Werken met iemand met een arbeidsbeperking, zo pakt u dat aan

Werken met iemand met een arbeidsbeperking, zo pakt u dat aan
13 juni 2019 Lytsa
Ruben Ham

Laatste update: 30 september 2020, 16:11

Als agrariër wilt u graag maatschappelijk betrokken zijn. Mogelijk denkt u erover na iemand met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Misschien kent u zelfs iemand uit de buurt die al regelmatig een klusje op het bedrijf oppakt. Maar hoe neem je hem of haar in dienst? En moet u alles zelf regelen of is er begeleiding vanuit het UWV? Deze en andere vragen beantwoord Ruben Ham, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten bij het UWV.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over werken met iemand met een arbeidsbeperking?

“Het is dan zinvol contact op te nemen met het Werkgeversservicepunt (WSP) van het UWV. Het UWV heeft in samenwerking met gemeenten, sociale werkvoorzieningen en onderwijspartners 35 Werkgeversservicepunten door het hele land. Daar kunnen werkgevers terecht met vragen over het zoeken en vinden van personeel en over werken met arbeidsbeperkten kunnen daar ook terecht.”

Hoe kom ik in contact met een medewerker met een arbeidsbeperking als ik iemand uit die doelgroep aan wil nemen?

“Bij de Werkgeversservicepunten werken adviseurs die bekend zijn met de agrarische sector. Ondernemers die zich bij ons komen krijgen een vast aanspreekpunt. Die adviseur kan helpen in de zoektocht naar een medewerker met een arbeidsbeperking.”

Moet het UWV op de hoogte gebracht worden als ikzelf iemand ken met een arbeidsbeperking die ik wil aannemen?

“Ja, dat is zinvol, ook omdat diegene vaak een uitkering heeft moet het UWV op de hoogte gebracht worden. Wij adviseren ook over de subsidies en regelingen die er zijn.”

Wat doet de adviseur van het Werkgeversservicepunt?

“Samen met de ondernemer kijkt de adviseur naar de mogelijkheden op het bedrijf. Wanneer de agrariër al een medewerker met een arbeidsbeperking op het oog heeft, kijkt men ook naar zijn of haar capaciteiten. De werknemer moet de werkzaamheden aankunnen. Soms moet je anders kijken naar de klussen op je bedrijf. Hoe kun je het zo aanpassen dat een werknemer met een beperking wel kan functioneren binnen jouw bedrijf?”

Zijn er subsidies en regelingen waar ik gebruik van kan maken?

“Er zijn diverse subsidies en regelingen waar de ondernemer gebruik van kan maken wanneer hij iemand met een arbeidsbeperking aanneemt. Denk aan de no-riskpolis (looncompensatie voor de werkgever bij ziekte van zijn werknemer). Ook regelen we vergoedingen wanneer er aanpassingen gedaan moeten worden voor de werknemer met een beperking. Denk aan een traplift of een aangepast toilet of kruiwagen.”

Passen mensen met een arbeidsbeperking in de land- en tuinbouw?  

“Boeren zijn veelal maatschappelijk betrokken en hebben een sociaal hart, van oudsher werken er veel mensen met een arbeidsbeperking in de agrarische sector. We hopen de komende jaren nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in deze sector aan de slag te krijgen. Het is een kans om iets te betekenen voor mensen die het lastig hebben in de maatschappij. Maar het mes moet wel aan twee kanten snijden. En daar kan UWV van grote betekenis zijn.”

Neem contact op met uw Werkgeversservicepunt.

0 Reacties

Laat een reactie achter