
De Werkgeverslijn is het aanspreekpunt voor werkgevers in de land- en tuinbouw met vragen op het gebied van arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid. P&O-medewerker Linda Koolhaas (39) van LKP Plants in Moerkapelle belt de Werkgeverslijn één à twee keer per maand en volgt regelmatig een webinar.
‘Tijdens een webinar kun je direct vragen stellen. Daardoor kan ik goed bepalen of iets voor ons bedrijf van toepassing is’, stelt Koolhaas. Zij doet de personeelszaken van een van de grootste bromeliakwekerijen van Nederland. Het bedrijf van de familie Koolhaas is verspreid over drie locaties in Moerkapelle en heeft 45 vaste personeelsleden, 12 tot 16 uitzendkrachten en 1 medewerkster van een sociale werkplaats.
De P&O-medewerker komt soms lastige vraagstukken tegen. Daarmee kan ze bij de Werkgeverslijn terecht. ‘Ik bel één à twee keer per maand met de Werkgeverslijn, voornamelijk voor de interpretatie van stukken uit de cao Glastuinbouw. Medewerkers kunnen dat anders interpreteren dan de werkgever. Laatst bijvoorbeeld nog over de arbeidstijd voor mensen ouder dan 57 jaar. Soms is het ook op meerdere manieren uit te leggen en moet je er samen uitkomen.’ Ook komt het voor dat Koolhaas advies nodig heeft in situaties met een langdurig zieke medewerker.
Netjes en vakkundig geholpen
De P&O-medewerker vindt dat ze netjes en vakkundig wordt geholpen, als ze belt met de Werkgeverslijn. ‘Er is altijd een antwoord waar ik direct mee uit de voeten kan. En als de vraag wat ingewikkelder is, wordt het uitgezocht en word ik snel teruggebeld.’ Koolhaas raadt andere werkgevers aan om hun diensten te raadplegen. Ze neemt deel aan de webinars en heeft daar veel aan.
‘De medewerkers geven veel informatie tijdens webinars over regelgeving en cao of actuele onderwerpen op personeelsgebied. Je kunt direct vragen stellen. Daardoor kan ik goed bepalen of iets voor ons bedrijf van toepassing is’, zegt ze. ‘Zo bleek het voor LKP Plants niet handig om het jaarurenmodel toe te passen. We hebben daar een te vlakke arbeidsfilm voor. Daardoor zou het eerder meer administratief werk opleveren dan dat het zou besparen.’
Vragen
Bij de Werkgeverslijn in Zwolle stromen per maand driehonderd tot vierhonderd vragen binnen. In tijden van nieuwe ontwikkelingen in een cao of wetgeving staat de telefoon roodgloeiend. Diana Eleveld werkt al twaalf jaar bij de Werkgeverslijn en heeft al heel wat vragen voorbij horen komen.
‘Beloning staat zeker in de top drie van de meestgestelde vragen. Het gaat dan om vragen zoals: wat moet een werknemer verdienen en wat kost mij dat? Is een uitzendbureau duurder of niet en wat zijn de voor- en nadelen? Maar er komen ook veel vragen binnen over seizoenswerk, hoeveel tijdelijke contracten je mag geven en hoeveel uren iemand mag werken.’
De meeste vragen kunnen de medewerkers van de Werkgeverslijn zelf beantwoorden. ‘Verder werken we nauw samen met belangbehartigers die ook betrokken zijn bij de cao-onderhandelingen en daardoor de herkomst van cao-bepalingen kennen. Ze zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van wetsvoorstellen,’ vertelt Eleveld. ‘Daardoor zijn we in een vroeg stadium op de hoogte en kunnen we de informatie vertalen naar de praktijk.’
Gratis advies
Werkgevers in de land- en tuinbouw kunnen telefonisch of via e-mail vragen stellen voor gratis advies. Daarbij gaan ze voor een persoonlijke aanpak waarbij het antwoord wordt afgestemd op de praktijk van het bedrijf. ‘Het kan zijn dat we tools ter ondersteuning geven, bijvoorbeeld een opzet van een contract. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. Werkgevers die tegen vragen aanlopen, raden we aan om de gratis onlinecursus te volgen in november.’
‘Help, ik ben werkgever’
De Werkgeverslijn biedt binnenkort de onlinecursus ‘Help, ik ben werkgever’ aan. De cursus bestaat uit vier webinars van 45 minuten waarin de belangrijkste vragen rond werkgeverschap worden behandeld. Maandag 6 november is de eerste webinar met als thema ‘Zelf in dienst of inhuren?’ Tijdens de webinar kunnen de deelnemers via de chatfunctie anoniem vragen stellen. Meer informatie over de onlinecursus, de data van de verschillende webinars en aanmelden kan via de website www.werkgeverslijn.nl/onlinecursus.
0 Reacties
Laat een reactie achter
Je dient ingelogd te zijn om een reactie te plaatsen.