Nog steeds corona: zorg dat u goed voorbereid bent op het nieuwe seizoen!

hans koehorst

“Goed voorbereid het nieuwe seizoen in”.

In maart vorig jaar werden we plotsklaps geconfronteerd met het coronavirus en nu inmiddels ook met de grote consequenties daarvan. Hoewel de vaccinatie is gestart, is het virus nog steeds niet weg. De Werkgeverslijn heeft toen, samen met alle regionale en sectorale organisaties, alle zeilen bijgezet om alle leden-werkgevers van up-to-date informatie te voorzien en te ondersteunen bij de werving van werknemers via platforms. Eén van de grote thema’s bij werkgevers was de zorg om de personeelsvoorziening voor de seizoensmatige teelt- en oogstwerkzaamheden. Op dit moment staan we opnieuw aan het begin van een nieuw groei- en oogstseizoen en is het coronavirus nog steeds onder ons. Nog meer reden dan vorig jaar, gezien de strenge maatregelen en de besmettelijkheid van het virus, om u goed voor te bereiden op de personeelsvoorziening voor het komende groei- en oogstseizoen.

Het kabinet neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het virus in de hand te houden. Ook geeft de Britse variant van het coronavirus grote reden tot zorg. Reizen van en naar Nederland wordt zoveel als mogelijk ontmoedigd door het eisen van negatieve testen bij binnenkomst via openbaar vervoer (schip, vliegtuig, trein en flixbus) en de 10-daagse quarantaine na aankomst in Nederland. Gezegd moet worden dat deze laatste per 20 januari 2021 wordt versoepeld. Nadrukkelijk gelden deze maatregelen ook voor internationale werknemers die bij u komen werken.

Personeelsplanning

Hoewel Nederland verplicht is om vrij verkeer van personen tussen de EU-landen toe te staan, is het allerminst zeker dat u erop kunt vertrouwen dat uw internationale werknemers de komende maanden onbeperkt naar Nederland kunnen én willen reizen. De Werkgeverslijn adviseert werkgevers om goed na te denken over de invulling van de personeelsbehoefte in de komende maanden en rekening te houden met verminderde beschikbaarheid van internationale werknemers.

Vooral werkgevers die veel gebruik maken van internationale werknemers adviseren wij om ook op de Nederlandse arbeidsmarkt personeel te werven. Door de sluiting van de horeca en de detailhandel is er in potentie een ruimer aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedenk tijdig hoe u uw personeelsbehoefte wilt gaan invullen en neem tijdig contact op met werving en selectiebureaus, uitzendbureaus, het werkgeversservicepunt van het UWV in uw regio of benader collega’s en uw eigen netwerk in de omgeving. Zorg dat u goed voorbereid bent en laat u niet verrassen!

Namens de Taskforce Arbeid
Hans Koehorst
Themaspecialist Sociaal Economisch en Fiscaal Beleid LTO Nederland