Werken met jongeren, zo maak je het leuk!

Werken met jongeren, zo maak je het leuk!
6 mei 2019 Lytsa
vakantie werknemers

Werken met jongeren vergt soms een iets andere aanpak dan werken met volwassenen, Hieronder volgen een aantal tips met hoe je het werken met jongeren voor zowel uzelf als voor de jonge werknemers leuk maakt!

Wees oprecht geïnteresseerd
Jongeren willen graag merken dat je ze dat ze er voor jou toe doen. Luister aandachtig naar wat je medewerker zegt en laat dat ook duidelijk zijn in je lichaamshouding en in vragen die je stelt. Vat samen wat de ander zegt en vraag of je het zo goed begrepen hebt. Vraag bijvoorbeeld ook eens naar zijn of haar toekomstplannen qua studie of ontwikkeling. Als jouw medewerker jou een beetje leert kennen, zal hij haarscherp aanvoelen of je hem waardeert.

Geef duidelijke instructies
Jongeren gaan vaak te werk volgens het mechanisme ‘Eerst zien en doen, dan pas denken’. Dat is niet zomaar te corrigeren of te veranderen. Hun hersenen zijn vaak nog volop in ontwikkeling waardoor ze soms impulsief handelen. Houd er dus simpelweg rekening mee bij je instructies en begeleiding. Geef één duidelijke opdracht per keer en overstelp je medewerkers niet met opdrachten en (onrealistische) verwachtingen.

Bied jongeren die uitdaging zoeken extra taken
Jongeren knappen snel af op het werk als ze de hele dag hetzelfde moeten doen. Houd er dus rekening mee dat je ze (naast hun reguliere werk) ook taken biedt die ze oprecht leuk vinden om te doen. Vraag hen ook wat ze leuk vinden of waar ze interesse in hebben. Je merkt snel genoeg of ze meer verantwoordelijkheid aan kunnen.

Investeer in sfeer
Hoe minder uitdagend de werkzaamheden zijn, hoe belangrijker de werksfeer wordt. Probeer het niet gelijk af te kappen als medewerkers onderling lol hebben, een goede sfeer is heel belangrijk en zorgt ervoor dat ze bij je willen blijven werken. Stel hierin wel duidelijke grenzen en ga hier ook het gesprek over aan. Zorg aan de andere kant voor genoeg tijd voor sociale situaties zoals een drankje aan het einde van de werkdag of een leuk bedrijfsuitje.

Leer jongeren sociale omgangsregels op de werkvloer
Jij bent misschien wel de eerste werkgever in het leven van een jongere. Houd er rekening mee dat sommige jongeren nog weinig weten over gedragsregels op de werkvloer. Veronderstel niet dat ze weten welk gedrag er van hen gevraagd wordt, maar spreek je verwachtingen uit.

Maak afspraken met elkaar
Hoe ga je om met jongeren die continu op hun telefoon kijken of vaak te laat komen? Maak bij indiensttreding duidelijke afspraken over wat je van hen verwacht en hoe jullie omgaan met bijvoorbeeld telefoons op de werkvloer. Als u niet wil dat ze hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het werk regel dan een plek in de kantine waar ze hun telefoon veilig achter kunnen laten. Als u meteen goede afspraken maakt, zijn verwachtingen direct helder.

Zie scholieren als medewerkers van de toekomst
Zitten er tussen de jongeren die vakantiewerk bij je doen ook medewerkers van de toekomst? Zie ze niet alleen als tijdelijke voorbijganger maar investeer in hen, zodat ze een positief beeld over jouw bedrijf en de sector krijgen. Voor de land- en tuinbouw wordt het steeds lastiger om voldoende personeel te houden. Probeer daarom om vakantiewerkers of stagiaires binnen onze sector of zelfs binnen je bedrijf te houden.

0 Reacties

Laat een reactie achter