Vaccineren van internationale werknemers

Laatste update: 23 december 2021, 13:56

Op de werkvloer levert vaccineren soms de nodige vragen op. Dit geldt ook zeker voor internationale werknemers en hun werkgevers. Daarom zetten wij op deze themapagina overzichtelijk alle belangrijke informatie over het vaccineren van internationale werknemers op een rij. Bij vragen kun je uiteraard contact opnemen met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 – 888 66 88.

Krijgen internationale werknemers een oproep voor vaccinatie? Hoe maken ze een afspraak?

Is het nog steeds mogelijk om zonder afspraak een eerste coronavaccinatie te halen?

Via de Basisregistratie Personen (BRP) ontvangen internationale werknemers een uitnodiging voor vaccinatie of de boosterprik. Zijn zij niet ingeschreven, dan ontvangen zij geen uitnodiging. In dat geval kan men zelf een afspraak maken via 0800-7070 (op voorwaarde dat men aan de beurt is op basis van geboortejaar of medische achtergrond). Houd daarbij het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De werknemer kan kiezen of hij in Nederland of Engels te woord wordt gestaan. Een andere optie is om met hulp van een DigiD een afspraak te maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Prikken zonder afspraak is mogelijk voor de eerste en tweede prik. Bij de eerste prikafspraak wordt meteen een afspraak gemaakt voor de tweede prik, bij voorkeur op dezelfde locatie. Vergeet je mondkapje en identiteitsbewijs (met BSN nummer) niet als je langskomt voor je prik.  Op www.prikkenzonderafspraak.nl vind je alle GGD-vaccinatielocaties waar je je zonder afspraak kunt laten vaccineren tegen corona.

Wil je een boostervaccinatie dan is het altijd noodzakelijk hiervoor een afspraak te maken (als je aan de beurt bent op basis van je geboortejaar of medische achtergrond).

Wil jouw werknemer in gesprek met een zorgprofessional over corona? 

Covid 19, niemand vindt het leuk, blijf wel praten. Laat je informeren door een zorgprofessional. Onder die noemer is vanuit GGD GHOR Nederland een initiatief gestart waar iedereen die daar behoefte aan heeft in gesprek kan met een zorgprofessional. Het kan namelijk zijn dat iemand voor zichzelf, voor vrienden of familie, algemene vragen heeft over corona of de vaccinatie tegen corona. Bijvoorbeeld als iemand vragen heeft over bijwerkingen van de vaccinatie of over de mogelijke gevolgen van het virus. De GGD werkt vanuit de gedachte dat goede informatie vanuit de zorg, de basis is om beslissingen te kunnen maken over de eigen gezondheid of die van de omgeving. De zorgprofessionals met wie gebeld kan worden, zullen persoonlijk en vertrouwelijk zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van die vragen en dus bijstaan in het maken van de eigen keuzes over de gezondheid. Hierin staan de zorgprofessionals de bellers onafhankelijk te woord op basis van de huidige inzichten. Het telefoonnummer 0800 770 770 7 is op 22 december 2021 geopend en is dagelijks beschikbaar van 8 uur tot 20 uur (op feestdagen van 8 uur tot 18 uur). Meer informatie is te vinden op: www.vragenovercorona.nl. Het platform en de informatielijn zijn nu nog alleen in het Nederlands en Engels maar binnenkort ook in andere talen en er wordt gewerkt aan een chatfunctie.

Hebben jullie praktische tips hoe ik mijn werknemers gemakkelijk op de hoogte kan brengen wanneer ze aan de beurt zijn voor een boostervaccinatie?

“Stuur bijvoorbeeld elke dag snel en gemakkelijk via de groepsapp of e-mail een berichtje over welke leeftijdscategorie aan de beurt is: “Vandaag mogen mensen die geboren zijn 1967 een afspraak maken. Plan je afspraak via www.coronavaccinatieafspraak.nl (als je een DigiD hebt) of bel 0800-7070. Houd je BSN-nummer bij de hand”.

phone-laptop

Is er informatiemateriaal waarmee werknemers in hun eigen taal kunnen worden geinformeerd over het belang van een corona vaccinatie?

Er is veel informatie beschikbaar in allerlei talen. Zo is er bijvoorbeeld een brochure van Rijksoverheid met daarin algemene informatie over coronavaccinatie in Nederland. Er komen zaken aan bod als de werking, veiligheid en ontwikkeling van het vaccin, soort vaccins, bijwerkingen, waarom het belangrijk is je te laten vaccineren, de volgorde van vaccineren, de uitnodiging en waarom de coronamaatregelen belangrijk blijven. Deze brochure is hieronder in verschillende talen te downloaden. Tip! Print je de folders voor je werknemers? Schrijf dan gelijk het afsprakennummer op de folder: 0800-7070 en zet erbij dat men het BSN-nummer bij de hand met houden bij het maken van een vaccinatieafspraak.

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Nederlands

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Pools

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Roemeens

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Bulgaars

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Engels

icon box image

Download brochure coronavaccinatie Duits

De brochure is ook beschikbaar in het Arabisch, Frans, Spaans, Turks, Hongaars en Surinaams. Downloaden kan hier.

Hoe maak ik coronavaccinatie bespreekbaar?

fruittelers met internationale mederwekers

“Hang het informatiemateriaal op in kantine, leg het op de tafels en spreek erover met je werknemers. Uiteindelijk is de keuze om wel of geen vaccinatie te nemen vrijwillig, een werknemer mag nooit verplicht worden! Maar bespreek het onderwerp met elkaar, en biedt werknemers de mogelijkheid om hier desgewenst ook individueel met jou over te praten.”

Heeft een werknemer recht op loon als hij onder werktijd zijn coronavaccinatie gaat halen?

Werknemers halen hun coronavaccinatie in principe zoveel mogelijk buiten werktijd. De GGD priklocaties zijn 7 dagen per week geopend, vaak ook in de avonduren zodat iedereen de kans heeft buiten werktijd zijn vaccinatie te halen. Alleen als het echt nodig is dat iemand zich, in overleg met de werkgever, in werktijd laat prikken, dan worden de uren doorbetaald. Het doorbetalen van de tijd die nodig is om de coronavaccinatie onder werktijd te halen kan voor de werknemer wel een aanmoediging zijn om zich te laten vaccineren.

Links voor meer informatie:

  • Op de website van Stigas lees je ook veel praktische informatie over het vaccineren van medewerkers.
  • www.corona.steffie.nl legt het coronavirus en vaccinaties eenvoudig uit in tien talen mbv filmpjes
  • www.pharos.nl/coronavirus/coronavaccinatie informatie over corona en vaccinatie eenvoudig uitgelegd in 13 talen
  • www.vragenovercorona.nl is het nieuwe platform van GGD GHOR en waar telefonisch (0800 770 770 7) vragen kunnen worden gesteld over corona en vaccinaties aan een zorgprofessional.
  • www.twijfeltelefoon.nl de (vaccinatie-) twijfeltelefoon is ook een plek waar je medische vragen over corona en vaccinaties kunt stellen. De lijn is opgezet door het Erasmus MC en is op werkdagen bereikbaar tussen 8:30 en 16:30 via 088 7 555 777.
  • www.prikkenzonderafspraak geeft een overzicht van vrije inloop vaccinatielocaties voor de 1e en 2e prik .
  • www.overvaccineren.nl is van de Rijksoverheid en geeft ook informatie over vaccineren.
  • Werkgevers die advies of een samenwerking willen met de GGD kunnen mailen naar vaccinatiecovid19@ggdghor.nl

Diverse groenten in krat