Collectieve cafetariaregeling 2022-2023

De cafetariaregeling biedt belastingvoordeel voor agrarische werkgevers en buitenlandse seizoenarbeiders. Vanaf 1 januari 2022 gelden hernieuwde afspraken tussen LTO Nederland en de Belastingdienst. Op deze pagina lees je hier meer over. Bij vragen kunt u contact opnemen met de Werkgeverslijn via 088-888 66 88 of info@werkgeverslijn.nl.

Glastuinbouw

Wat is de collectieve cafetariaregeling?

De collectieve cafetariaregeling bevat afspraken die LTO Nederland voor de leden van LTO Noord, ZLTO, LLTB en de aangesloten vaktechnische organisaties Glastuinbouw Nederland, NFO, POV en KAVB is overeengekomen met de Belastingdienst. De regeling biedt belastingvoordeel voor agrarische werkgevers en buitenlandse seizoenarbeiders. Dankzij deze afspraken kunnen de meerkosten die seizoenarbeiders, die tijdelijk in Nederland verblijven, maken op een fiscaal gunstige manier worden uitgeruild. Dat pakt zowel voor werkgever als voor werknemer financieel gunstig uit.

Hoe regel ik het?

De afspraken tussen LTO Nederland en de Belastingdienst zijn vastgelegd in een handleiding. Hier vindt je alle uitleg die je nodig hebt voordat je de regeling kunt toepassen. Daarnaast is het een vereiste om de toepassing van de regeling overeen te komen in de arbeidsovereenkomst met de werknemer. De werknemer moet dus toestemming geven voordat je de regeling mag inzetten. Er is een voorbeeldovereenkomst beschikbaar die laat zien hoe je de afspraken op een juiste wijze kunt vastleggen in de arbeidsovereenkomst.

Handleiding cafetariaregeling 2022-2023

Voor meer informatie over de regeling en de wijze van toepassen is deze handleiding verschenen. Hierin lees je hoe cafetariaregeling werkt en wat je nu precies kunt uitruilen. Deze brochure is geactualiseerd in januari 2023.

Internationale werknemers

Werk je met internationale werknemers of ga je met internationale werknemers werken op je bedrijf? Maak dan gebruik van onze handige onderstaande documenten.

Piekarbeid model arbeidsovereenkomst (PDF)

Nederlands / Engels / Pools / Russisch / Oekraïens / Roemeens / Bulgaars

Handleiding cafetariaregeling (PDF)

Nederlands

Model addendum cafetariaregeling - aanvulling op de arbeidsovereenkomst (PDF)

Nederlands / Engels / Roemeens / Bulgaars / Pools

Model volmacht - voor de vastlegging van het inhouden van kosten voor zorgverzekering en/of huisvesting op het loon (PDF)

Nederland / Engels / Pools / Oekraïens / Russisch

Checklist kwaliteit huisvesting (PDF)

Nederlands

Model Informatieblad rechten en plichten bij de huur van huisvesting (WORD)

Nederlands/ Engels/ Pools/ Russisch/ Roemeens/ Oekraïens/ Bulgaars

Checklist Wet goed verhuurderschap (PDF)

Nederlands

Factsheet aanvraag BSN voor internationale werknemers

Nederlands

Inspiratieboek tijdelijke huisvesting van internationale werknemers (PDF)

Nederlands

Gerelateerde berichten

Werklaptop-berekeningen

Per 1 januari 2023 geïndexeerde bedragen voor levensonderhoud bij toepassing cafetariaregeling

In december 2021 is er een akkoord gesloten tussen LTO Nederland en de Belastingdienst inzake de collectieve cafetariaregeling. De regeling is destijds voor 2 jaar verlengd waardoor toepassing van de regeling in 2022 en 2023 mogelijk is.