Werken met mensen met een beperking: ‘Accepteer dat niet alles loopt zoals je wilt’

Werken met mensen met een beperking: ‘Accepteer dat niet alles loopt zoals je wilt’
4 november 2019 Lytsa

Hans Pronk, vooral melkveehouder, maar runt samen met zijn vrouw, drie zoons en een dochter inmiddels ook een loonwerkbedrijf en paardenpensionstal. Al 10 jaar werken ze bij Pronk met mensen met een beperking, jaarlijks stromen drie nieuwe medewerkers in. Hans, lid van LTO Noord sinds het eerste uur : ‘Soms denk je waar ben ik aan begonnen, maar wat is het dankbaar om iemand in zijn of haar kracht te kunnen zetten.’

“Iedereen heeft kwaliteiten, het is onze uitdaging om die naar boven te halen bij al onze medewerkers. Ongeveer tien jaar geleden kwam via een bekende de eerste zogeheten Wajonger bij ons op het bedrijf werken. Spannend voor ons, want hoe ga je met zo’n iemand om? Hoe ontdek je zijn kwaliteiten? Al doende leert men en ontdekte ik ook bij mijzelf nieuwe kwaliteiten.

Het blijkt dat de boerderij een mooie omgeving is voor mensen met een beperking zoals adhd en autisme om hun vaardigheden te ontdekken. Op de boerderij zijn veel repeterende werkzaamheden en dat zorgt voor structuur. Iedere dag leg ik een nieuwe takenlijst voor onze medewerkers klaar, maar de werkzaamheden zijn vrijwel altijd hetzelfde. Voeren, melken, stal en erf aanvegen, onze medewerkers hebben baat bij dat ritme van de boerderij. Het gaat ze vaak ook goed af, dus krijgen ze complimentjes en zitten ze beter in hun vel. Dan ligt er een vertrouwde basis om te kijken waar iemands interesse ligt. Bij Kevin was al snel zijn liefde voor dieren duidelijk, anderen zijn meer geïnteresseerd in de techniek van de tractors en shovels of krijgen energie van groenwerkzaamheden. Soms zitten er echt pareltjes tussen die bij ons tot bloei komen.”

Jongen en begeleider met kalfje

Doorontwikkelen

“De betere medewerkers leiden we op tot medewerkers buitendienst in ons loonbedrijf, mochten ze daar natuurlijk interesse voor hebben. Kevin bijvoorbeeld wilde niet bij de dieren weg.

Het doet mij plezier om te zien hoeveel hij is gegroeid. Soms klikt het ook niet met een medewerker, dan nemen we weer afscheid van elkaar. Belangrijk vind ik dat iedereen zich veilig voelt bij ons, alle medewerkers zijn volwaardig lid van dit bedrijf en we behandelen elkaar met respect.

Niet boos worden

Werken met mensen met een beperking vergt bepaalde vaardigheden van een ondernemer. Je moet accepten dat er af en toe iets misgaat, dat er schade wordt veroorzaakt of dat iets helemaal in de soep loopt. Dan moet je niet boos worden, maar je kunnen inleven in een medewerker. Je moet geduldig en rustig van aard zijn, belangstelling tonen voor hun wel en wee en een consequent programma kunnen aanbieden. Ik heb tevens veel steun aan de jobcoach die het UWV beschikbaar stelt, die is wat mij betreft onmisbaar. Soms denk ik wel eens waar ben ik aan begonnen, maar wat is het dankbaar om iemand in zijn of haar kracht te kunnen zetten. Dan zie ik onze eerste speciale medewerker langskomen, nog steeds bij ons en inmiddels een zeer gewaardeerde collega op ons bedrijf.”

Medewerker Kevin: ‘Ik word gewaardeerd’

Zijn liefde voor dieren was de reden dat Kevin (23) bij Hans Pronk aan de slag ging. Het heeft hem meer gebracht dan hij van tevoren had durven hopen.

“Ik werkte eerder bij een ander bedrijf, maar daar had ik het niet naar mijn zin. Samen met de jobcoach zag ik de vacature bij Hans. Het leek mij leuk om op een boerderij te werken, want ik houd van dieren. Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt. Ik krijg veel meer respect dan bij mijn andere werkgever. Ze zeggen dank je wel wanneer ik alle werkzaamheden heb uitgevoerd en geven complimentjes. Ik vind het ritme op de boerderij ook heel prettig, iedere dag moeten dezelfde taken uitgevoerd worden. Natuurlijk was het in het begin zoeken. Ik vond het toen ook heel spannend, want alles is nieuw en ik moest nog veel over dierenverzorging leren. Gelukkig was er een jobcoach om mij te begeleiden en kreeg ik veel hulp van Hans. De jobcoach heb ik nu eigenlijk nooit meer nodig, alleen bij heel spannende dingen vraag ik hem nog om advies.

Kalfjes voeren

Bij Hans heb ik mijzelf echt mogen en kunnen ontwikkelen, ik heb heel veel geleerd. Ik weet nu bijna alles van de dieren op de boerderij, kan zelfstandig machines bedienen. Ook vind ik het prettig om veel buiten te werken. Heel leuk vind ik het om de kalfjes te voeren, Hans heeft mij daar de leiding over gegeven. Daarnaast begeleid ik stagiaires en nieuwe medewerkers. Ik geef ze een rondleiding en leg alles uit over de boerderij. Bij Hans word ik gewaardeerd, dat is een heel fijn gevoel. Ik hoop dat ik nog lang bij hem kan blijven werken.”

0 Reacties

Laat een reactie achter