Coronavirus

Coronavirus

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor onze sector. We proberen op deze themapagina alle informatie voor werkgevers in de land- en tuinbouw te verzamelen. Omdat hier dagelijks nieuwe ontwikkelingen in zijn zal deze pagina worden aangevuld. Onderaan deze pagina treft u een contactformulier aan. Mocht u na deze pagina gelezen te hebben nog vragen hebben, dan ontvangen wij graag bericht van u.

[laatste update: 3-4-2020, 21.08 uur]

Minister Carola Schouten van LNV sprak afgelopen week in deze videoboodschap een groot compliment uit aan alle harde werkers tijdens deze coronacrisis. Om de video met Poolse, Roemeense, Letse, Bulgaars en ook Nederlands ondertiteling te bekijken klikt u om de video te openen. Klik vervolgens rechts onderin in de video op het tandwieltje (instellingen) en daarna op ondertiteling. Selecteer vervolgens de gewenste taal.

Veelgestelde vragen

Op dit moment gaan de ontwikkelingen rond het coronavirus en de consequenties voor werkgevers en werknemers snel. Ook is soms nog niet alles bekend.

Wij doen er in overleg met LTO Nederland, de sectorale organisaties als Glastuinbouw Nederland, de NFO en de regionale organisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB alles aan om de informatie actueel en juist te houden. U kunt echter geen rechten aan de antwoorden ontlenen. Wij passen de veelgestelde vragen en antwoorden indien nodig meerdere keren per dag aan. Heeft u ook een vraag en staat het antwoord er niet bij? Vul dan het contactformulier in onderaan deze pagina.

Wekelijkse webinar

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw organiseert wekelijks een webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector.

Het eerstvolgende webinar is op woensdag 8 april, om 13.00 uur.

De eerdere webinars kunt u terugkijken via onze pagina uitzending gemist.

UITGELICHTE THEMA’S

NOW-regeling

Hier leest u alle (beschikbare) informatie over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Communicatie Poolse arbeidsmigranten

Er is veel verwarring en onduidelijkheid over de Nederlandse coronasituatie bij Poolse arbeidsmigranten. Zowel in Polen als in Nederland. Hoe kunt u als werkgever uw Poolse werknemers informeren?

Europese grenzen: open of dicht?

Grenzen

Hier vindt u informatie omtrent de Europese grensopenstellingen.

NIEUWS

Opening NOW-loket maandag 6 april om 9:00 uur

3 april 2020 | De Raad van Bestuur van het UWV heeft laten weten dat op 6 april 2020 om 9:00 het NOW-loket voor werkgevers open gaat. Het UWV heeft op een rij gezet wat u nodig heeft om de aanvraag te kunnen doen. Ook is er een checklist ontwikkeld. … Lees verder

De anderhalve meter in de praktijk

2 april 2020 | Werknemers moeten te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar bewaren. Zowel op de werkvloer, in de huisvesting van arbeidsmigranten als ook tijdens het vervoer van medewerkers. In dit artikel gaan we in op de praktische kant van deze maatregel. … Lees verder

NOW-regeling klaar, loketten bijna open

31 maart 2020 | Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. … Lees verder…

Ledenzorg: wat kunnen we voor u doen?

26 maart 2020 | Het coronavirus heeft niet alleen bedrijfsmatige en financiële gevolgen, maar kan ook binnen de privé-situatie of op mentaal vlak gevolgen hebben. Ook voor die signalen willen we er voor u zijn. Heeft u behoefte aan een gesprek om uw hart te luchten of zorgen te delen? Schroom niet om hulp te vragen. … Lees verder

Taskforce Arbeid aan de slag met knelpunten agrarisch personeel

Het coronavirus heeft enorme impact op de Nederlandse economie. Voor sommige ondernemers is de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten tijdens de coronacrisis een grote zorg. LTO Nederland en gelieerde organisaties zetten zich in om problemen rondom personeelsbehoefte weg te nemen en staan in intensief contact met het kabinet.

Via deze themapagina en de ‘veelgestelde vragen‘ houden wij u op de hoogte van de actie van de Taskforce Arbeid van LTO.

De Taskforce Arbeid bestaat uit specialisten van het Sociaaleconomisch Beleidsteam van LTO Nederland, gelieerde vaktechnische organisaties zoals Glastuinbouw Nederland, NFO, KAVB, POV, de Werkgeverslijn, regionale LTO-organisaties en LTO Arbeidskracht.

26 maar 2020 | Boodschap van Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Bereikbaarheid Werkgeverslijn

Heeft u een vraag? Lees eerst de ‘veelgestelde vragen’ op deze pagina. Indien uw vraag na het lezen van de ‘veelgestelde vragen’ onbeantwoord blijft, kunt u het contactformulier onderaan deze themapagina invullen of ons bellen op 088 – 888 66 88. We proberen zo spoedig mogelijk contact met u op te nemen.

telefoon Werkgeverslijn