Subsidie voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden

Hoe werken jouw medewerkers gezond en vitaal tot aan hun pensioen? Wat doe jij als werkgever aan de inzetbaarheid van de steeds ouder wordende medewerker? Met de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) kun je als werkgever bijdragen aan deze duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers of het eventueel eerder stoppen met werken voor medewerkers met zwaar werk.

Duurzame Inzetbaarheid

Vanuit deze regeling is er subsidie beschikbaar voor activiteiten ten behoeve van de duurzame inzetbaarheid. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen van een methode of nieuwe werkwijze, het organiseren van een training of het doen van onderzoek. Ook kan het een activiteit zijn die werknemers meer grip geeft op hun loopbaan of ondersteunt bij het leven lang leren.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Daarnaast is er vanuit deze regeling, onder voorwaarden, subsidie beschikbaar om mensen met zwaar werk, voor wie het echt niet lukt om gezond werkend het pensioen te halen, maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd te laten stoppen met werken. Deze laatste subsidie kan alleen worden aangevraagd als jouw bedrijf óók investeert in duurzame inzetbaarheid. Tot en met 2025 kun je hier gebruik van maken. Het aanvragen van de subsidie is mogelijk op twee momenten: april 2024 en september 2024. Belangrijk om te weten is dat de je als werkgever, van het afgesproken maandelijks uit te keren bedrag aan de werknemer, maximaal 25% aan subsidie ontvangt (met een maximum van 25% van het vrijgestelde bedrag van € 2182,- in 2024).

Voorwaarden

Voor het aanvragen van subsidie voor het vervroegd uit laten treden van medewerkers gelden een aantal voorwaarden (zie ook de website van Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid):

  • Alleen uitgaven in het kader van de regeling tot vervroegd uittreden die voldoen aan de wettelijke voorwaarden die worden gesteld aan de fiscale drempelvrijstelling voor RVU’s, komen in aanmerking voor de subsidie. Dat wil zeggen; de medewerker stopt niet eerder dan drie jaar voor zijn wettelijke AOW-leeftijd en de uitkering is hetzelfde als of lager dan het drempelbedrag (voor 2024: € 2.182 bruto per maand voor maximaal 36 maanden);
  • Deelname aan de regeling moet voor de medewerker vrijwillig zijn;
  • De regeling die je binnen jouw bedrijf aanbiedt aan medewerkers met zwaar werk mag niet generiek zijn;
  • In de aanvraag voor subsidie dient de noodzaak van de regeling goed onderbouwd te zijn. Daarnaast dient er een analyse knelpunten rondom zwaar werk te worden aangeleverd;
  • De uitkering aan de medewerker dient maandelijks te worden uitbetaald;
  • Bij het aanvragen van de subsidie volg je het stappenplan. Hierin wordt gevraagd om een bedrijfsanalyse (stap 1) en een activiteitenplan en projectbegroting (stap 2) aan te leveren.
Aanvragen

Wil je aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid van jouw personeel, of wil je medewerkers met zwaar werk eerder laten uittreden? Het aanvragen van de subsidie kan in twee aanvraagtijdvakken: 2 april t/m 26 april 2024 en 2 september t/m 27 september 2024. Het is mogelijk om ook subsidie aan te vragen voor een RVU die is ingegaan in de periode voorafgaand aan de subsidieaanvraag:

  • In april 2024 kan subsidie worden aangevraagd voor RVU-kosten die zijn gemaakt vanaf 1 december 2023.
  • In september 2024 kan subsidie worden aangevraagd voor RVU-kosten die zijn gemaakt vanaf 1 mei 2024.

Let op: hierbij geldt dat de RVU-kosten alleen subsidiabel zijn voor RVU’s die nog doorlopen tot in de projectperiode. RVU’s die zijn geëindigd voor de start van het project, zijn dus niet subsidiabel.

Voor de duidelijkheid: als een RVU voldoet aan de voorwaarden en start binnen de projectperiode, kan deze sowieso in aanmerking komen voor subsidie. Ook als deze nog doorloopt na afloop van de projectperiode.

Meer informatie en het te volgen stappenplan bij het aanvragen van de subsidie is te vinden in de brochure over de regeling op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.