Wanneer is een negatieve COVID-test verplicht bij internationaal reizen?

Wanneer is een negatieve COVID-test verplicht bij internationaal reizen?
29 december 2020 Diana Eleveld
Kluitaarde met groeiende plant

Laatste update: 4 januari 2021, 15:49

Wie met de trein, de bus, het vliegtuig of een schip vanuit het buitenland naar Nederland reist, moet vanaf 29 december 00:01 uur een negatieve COVID-testverklaring kunnen laten zien aan de vervoerder. De negatieve testuitslag moet blijken uit een PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland moet zijn afgenomen. Deze maatregel komt bovenop de richtlijn voor alle reizigers om na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan; niet in plaats van. Het kabinet blijft benadrukken dat alleen noodzakelijk reizen kunnen worden gemaakt en dat men zich dient te houden aan de hygiëne en quarantaine richtlijnen.

De verplichting geldt voor reizigers en aanbieders van internationaal openbaar vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend busvervoer. Regionaal  grensoverschrijdend busvervoer is van de regeling uitgesloten. Vervoerders dienen zorg te dragen voor de controle, ofwel bij het instappen ofwel tijdens de reis maar altijd vóór de eerst halte of stopplaats in Nederland. Reizigers die geen recente negatieve testverklaring kunnen overleggen kunnen door de vervoerder verzocht worden de bus of trein te verlaten.

Dit betekent dat personen die met een eigen auto of een klein taxibusje naar Nederland reizen (op dit moment) zijn uitgezonderd. Bij twijfel is het verstandig dat de werknemer vooraf bij zijn vervoerder navraag doet of deze een negatieve COVID-testverklaring verplicht stelt.

Wij adviseren in ieder geval werknemers een werkgeversverklaring mee te geven voor zij gaan reizen, dit kan behulpzaam zijn bij eventuele grenscontroles.

0 Reacties

Laat een reactie achter