Nederland, Duitsland en België. Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat het verschil tussen de uurloonkosten voor de werkgever en het bruto en netto uurloon voor de werknemer (dit heet de wig) het grootste is in Nederland. Daarom zetten LTO, NFO, Anthos, KAVB en CNV zich in voor een gelijk speelveld tussen Nederland en de buurlanden.

Werkgeverskosten

In het onderzoek zijn de salarissen in de open teelten vergeleken tussen Nederland, België en Duitsland voor drie groepen werknemers. Werknemers met tijdelijk werk voor 6 weken (piekarbeid); met tijdelijk werk voor 3 maanden (tijdelijk werk); en met jaarrond werk. Daarbij zijn cao-salarisafspraken als uitgangspunt genomen.

Een werkgever in Nederland was in 2024 voor een werknemer, die kort in Nederland werkt, 60% meer kwijt dan een werkgever in België. Dit komt bijvoorbeeld door de verplichte toepassing van de hogere WW-premie in Nederland. Bij vaste werknemers is het verschil iets kleiner. Een hoge wig maakt het inzetten van personeel duur en daardoor stijgen productiekosten. Hierdoor verliezen de Nederlandse telers de concurrentieslag. Dit heeft zijn weerslag op onze economie.

Huisvesting

De werknemer die jaarrond in Nederland werkt verdient netto ruim 40% meer per uur dan Duitsland en 4% meer dan in België. Werknemers die kortdurend werken in Nederland houden van het cao-loon netto per uur ruim 30% meer over dan in België en ongeveer 10% meer dan in Duitsland.

Een hoger netto uurloon betekent niet per se dat internationale werknemers ook een hoger bedrag meenemen naar hun woonland. Om tijdelijk in Nederland te verblijven, betalen werknemers namelijk voor huisvesting. In de cao Open Teelten is afgesproken dat werkgevers maximaal 20% van het wettelijk minimum weekloon mogen inhouden voor huisvesting. Verder kunnen werkgevers voor tijdelijke werknemers gebruik maken van de cafetariaregeling. Dit levert een belastingvoordeel op.

In België rekenen ze in de praktijk vrijwel nooit huisvestingskosten door aan werknemers en in Duitsland is dit circa € 300 ,-per maand. Dit heeft invloed op het bedrag dat de werknemer meeneemt naar zijn woonland. Desondanks houden internationale werknemers bij toepassing van de cafetariaregeling netto onderaan de streep in Nederland het meeste over in de vergelijking tussen de cao-salarissen tussen de drie landen in de sector Open Teelten.

Over het salarisonderzoek

Het salarisonderzoek voor de Open Teelten is uitgevoerd door onafhankelijk Adviesbureau Linxx in opdracht van LTO Noord, ZLTO en LLTB, sectororganisaties NFO, Anthos en KAVB en vakbond CNV. Het salarisonderzoek is mogelijk gemaakt met financiering van Colland Arbeidsmarkt. Met dank aan de Belgische Boerenbond, LWK Niedersachsen en sociale partners voor hun inhoudelijke bijdrage aan dit onderzoek.