Vaccineren van internationale werknemers

Tulpen plukken

Vaccineren van internationale werknemers

Internationale werknemers die in hun thuisland nog niet zijn gevaccineerd, kunnen zich in Nederland laten vaccineren. Voorwaarde is dat zij langer dan vier weken in Nederland verblijven. En uiteraard moet men op basis van leeftijd of medische achtergrond aan de beurt zijn. Ingeschreven staan in Basisregistratie Personen (BRP) of Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) is voor het verkrijgen van een vaccin geen voorwaarde.

Hoe maken internationale werknemers een afspraak?
Via de BRP ontvangen internationale werknemers een uitnodiging voor een vaccinatie. Zijn zij niet ingeschreven, dan ontvangen zij geen uitnodiging. In dat geval kan men zelf een afspraak maken via 0800-7070. Houd daarbij het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Een andere optie is om via DigiD een afspraak te maken. Let op: een afspraak maken kan alleen als wanneer je op grond van leeftijd of medische achtergrond aan de beurt bent. Na het vaccineren ontvangt men een vaccinatiebewijs.

Hoe informeer ik mijn internationale werknemers over vaccineren in Nederland?
De komende tijd wordt vanuit de overheid een campagne gestart gericht op internationale werknemers en vaccineren. Dan wordt ook expliciet aandacht besteed aan de groep werknemers die niet via de RNI of BRP bereikt kunnen worden. Werkgevers spelen bij het bereiken van deze groepen een belangrijke rol. Informatiemateriaal in de eigen taal, zal binnenkort beschikbaar worden gesteld. Nu kan al worden verwezen naar deze informatie.

Voor algemene vragen over vaccineren, bijvoorbeeld of je als werkgever mag vragen of iemand gevaccineerd is, kijk op de FAQ van Stigas.