Wat moet ik doen als ik een piekarbeider langer dan 8 weken nodig heb?

Wat moet ik doen als ik een piekarbeider langer dan 8 weken nodig heb?
1 augustus 2019 Diana Eleveld

In het kader van de regeling piekarbeid mag u met een werknemer een piekarbeid dienstverband van maximaal 8 aaneengesloten weken per jaar aangaan. Het moet dan gaan om seizoensgebonden, uitsluitend routinematige werkzaamheden die gerelateerd zijn aan oogst- en teeltwerkzaamheden (incl. be- en verwerkingen van de oogst) voor agrarische gewassen. Per werknemer mag de regeling piekarbeid éénmaal per kalenderjaar worden toegepast. De werknemer kan dus niet met de werkgever twee keer per jaar een dienstverband piekarbeid van bijvoorbeeld 4 weken aangaan.

Voor piekarbeiders geldt een vrijstelling voor de sectorfondsen (BPL en Colland Arbeidsmarkt). Voorwaarde is wel dat u de piekarbeider uiterlijk op de 5e werkdag meldt bij de pensioenfondsadministrateur TKP. Als u bij het aanmelden de startdag van het dienstverband invult, verschijnt op het scherm een automatische einddatum. Deze is standaard 8 weken nadat het piekarbeiddienstverband is ingegaan. U kunt de afmelddatum hier ook aanpassen wanneer u de piekarbeider korter dan 8 weken in dienst wilt nemen. Let op: mocht u de afmelddatum aanpassen en besluit u vervolgens dat u de piekarbeider toch langer nodig heeft, dan kunt u dit niet meer aanpassen. Het is namelijk niet toegestaan om meerdere periodes door te geven.

Wilt u direct na de afmelddatum gebruik blijven maken van de diensten van de werknemer? Dan moet u de werknemer aanmelden als reguliere werknemer bij de pensioenfondsadministrateur. De werknemer wordt dan vanaf de startdag van zijn dienstverband deelnemer van BPL en Colland. Over die periode van (maximaal) 8 weken bouwt de werknemer dan dus pensioen op en moet
de werkgever pensioenpremies en premie Colland afdragen. De bijbehorende premies worden met terugwerkende kracht volledig bij de werkgever in rekening gebracht. Wilt u dit voorkomen? Dan moet er minstens 31 dagen zitten tussen het dienstverband piekarbeid en het daaropvolgende dienstverband.

Kijk voor meer informatie over de regeling piekarbeid op www.werkgeverslijn.nl/piekarbied.

0 Reacties

Laat een reactie achter