Werk passend maken voor iemand met een arbeidsbeperking: ‘laat bestaande functies los’

Werk passend maken voor iemand met een arbeidsbeperking: ‘laat bestaande functies los’
9 september 2019 Lytsa

Laatste update: 8 oktober 2019, 13:25

Als betrokken en maatschappelijk verantwoorde agrarische ondernemer wilt u iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen. U vraagt zich wel af of het werk op uw bedrijf geschikt is voor iemand met een beperking. Het werk is afwisselend, soms hectisch en kent af en toe ook onvoorziene werkzaamheden. Wat kunt u vragen van iemand met een arbeidsbeperking? Hoe maakt u het werk passend? En kan een medewerker met een beperking wel van toegevoegde waarde zijn?

Miranda Grootscholte van het SBCM, het kenniscentrum over sociale werkgelegenheid, is specialist op het gebied van functiecreatie. Zij herkent bovenstaande vragen, die leven bij veel ondernemers. “Als de werkgever echter van goede wil, is de grootste horde al genomen. Daarna kun je op verschillende manieren geschikt werk creëren voor iemand met een beperking.”

Jobcreator

Bij SBCM leiden ze zogeheten ‘jobcreators’ op. Zij kijken met een andere blik naar functies binnen een bedrijf. “Ze bestuderen de afzonderlijke werkzaamheden binnen een bedrijf en laten het stramien van bestaande functies los. Het gaat om kijken met een andere blik naar het werk.” Bij Werkgeversservicepunten werken mensen die speciaal zijn opgeleid tot jobcreator.

Tips van Miranda Grootscholte over functiecreatie:

“Mensen met een beperking passen vaak niet op bestaande functies. Vaak bestaan deze functies uit een afwisselend takenpakket, waarvan niet alle taken uitvoerbaar zijn door deze groep. Kijk met een andere blik naar de taken in je onderneming en bedenk welke goed uitvoerbaar zouden zijn door iemand met een arbeidsbeperking.  Laat dus de functies die u kent in uw bedrijf los, maar denk aan de afzonderlijke taken die worden uitgevoerd.”

  • Welke taken worden uitgevoerd binnen uw organisatie?
  • Zijn er taken die nu vaak blijven liggen?
  • Zijn er taken waar u meer tijd voor wilt (Bijvoorbeeld inspelen op nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden)?
  • Wilt u of een collega de nieuwe collega begeleiden? Lees meer over hoe u dat doet en hoe u zich kunt voorbereiden
  • Hebben uw andere werknemers wensen voor het loslaten of krijgen van nieuwe taken?
  • Hoe denken uw medewerkers over (samen)werken met iemand met een arbeidsbeperking? Lees meer over hoe u dit goed kunt begeleiden.
  • Hoe zit het met de fysieke belasting in de taken die u wilt overdragen aan iemand met een beperking?

Bij champignonkwekerij ChampWorld knipten ze in het productieproces zodat eenvoudige werkzaamheden nu uitgevoerd worden door mensen met een arbeidsbeperking.

Takenpakket vastgesteld, en dan?

Het gemeentelijke Werkgeversservicepunt kan ondernemers helpen bij het vinden van de juiste persoon voor het werk dat beschikbaar is. Ruben Ham, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten bij het UWV legt in dit artikel uit hoe agrarische ondernemers dat het beste kunnen aanpakken.

0 Reacties

Laat een reactie achter