Vaccineren van internationale werknemers

Laatste update: 4 november 2021, 14:59

Op de werkvloer levert vaccineren soms de nodige vragen op. Dit geldt ook zeker voor internationale werknemers en hun werkgevers. Daarom zetten wij op deze themapagina overzichtelijk alle belangrijke informatie over het vaccineren van internationale werknemers op een rij. Bij vragen kun je uiteraard contact opnemen met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 – 888 66 88.

Hebben internationale werknemers recht op een corona vaccinatie in Nederland?

Ja, internationale werknemers die in hun thuisland nog niet zijn gevaccineerd, kunnen zich in Nederland laten vaccineren. Voorwaarde is dat zij langer dan vier weken in Nederland verblijven. En uiteraard moet men op basis van leeftijd of medische achtergrond aan de beurt zijn. Ingeschreven staan in Basisregistratie Personen (BRP) of Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) is voor het verkrijgen van een vaccin geen voorwaarde.

In de video hiernaast geeft adviseur Diana Eleveld van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw nadere toelichting, ook over de mogelijkheden voor het maken van een vaccinatie afspraak. Hieronder lees je daarover ook meer. 👇

Krijgen internationale werknemers een oproep voor vaccinatie? Hoe maken ze een afspraak?

Via de Basisregistratie Personen (BRP) ontvangen internationale werknemers een uitnodiging voor een vaccinatie. Zijn zij niet ingeschreven, dan ontvangen zij geen uitnodiging. In dat geval kan men zelf een afspraak maken via 0800-7070 (op voorwaarde dat men aan de beurt is op basis van leeftijd of medische achtergrond). Houd daarbij het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De werknemer kan kiezen of hij in Nederland of Engels te woord wordt gestaan. Een andere optie is om met hulp van een DigiD een afspraak te maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Hebben jullie praktische tips hoe ik mijn werknemers gemakkelijk op de hoogte kan brengen wanneer ze aan de beurt zijn van een vaccinatie?

“Stuur bijvoorbeeld elke dag snel en gemakkelijk via de groepsapp of e-mail een berichtje over welke leeftijdscategorie aan de beurt is: “Vandaag mogen mensen die geboren zijn 1988 een afspraak maken. Bel 0800-7070. Houd je BSN-nummer bij de hand”.

“Maak gebruik van onze vertaalde teksten om je internationale werknemers in hun eigen taal te informeren over hoe zij in Nederland een vaccinatie afspraak kunnen maken”

phone-laptop

Is er informatiemateriaal waarmee werknemers in hun eigen taal kunnen worden geinformeerd over het belang van een corona vaccinatie?

Er is veel informatie beschikbaar in allerlei talen. Zo is er bijvoorbeeld een brochure van Rijksoverheid met daarin algemene informatie over coronavaccinatie in Nederland. Er komen zaken aan bod als de werking, veiligheid en ontwikkeling van het vaccin, soort vaccins, bijwerkingen, waarom het belangrijk is je te laten vaccineren, de volgorde van vaccineren, de uitnodiging en waarom de coronamaatregelen belangrijk blijven. Deze brochure is hieronder in verschillende talen te downloaden. Tip! Print je de folders voor je werknemers? Schrijf dan gelijk het afsprakennummer op de folder: 0800-7070 en zet erbij dat men het BSN-nummer bij de hand met houden bij het maken van een vaccinatieafspraak.

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Nederlands

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Pools

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Roemeens

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Bulgaars

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Engels

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Duits

De brochure is ook beschikbaar in het Arabisch, Frans, Spaans, Turks, Hongaars en Surinaams. Downloaden kan hier.

Hoe maak ik coronavaccinatie bespreekbaar?

fruittelers met internationale mederwekers

“Hang het informatiemateriaal op in kantine, leg het op de tafels en spreek erover met je werknemers. Uiteindelijk is de keuze om wel of geen vaccinatie te nemen vrijwillig, een werknemer mag nooit verplicht worden! Maar bespreek het onderwerp met elkaar, en biedt werknemers de mogelijkheid om hier desgewenst ook individueel met jou over te praten.”

Heeft een werknemer recht op loon als hij onder werktijd zijn coronavaccinatie gaat halen?

Werknemers halen hun coronavaccinatie in principe zoveel mogelijk buiten werktijd. De GGD priklocaties zijn 7 dagen per week geopend, vaak ook in de avonduren zodat iedereen de kans heeft buiten werktijd zijn vaccinatie te halen. Alleen als het echt nodig is dat iemand zich, in overleg met de werkgever, in werktijd laat prikken, dan worden de uren doorbetaald. Het doorbetalen van de tijd die nodig is om de coronavaccinatie onder werktijd te halen kan voor de werknemer wel een aanmoediging zijn om zich te laten vaccineren.

StigasOp de website van Stigas lees je ook veel praktische informatie over het vaccineren van medewerkers. Kijk bijvoorbeeld eens bij de veelgestelde vragen en antwoorden. Op de website van het Rode Kruis, Pharos staat ook veel (vertaalde) informatie. Bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vind je ook eenvoudige uitleg over corona, dat is meerdere talen te beluisteren is.

Diverse groenten in krat