Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen afspraak maken voor bewijs van verblijf

boer plukt tulpen

Geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor een bewijs van verblijf op afspraak terecht bij de IND in Rijswijk en Den Bosch. Met dit bewijs (meestal een sticker op een paspoort) tonen zij aan onder de Europese richtlijn Tijdelijke Bescherming te vallen en tot in ieder geval 4 maart 2023 in Nederland te mogen wonen en werken.

Afspraken maken

De online afsprakenplanner is te bereiken via de ind.nl pagina Oekraïne: afspraak ophalen bewijs van verblijf en het platform refugeehelp.nl. Informatie is ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch. Vluchtelingen die zijn geregistreerd bij de gemeente kunnen daar een afspraak maken. Het is niet mogelijk om zonder afspraak naar een van de locaties te komen.

Vluchtelingen uit Oekraïne verbleven de afgelopen maanden in Nederland binnen de visumvrije periode. Met een bewijs van verblijf kunnen zij ook formeel aantonen dat zij rechtmatig in Nederland zijn. Er kunnen instanties zijn die daarom vragen. Het aantal afhaallocaties is nog in opbouw. De IND geeft aan dat nieuwe data en locaties continu worden toegevoegd aan de online afsprakenplanner. De IND hoopt dat iedereen voor 1 september een afspraak kan maken. Dit is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende medewerkers om de locaties te bemensen.

Documentcontrole

Voordat een bewijs van verblijf wordt uitgereikt controleert de IND de inschrijving bij de gemeente, identiteitsdocumenten en of iemand onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. Vluchtelingen vullen ter plekke twee formulieren in. In Nederland is het nodig om een asielaanvraag te ondertekenen om onder de Europese richtlijn te vallen. De behandeling van de asielaanvraag wordt niet gestart zolang deze richtlijn van kracht is. Naast een asielaanvraag wordt een verklaring ingevuld waarin vluchtelingen aangeven of zij ooit een strafbaar feit of misdaad hebben gepleegd. Iedereen van 12 jaar en ouder vult deze verklaring in.

Lees op de website van de IND meer over welke documenten de vluchteling moet meenemen en wat hij kan verwachten op de dag dat hij het bewijs ophaalt. De informatie is in meerdere talen beschikbaar. Voor vragen over de procedure kun je bij de IND terecht.