Internationaal reizen met vaccinatiebewijs

cao GGI

Sinds vorige week is een nieuwe fase aangebroken wat het reizen in coronatijd betreft. Vanaf 1 juli kan in Europa gereisd worden met het Digitaal Corona Certificaat. Hiermee kunnen reizigers makkelijk aantonen of zij getest, gevaccineerd of hersteld van corona zijn. In Nederland gebruik je hiervoor de app CoronaCheck. Een negatieve testuitslag plaats je zelf met je DigiD of een code die je van het testcentrum hebt gekregen. Voor een herstelbewijs of vaccinatiebewijs heb je een DigiD nodig.

Wat nu als je geen DigiD hebt en je wilt een vaccinatiebewijs?

Internationale werknemers die gevaccineerd zijn, maar geen DigiD hebben kunnen het vaccinatiebewijs niet digitaal in CoronaCheck app zetten. Het advies van Rijksoverheid is om in dit geval contact op te nemen met het 24/7-contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken . Je wordt dan doorverwezen naar een speciale helpdesk. Daar kan met het burgerservicenummer (BSN) en postcode een papieren coronabewijs worden aangevraagd. In de praktijk merken we dat dit momenteel moeizaam verloopt. Ben jij hier ook tegenaan gelopen? Dan horen we dit graag, zodat LTO Nederland deze signalen kan doorgeven aan de overheid. Overigens is het probleem daar ook bekend en geven zij aan te werken aan een oplossing.

Is een internationale werknemer volledig in het eigen land gevaccineerd, dan moet daar het vaccinatiebewijs worden opgevraagd. Elk land heeft zijn eigen corona-app. Als de tweede prik in Nederland is verkregen, dan kan hier wel een vaccinatiebewijs worden aangevraagd. Dat kan dus via CoronaCheck of bij geen DigiD, via de helpdesk van Buitenlandse Zaken.