Prinsjesdag 2022 voor werkgevers

Bloemkool oogsten

Prinsjesdag 2022 is achter de rug, maar wat zijn de belangrijkste afspraken die van belang zijn voor werkgevers? De Werkgeverslijn zet ze voor jou op een rij. Het gaat hier om voorstellen van de regering waar het parlement nog over moet beslissen. Hoewel niet waarschijnlijk, kan het zo zijn dat sommige plannen uiteindelijk er toch anders uitzien.

1.       Verhoging wettelijk minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat flink stijgen. Op 1 januari 2023 zal het minimumloon direct met 10,15 procent omhoog gaan. Eerder werd aangekondigd dat het minimumloon in drie stappen van 2,5 procent zou stijgen. Nu gaat het dus een stuk sneller. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals de AOW, bijstand en de Wajong, gaan hierdoor ook omhoog. Deze loonstijging zal ook gevolgen hebben voor de loongebouwen in de agrarische cao’s.

2.       Reiskostenvergoeding omhoog

De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt aangepast. Deze vergoeding bedroeg lange tijd 19 cent per kilometer. Dit wordt 21 cent per kilometer vanaf 1 januari 2023. In 2024 mag je zelfs 22 cent per kilometer onbelast vergoeden. De reden voor de stijging is vooral de oplopende benzineprijs.

3.       Meer thuiswerkvergoeding

In 2023 mag je werknemers die thuiswerken een vergoeding geven van 2,13 euro per dag. Hierover hoef je geen loonbelasting te betalen. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de huidige regeling van 2 euro per dag. Let op! Als werkgever moet je kiezen welke van de twee vergoedingen je toepast: óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding. Werknemers mogen niet beide vergoedingen ontvangen per werkdag.

4.       Verhoging vrije ruimte WKR

De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gaat per 1 januari 2023 omhoog, waarschijnlijk naar 1,92 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom. Daardoor kun je werknemers meer cadeaus en vergoedingen geven zonder dat je daar loonbelasting over hoeft te betalen.

5.       Lagere bijdrage ZVW

De Zorgverzekeringswet (ZVW) valt in 2023 goedkoper uit voor werkgevers. De bijdrage ZVW daalt namelijk van 6,75 procent naar 6,68 procent. Het maximumbijdrageloon, waarover je de bijdrage ZVW berekent, stijgt wel. Naar verwachting zal dit komend jaar 66.952 euro zijn. In 2022 is dit nog 59.706 euro.

6.       Hogere arbeidskorting en lagere belasting voor werknemers

Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor de verhoging van de arbeidskorting waardoor werknemers meer netto loon overhouden. Het is een van de maatregelen die worden genomen om de koopkracht in Nederland weer verder op gang te krijgen. De maximale arbeidskorting in 2023 is 5.052 euro. Daarnaast wordt de 1e schijf inkomstenbelasting opgerekt van naar € 73.031. De geheven inkomstenbelasting wordt verlaagd van 37,07% naar 36,93%. Werkgevers merken dit verschil niet, maar voor werknemers betekent het dus wel dat ze er netto op vooruit zullen gaan.