Werken in de kou. Waar moet ik opletten bij mijn werknemers?

Werken in de kou. Waar moet ik opletten bij mijn werknemers?
26 februari 2018 Anja Boer

Er zijn koude periodes aangebroken. Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren en bovendien ziek worden. Werknemers in de agrarische sector die in de buitenlucht, koelcellen of onverwarmde loodsen werkzaam zijn kunnen hiermee te maken krijgen. Wanneer werknemers te veel kou vatten kunnen de lichaamsfuncties verstoord raken en kan er zelfs onderkoeling optreden.

Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de tempratuur op de werkplek of van het product dat moet worden bewerkt niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen worden genoemd, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten te voorkomen. Als een lage tempratuur onvermijdelijk is moet u het volgende doen als werkgever:

  • werkzaamheden afwisselen met werk op een warmere plek;
  • de duur van de werkzaamheden verkorten;
  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.

Overige maatregelen die u kunt nemen als werkgever zijn:

  • de werkplek afschermen van regen, wind of kou;
  • werknemers laten pauzeren in warme ruimtes;
  • warme dranken verstrekken;
  • gereedschap aanschaffen dat is voorzien van isolerend materiaal;
  • gereedschap niet laten liggen op koude plekken (vooral ‘s nachts niet);
  • een heatpack verstrekken. Een heatpack is een warmtebron die via een chemische reactie warmte produceert en die je in je zak kunt stoppen.

Bron: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/kou

0 Reacties

Laat een reactie achter