Test- en quarantaineplicht voor reizen naar Polen

Coronatest

De Poolse overheid heeft extra maatregelen genomen om het stijgend aantal besmettingen tegen te gaan. Personen die naar Polen reizen, ongeacht vervoersmiddel, dienen bij aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Deze quarantaine kan achterwege blijven als men beschikt over een negatieve testuitslag, niet ouder dan 48 uur.

De testuitslag moet een Engelstalige of Poolse verklaring zijn en een testuitslag van de GGD voldoet daar niet aan. Daarom is het noodzakelijk om bij een commerciële aanbieder, bijvoorbeeld Travel Clinic, een coronatest af te laten nemen. De werknemer krijgt dan een verklaring met daarop: naam zoals in het paspoort, dag waarop de test is afgenomen, soort test, de uitslag en contactgegevens van kliniek. Dat zijn gegevens die landen voorschrijven om van een geldige testuitslag te kunnen spreken. De kosten van deze tests liggen tussen de €125 en €160. De werknemer moet ervoor zorgen dat hij ook een Engelstalige verklaring krijgt.

Als een werknemer uit Polen weer terug komt naar Nederland geldt dat hij opnieuw in quarantaine moet voor 10 dagen. Deze periode kan worden verkort als de werknemer na 5 dagen een negatieve test kan overleggen. Hierbij is een test via de GGD afdoende.

Het algemene advies blijft: blijf in Nederland en ga alleen op reis bij ernstige familieomstandigheden.