Wat is jouw rol als werkgever bij het vaccineren van internationale medewerkers?

De vaccinatiegraad onder internationale medewerkers ligt lager dan gemiddeld in Nederland. Werkgevers in de land- en tuinbouw blijven hierdoor gevoelig voor corona-uitbraken op hun bedrijf. De Werkgeverslijn maakte een video waarin fruitteler Erik van Haarlem vertelt hoe hij zijn internationale medewerkers ondersteunde bij het regelen van een vaccinatie en Malgorzata Bos-Karczeweska van Polonia.nl tips geeft aan werkgevers. 

Malgorzata Bos-Karczeweska legt uit hoe je het gesprek aan kunt gaan met internationale werknemers over vaccineren. “Vertel waarom het in belang is van jou als werkgever en benadruk het belang van de werknemer, waarom het verstandig is om je te laten vaccineren. Die boodschap is kort en krachtig: Het maakt ons leven makkelijker en beperkt risico’s.”

Fruitteler Erik van Haarlem in het Gelderse Buurmalsen werkt al jaren met Polen en spreekt hun taal vloeiend. Hij regelde een groepsafspraak voor zijn werknemers bij de GGD. “Ik vind dat je als werkgever de verantwoording hebt voor de mensen die hierheen komen.” Erik nam zijn werknemers goed mee in de coronasituatie in Nederland, en nam contact op met de GGD toen duidelijk werd dat mensen die langdurig in Nederland verblijven ook in aanmerking kwamen voor een vaccinatie. “Ik ben mee geweest naar de vaccinatielocatie om het vertrouwelijker te maken voor mijn werknemers, en het ging heel erg vanzelf. Werknemers waarderen dat zeer.”