Veranderingen reisadvies vanaf 15 mei

cao GGI

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat vanaf 15 mei per land wordt beoordeeld of daar naartoe gereisd kan worden. Daarmee wordt het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen losgelaten. De beoordeling vindt net als vorige zomer plaats aan de hand van een drietal kleurcodes. Nu staat in principe heel de wereld op oranje of rood. Vanaf 15 mei kan een land ook op geel worden gezet. Wat betekenen deze kleurcodes?

– Geel: vakantie toegestaan, let wel op coronamaatregelen die landen zelf nemen. Reizigers uit Nederland moeten mogelijk een negatieve test kunnen overleggen en/of in quarantaine bij aankomst. Bij terugkeer in Nederland geen test- of quarantaineplicht.
– Oranje: alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Let op strenge coronamaatregelen die landen zelf nemen. Reizigers uit Nederland moeten mogelijk een negatieve test kunnen overleggen en/of in quarantaine bij aankomst, of zijn in het algeheel niet welkom. Bij terugkeer in Nederland geldt een testplicht en quarantaineadvies.
– Rood: niet reizen.

De verwachting is dat in het begin slechts een klein aantal landen op code geel gezet zullen worden. Let er bovendien op dat een land tijdens het verblijf van kleurcode kan veranderen. Op www.wijsopreis.nl zijn alle reisadviezen terug te vinden.

Quarantaineplicht of advies?

Op dit moment geldt voor terugkeer in Nederland een dringend quarantaineadvies. Het kabinet werkt aan een afdwingbare quarantaineplicht voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden. Het RIVM bepaalt welke landen dat zijn. Deze landen kunnen een oranje reisadvies hebben. Voor de overige landen die op oranje staan, blijft het quarantaineadvies gelden.

Digitaal Groen Certificaat

Europese landen stellen hun eigen regels voor inreizen. Bijvoorbeeld dat je een negatieve testuitslag bij je moet hebben, of dat je volledig gevaccineerd moet zijn. Om dat makkelijker te kunnen bewijzen, wordt op EU-niveau gewerkt aan het Digitaal Groen Certificaat. Deze applicatie wordt naar verwachting eind juni ingevoerd.