Uitnodiging werkbezoek aan huisvestingslocatie bij agrarisch ondernemer in Erica

Greenports Nederland en LTO Nederland nodigen je uit voor een werkbezoek op maandag 27 november bij een huisvestingslocatie voor internationale medewerkers bij glastuinbouwbedrijf Drenthe Growers in Erica. Geïnteresseerden die te maken hebben met het thema ‘huisvesting internationale medewerkers’ zijn dan welkom bij deze komkommerkweker. De internationale medewerkers die bij Drenthe Growers werkzaam zijn, wonen en werken op dezelfde locatie. De SNF-gecertificeerde huisvesting is grotendeels gerealiseerd in arbeiderswoningen en enkele units. Daarnaast zijn er extra voorzieningen zoals een gezamenlijke kantine en een sportveld.

Het werkbezoek is onderdeel van een reeks van bedrijfsbezoeken in Nederland. Eerder werd een bezoek gebracht aan een grootschalige huisvestingslocatie in Zeewolde; aan een huisvestingslocatie op het bedrijfsterrein van een agrarisch ondernemer in Noord-Limburg; en aan een woontoren op een bedrijventerrein in Aalsmeer. Tijdens de werkbezoeken staat de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven in de realisatie van huisvestingslocaties centraal. Zo wordt een inkijk gegeven in de diversiteit van huisvestingslocaties en krijgen deelnemers inzicht in de gekozen aanpak en de lessen die geleerd zijn. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen en voor het uitwisselen van ervaringen.

Programma

Het werkbezoek begint op maandag 27 november om 10.00 uur en duurt tot 12.30 uur. Je wordt bij Drenthe Growers ontvangen met koffie en thee. Inge Bergsma-de Vries van Drenthe Growers geeft een presentatie en leidt je rond door de huisvestingslocatie. De gemeente Emmen is aanwezig om vanuit de gemeente het beleid inzake huisvesting arbeidsmigranten toe te lichten. Dagvoorzitter is Sandra Berenpas, programmamanager van Greenport Noord. Ook is er kort een woord voor Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord en voor Nees van Wolfswinkel, voorzitter van de ‘Bestuurlijke tafel huisvesting internationale medewerkers’.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor dit werkbezoek via dit aanmeldformulier. Wees er op tijd bij, er is ruimte voor ongeveer vijftig deelnemers. We hanteren het principe vol=vol. Ben je, na aanmelding, alsnog verhinderd, laat het ons dan weten, zodat we iemand anders kunnen benaderen. De doelgroep van het werkbezoek zijn gemeentebestuurders, ambtenaren die huisvesting arbeidsmigranten in hun portefeuille hebben en geïnteresseerde ondernemers. Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging met het programma.

Dag van de agrarische huisvesting

Op dinsdag 28 november 2023 organiseren LTO, de gelieerde vaktechnische organisaties Glastuinbouw Nederland, KAVB, NFO en Greenports Nederland de Dag van de agrarische huisvesting. Het thema van deze tweede editie is ‘Optimisme’.

In de land- en tuinbouw is er een groot tekort aan kwalitatieve huisvesting voor internationale werknemers. Werkgevers investeren graag in goede huisvesting, maar gemeenten worstelen juist met het bieden van ruimte voor deze huisvesting. In 2023 hebben alle partijen niet stil gezeten: tijdens een reeks werkbezoeken aan agrarische huisvestingslocaties zijn gemeenten, provincies, ondernemers en agrarische bestuurders met elkaar in gesprek gegaan over hoe je gezamenlijk tot passende oplossingen kunt komen. Er komt beweging in dit dossier: er heerst optimisme. Vandaar dat ‘optimisme’ het thema is van deze tweede editie van de Dag van de agrarische huisvesting. Tijdens de Dag van de agrarische huisvesting halen we het net op: hoe ver zijn we in het realiseren van voldoende en kwalitatieve huisvesting? Waar is bij alle betrokkenen nog behoefte aan? Optimistisch kijken we terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit naar 2024. Tijdens deze dag worden er verschillende activiteiten voor zowel ondernemers, agrarische bestuurders als gemeenten georganiseerd. 

Bekijk het programma en meld je aan

Gerelateerde berichten