Een veilig heenkomen voor Oekraïnse vluchtelingen
- Auteur Diana Eleveld
- 3 mei 2022
- Laatste update: 7 juni 2023
Pruimen- en pioenrozenteler Frederik Bunt heeft ervaring met de opvang van vluchtelingen. In de huisvesting op zijn bedrijf wonen ongeveer twintig Oekraïense vluchtelingen. “Die mensen zijn niet naar Nederland gekomen om te werken”, vertelt hij, “maar om een een veilig heenkomen te vinden. Dat merk je. De meeste mensen hebben sterk wisselende emoties. Begrijpelijk uiteraard. Op sommige momenten willen ze heel graag terug, op andere momenten zeggen ze dat ze hier altijd willen blijven. Ik merk dat ze veel zorgen hebben, dat ze hun land en familie missen.”
Werk en opvang gescheiden
Op zijn bedrijf werkt Frederik nu met zijn vaste ploeg medewerkers. Hij houdt werk en opvang strikt gescheiden, vertelt hij. “Ik wil niet dat mijn vaste ploeg de Oekraïners gaat zien als een bedreiging voor hun baan. Ze zullen dit niet zo tegen mij zeggen, maar ik voel dat zo aan. Wellicht kunnen de vluchtelingen over een paar weken, als er veel extra werk komt, wat gaan betekenen naast mijn vaste werknemers. Maar nu dus niet. De vluchtelingen die hier nu wonen en willen werken, werken bij een komkommerteler in de buurt.”
“Reken niet al te veel op deze mensen voor werk in mei en juni, laat staan in augustus-september”, vervolgt Frederik. “Er zitten zeker potentiële arbeidskrachten tussen de mensen op mijn bedrijf. Maar zeker niet iedereen kan en wil werken. Bovendien weet je niet hoe de ontwikkelingen in Oekraïne zullen zijn. Als het daar (hopelijk) vrede wordt, zullen veel mensen terug willen.”
Korte termijn
Wat Frederik ook merkt aan de Oekraïense vluchtelingen, is dat zij Nederland zien als land waar alles is geregeld in wetten. En als je ook maar iets anders doet dan wat je hebt afgesproken, dat je dan meteen een boete krijgt. Dat maakt hen soms angstig. Ondanks de warme band die Frederik met hen heeft opgebouwd. “Mensen komen uit een andere cultuur. Ze denken bijvoorbeeld dat je een dikke boete krijgt als je na vier weken naar huis wilt, terwijl je acht weken zou komen werken.” Frederik adviseert collega’s dan ook om alleen voor de korte termijn te denken aan arbeid door Oekraïense vluchtelingen. “En maak afspraken voor blokken van vier weken. Probeer mensen niet voor veel langere perioden te binden. Of voor een periode in de toekomst. Dat gaat niet werken. Als de situatie daar verandert, willen ze de vrijheid hebben én voelen om terug te kunnen. Ze snappen dat als jij op ze rekent, dat het werk ook gedaan moet worden. Maar leg hen niet langer vast dan een periode van vier werken.’
Bron: Peter Baltus, NFO